x

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    27.10.2020

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
#WspieramGastro to inicjatywa, która powstała w obliczu pandemii i kryzysu w branży, spowodowanym obowiązkowym zamknięciem stacjonarnej gastronomii w połowie marca. W reakcji na to inicjatorzy projektu uruchomili w ciągu zaledwie 5 dni portal wspieramgastro.warszawa.pl, pozwalający restauratorom na bezprowizyjną sprzedaż przez internet. Spółdzielnia restauratorów #WspieramGastro oszczędziła warszawskim lokalom gastronomicznym ponad 200 tys. złotych. Za inicjatywą stoją przedstawiciele warszawskiej gastronomii: Tomasz Czudowski (Ale Wino, Forty, Kukułka), Enio Chłapowski-Myjak (Mr. OH, MISS TI) oraz Michał Juda (Youmiko Vegan Sushi).

Teraz akcja zyskuje wymiar ogólnopolski i zmienia nazwę – wciąż pozostając jedynym bezprowizyjnym portalem umożliwiającym restauracjom sprzedaż online i pozwalającym przetrwać najtrudniejszy okres dla gastronomii.
– Knajp.pl to łatwe narzędzie do rozpoczęcia sprzedaży w sieci dla restauratorów, którzy nie prowadzili wcześniej dostaw i wynosów, a także tych, którzy wcześniej nie zabiegali w ogóle o obecność w internecie, bo ich działalność opierała się głównie na sprzedaży w lokalu – mówi jeden z twórców, Enio Chłapowski-Myjak.

– Po sporym lokalnym sukcesie portalu w czasach lockdownu byliśmy zajęci otwieraniem na nowo naszych restauracji. Nie zapomnieliśmy jednak o realiach epidemii i o nadchodzącej drugiej fali, której rozmiarów i tempa nie sposób było jednak przewidzieć. Przez ten czas przygotowaliśmy kolejną odsłonę portalu, która obejmie zasięgiem wszystkie miasta. Jesteśmy silniejsi o doświadczenia z pierwszej fali, gdzie lockdown ponownie zaskakuje całą branżę z dnia na dzień, po ogłoszonym rozporządzeniu rządu zamykającym restauracje.  Zachęcamy knajpy z całej Polski do dołączania a gości do wspierania gastronomii i zamawiania jedzenia do domu bezpośrednio ze swoich ulubionych KNAJP(.pl)” – mówi Tomasz Czudowski, właściciel restauracji Ale Wino, Forty.

– Nasza inicjatywa jest prawdopodobnie pierwszą spółdzielczą akcją restauratorów na świecie, choć dostrzegamy trend odwracania się od agregatorów inkasujacych potężne prowizje także w Anglii i Stanach Zjednoczonych. Mamy nadzieję, że wartość kreowana dla restauratorów i gości przyczyni się do przetrwania naszej branży i łatwiejszego przejścia przez kolejny kryzys – dodaje Michał Juda z Youmiko Vegan Sushi
Inicjatorzy #wspieramgastro zapraszają restauracje z całej Polski, by zarejestrowały swoje konta na spółdzielczej platformie do zamawiania jedzenia przez stronę: knajp.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Służby interweniują w lokalach otwartych przez zdesperowanych restauratorów

W Łodzi ukarano dwóch restauratorów przyjmujących klientów wbrew obowiązującym pandemicznym obostrzeniom. Ważą się losy restauracji Smaczne Jadło w wielkopolskim Nowym Tomyślu - tam też interweniował sanepid.

Ekspert: czy branża spożywcza jest odporna na COVID-19?

Na jakie produkty spożywcze wzrósł popyt? Jak sobie radzi gastronomia? Czy Polska ma szansę utrzymać pozycję lidera w branży drobiarskiej? Analizuje Piotr Dalak, Associate Partner JP Weber i członek grupy "Agri, Food & Beverages".

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna jeszcze chwila cierpliwości

Czy możliwe jest otwarcie restauracji po 1 lutego? - Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - odpowiedziała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Dodała, że w resorcie przygotowywane są m. in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Stava wprowadza darmowe płatności online dla restauratorów

Stava dbając o bezpieczeństwo wszystkich osób zaangażowanych w proces dostaw posiłków oraz mając świadomość trudnej sytuacji sektora gastronomicznego udostępniła dla restauratorów darmową metodę opłacania zamówień - StavaPay.

Nadmorskie gminy: apelujemy o podobne wsparcie rządu jak dla kurortów górskich

Gastronomia i hotele nad Bałtykiem są w równie krytycznej sytuacji, jak te z górskich kurortów. Włodarze nadmorskich gmin domagają się podobnego wsparcia branży turystycznej, jakie rząd kieruje do miejscowości kurortów górskich.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej