x

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    27.10.2020

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
#WspieramGastro to inicjatywa, która powstała w obliczu pandemii i kryzysu w branży, spowodowanym obowiązkowym zamknięciem stacjonarnej gastronomii w połowie marca. W reakcji na to inicjatorzy projektu uruchomili w ciągu zaledwie 5 dni portal wspieramgastro.warszawa.pl, pozwalający restauratorom na bezprowizyjną sprzedaż przez internet. Spółdzielnia restauratorów #WspieramGastro oszczędziła warszawskim lokalom gastronomicznym ponad 200 tys. złotych. Za inicjatywą stoją przedstawiciele warszawskiej gastronomii: Tomasz Czudowski (Ale Wino, Forty, Kukułka), Enio Chłapowski-Myjak (Mr. OH, MISS TI) oraz Michał Juda (Youmiko Vegan Sushi).

Teraz akcja zyskuje wymiar ogólnopolski i zmienia nazwę – wciąż pozostając jedynym bezprowizyjnym portalem umożliwiającym restauracjom sprzedaż online i pozwalającym przetrwać najtrudniejszy okres dla gastronomii.
– Knajp.pl to łatwe narzędzie do rozpoczęcia sprzedaży w sieci dla restauratorów, którzy nie prowadzili wcześniej dostaw i wynosów, a także tych, którzy wcześniej nie zabiegali w ogóle o obecność w internecie, bo ich działalność opierała się głównie na sprzedaży w lokalu – mówi jeden z twórców, Enio Chłapowski-Myjak.

– Po sporym lokalnym sukcesie portalu w czasach lockdownu byliśmy zajęci otwieraniem na nowo naszych restauracji. Nie zapomnieliśmy jednak o realiach epidemii i o nadchodzącej drugiej fali, której rozmiarów i tempa nie sposób było jednak przewidzieć. Przez ten czas przygotowaliśmy kolejną odsłonę portalu, która obejmie zasięgiem wszystkie miasta. Jesteśmy silniejsi o doświadczenia z pierwszej fali, gdzie lockdown ponownie zaskakuje całą branżę z dnia na dzień, po ogłoszonym rozporządzeniu rządu zamykającym restauracje.  Zachęcamy knajpy z całej Polski do dołączania a gości do wspierania gastronomii i zamawiania jedzenia do domu bezpośrednio ze swoich ulubionych KNAJP(.pl)” – mówi Tomasz Czudowski, właściciel restauracji Ale Wino, Forty.

– Nasza inicjatywa jest prawdopodobnie pierwszą spółdzielczą akcją restauratorów na świecie, choć dostrzegamy trend odwracania się od agregatorów inkasujacych potężne prowizje także w Anglii i Stanach Zjednoczonych. Mamy nadzieję, że wartość kreowana dla restauratorów i gości przyczyni się do przetrwania naszej branży i łatwiejszego przejścia przez kolejny kryzys – dodaje Michał Juda z Youmiko Vegan Sushi
Inicjatorzy #wspieramgastro zapraszają restauracje z całej Polski, by zarejestrowały swoje konta na spółdzielczej platformie do zamawiania jedzenia przez stronę: knajp.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Patent na kryzys: Studio Online w krakowskim hotelu Metropolo by Golden Tulip

Hotel Metropolo by Golden Tulip w Krakowie wykorzystał swoje zaplecze konferencyjne, by zaoferować klientom innowacyjną usługę umożliwiającą profesjonalną organizację wydarzeń online - profesjonalne centrum nagrań i realizacji wydarzeń wirtualnych i w formule hybrydowej.

Too Good To Go wspiera gastronomię pomagając w dowozach

Aby pomóc lokalom gastronomicznym Too Good To Go wprowadziło tymczasowe rozwiązanie non-profit, które pozwala użytkownikom zamówić jedzenie na wynos w regularnej, pełnej cenie - cały dochód ze sprzedaży powędruje prosto do partnerów. Paczki w ramach inicjatywy #WeCare są już dostępne w aplikacji.

Wrocław: lato w gastronomii musi być lepsze!

Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień "odmrażania" gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Planuj, rozwijaj, optymalizuj, nie poddawaj się!

Czy można dobrze prowadzić biznes w czasach kryzysu? Znamy taki przypadek - Browar Stu Mostów i Concept Stu Mostów we Wrocławiu. Jak sobie radzić z trudnościami i jak w czasie pandemii planować przyszłość firmy - z właścicielką lokali Arlettą Ziemian rozmawia Marcin Koch z ForRest Projekt.

Nowe pandemiczne obostrzenia dla gastronomii i przy organizacji imprez

Rząd wprowadza nowe rygory w związku z epidemią koronawirusa. Największe zmiany dotyczą gastronomii i organizacji imprez.

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej