x

Antykryzysowa Tarcza Branżowa dla gastronomii w związku z COVID-19

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    27.10.2020

Branże gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej otrzymają wsparcie w walce z kryzysem wywołanym pandemią - zapowiedział premier. Mowa m. in. o świadczeniach postojowych za listopad, co może oznaczać przedłużenie branżowego lockdownu.

Grafika: gov.pl.
Grafika: gov.pl.
Przedsiębiorcy branż gastronomicznej, rozrywkowej, fitness i sprzedaży detalicznej będą mogli liczyć na zwolnienie z ZUS-u i świadczenia postojowe za listopad, a także dotacje w wysokości 5 tys. zł.
– Przedstawione rozwiązania dotyczą listopada, ale jeśli będzie to konieczne, w odpowiednim czasie podejmiemy decyzje o przedłużeniu wsparcia dla przedsiębiorców na grudzień i kolejne miesiące – wyjaśnił premier Mateusz Morawiecki.
Wypowiedź premiera może oznaczać, że lockdown w gastronomii potrwa dłużej niż dwa tygodnie. – Życzyłbym wszystkim, żebyśmy pod koniec listopada mogli dopuścić funkcjonowanie przedsiębiorstw zgodnie z modelami biznesowymi – mówił na dzisiejszej konferencji szef rządu.
Na branżową pomoc rząd chce przeznaczyć ponad 1,8 mld zł. Pracuje teraz nad kolejnymi rozwiązaniami mającymi ratować polskie przedsiębiorstwa i miejsca pracy. – Szacujemy, że Tarcza Branżowa pomoże ok. 200 tys. firm oraz 372 tys. pracowników – czytamy na gov.pl.

Które branże otrzymają pomoc?
Z Tarczy Branżowej może skorzystać ok. 200 tys. firm z branż:
– gastronomicznej,
– rozrywkowej (estradowej, targowej, fotograficznej, filmowej),
– dbającej o zdrowie fizyczne (siłownie, sport, rekreacja),
– sprzedaży detalicznej (targowiska, bazary).

Tarcza Branżowa – na czym polega i jakie są warunki?
W ramach Tarczy Branżowej przedsiębiorcy mogą liczyć na dobrze znane instrumenty wsparcia. Wśród nich znajdują się:
– zwolnienie ze składek ZUS (za listopad) w przypadku uzyskania przychodu w XI niższego o 40% rok do roku;
– świadczenie postojowe (za listopad) w przypadku uzyskania przychodu w X lub XI niższego o 40% rok do roku;
– mała dotacja w wysokości 5 tys. zł w przypadku uzyskania przychodu w X lub XI niższego o 40% rok do roku;

Pracownicy z branż najbardziej dotkniętych epidemią będą mieli odroczoną płatność zaliczek na PIT pobranych od ich pracowników. Wpłata zaliczek za X, XI, XII będzie przesunięta o pół roku. Dzięki temu w tych trzech kluczowych miesiącach na kontach firm pozostanie 300 mln zł.
– Oprócz tego wydłużymy możliwość skorzystania z już funkcjonujących form pomocowych. Przedsiębiorstwa, które wiosną nie spełniły warunków, a dopiero teraz po raz pierwszy odczuły pogorszenie sytuacji gospodarczej, mogą skorzystać z dofinansowania do wynagrodzeń, mikropożyczek i postojowego. Mają na to czas do 30 czerwca 2021 – czytamy na gov.pl.

Do tej pory
W ramach Tarcz Antykryzysowej i Finansowej do polskich przedsiębiorców i pracowników trafiło w ostatnich miesiącach około 150 mld zł. Przedsiębiorstwa z branż gastronomicznej, rozrywkowej, sportowej i sprzedaży detalicznej również były objęte rządowym wsparciem. W ramach Tarczy Finansowej PFR do 30 tys. firm działających w tych sektorach wpłynęło 3,5 mld zł. Natomiast w ramach Tarczy Antykryzysowej z tytułu zwolnień z ZUS-u i wypłat postojowego firmy te zyskały 2,9 mld zł.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Interwencja służb w warszawskim pubie Piw Paw. Zabezpieczono cały zapas alkoholu

Warszawski pub Piw Paw to jeden z tych lokali, który mimo obostrzeń i zakazów przyjmuje gości. W nocy z czwartku 4 marca na piątek 5 marca odbywała się tam impreza. Interweniowały służby - wylegitymowano 53 osoby i zarekwirowano alkohol.

Lockdown w branży HoReCa przedłużony do 27 grudnia. A co dalej?

Od 28 grudnia ma obowiązywać podział Polski - w zależności od liczby zakażeń koronawirusem - na trzy strefy z różnym poziomem obostrzeń. Według optymistycznego scenariusza, restauracje otworzą się wówczas dla gości w strefie żółtej i zielonej.

Jak w czasie pandemii zmienia się rynek dowozów?

Koronawirus w jednej chwili odmienił rynek usług gastronomicznych i skierował większość zamówień do kanału delivery. Czy będzie to szansa dla platform oferujących dowozy, czy może one również będą musiały przedefiniować swój sposób działania?

Na ratunek stołecznemu Przysmakowi przy Lwowskiej

Warszawiakom nie jest im obojętna patowa sytuacja lokali, które od pokoleń karmią stolicę. Pomagają np. cukierni Rurki z Wiatraka na Grochowie, ustawiając się w kolejce po kultowy przysmak z kremem na wynos. Zamknięcie grozi też barowi Przysmak z kuchnią polską. Czy i tym razem ruszą na ratunek?

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna jeszcze chwila cierpliwości

Czy możliwe jest otwarcie restauracji po 1 lutego? - Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - odpowiedziała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Dodała, że w resorcie przygotowywane są m. in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Czy polska branża cateringów dietetycznych przetrwa COVID-19?

Diety pudełkowe dostarczane są codziennie do ponad 2,5 tys. miejscowości w Polsce. Prężnie rozwijający się rynek cateringów dietetycznych rósł dotychczas rokrocznie w tempie 20 proc. a jego wartość na początku roku 2020 szacowano na ponad miliard złotych. Jak wpłynęła na niego pandemia koronawirusa?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej