

Antykryzysowa Tarcza Branżowa dla gastronomii w związku z COVID-19


Branże gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej otrzymają wsparcie w walce z kryzysem wywołanym pandemią - zapowiedział premier. Mowa m. in. o świadczeniach postojowych za listopad, co może oznaczać przedłużenie branżowego lockdownu.
– Przedstawione rozwiązania dotyczą listopada, ale jeśli będzie to konieczne, w odpowiednim czasie podejmiemy decyzje o przedłużeniu wsparcia dla przedsiębiorców na grudzień i kolejne miesiące – wyjaśnił premier Mateusz Morawiecki.
Wypowiedź premiera może oznaczać, że lockdown w gastronomii potrwa dłużej niż dwa tygodnie. – Życzyłbym wszystkim, żebyśmy pod koniec listopada mogli dopuścić funkcjonowanie przedsiębiorstw zgodnie z modelami biznesowymi – mówił na dzisiejszej konferencji szef rządu.
Na branżową pomoc rząd chce przeznaczyć ponad 1,8 mld zł. Pracuje teraz nad kolejnymi rozwiązaniami mającymi ratować polskie przedsiębiorstwa i miejsca pracy. – Szacujemy, że Tarcza Branżowa pomoże ok. 200 tys. firm oraz 372 tys. pracowników – czytamy na gov.pl.
Które branże otrzymają pomoc?
Z Tarczy Branżowej może skorzystać ok. 200 tys. firm z branż:
– gastronomicznej,
– rozrywkowej (estradowej, targowej, fotograficznej, filmowej),
– dbającej o zdrowie fizyczne (siłownie, sport, rekreacja),
– sprzedaży detalicznej (targowiska, bazary).
Tarcza Branżowa – na czym polega i jakie są warunki?
W ramach Tarczy Branżowej przedsiębiorcy mogą liczyć na dobrze znane instrumenty wsparcia. Wśród nich znajdują się:
– zwolnienie ze składek ZUS (za listopad) w przypadku uzyskania przychodu w XI niższego o 40% rok do roku;
– świadczenie postojowe (za listopad) w przypadku uzyskania przychodu w X lub XI niższego o 40% rok do roku;
– mała dotacja w wysokości 5 tys. zł w przypadku uzyskania przychodu w X lub XI niższego o 40% rok do roku;
Pracownicy z branż najbardziej dotkniętych epidemią będą mieli odroczoną płatność zaliczek na PIT pobranych od ich pracowników. Wpłata zaliczek za X, XI, XII będzie przesunięta o pół roku. Dzięki temu w tych trzech kluczowych miesiącach na kontach firm pozostanie 300 mln zł.
– Oprócz tego wydłużymy możliwość skorzystania z już funkcjonujących form pomocowych. Przedsiębiorstwa, które wiosną nie spełniły warunków, a dopiero teraz po raz pierwszy odczuły pogorszenie sytuacji gospodarczej, mogą skorzystać z dofinansowania do wynagrodzeń, mikropożyczek i postojowego. Mają na to czas do 30 czerwca 2021 – czytamy na gov.pl.
Do tej pory
W ramach Tarcz Antykryzysowej i Finansowej do polskich przedsiębiorców i pracowników trafiło w ostatnich miesiącach około 150 mld zł. Przedsiębiorstwa z branż gastronomicznej, rozrywkowej, sportowej i sprzedaży detalicznej również były objęte rządowym wsparciem. W ramach Tarczy Finansowej PFR do 30 tys. firm działających w tych sektorach wpłynęło 3,5 mld zł. Natomiast w ramach Tarczy Antykryzysowej z tytułu zwolnień z ZUS-u i wypłat postojowego firmy te zyskały 2,9 mld zł.
Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

