x

Adam Pawłowski: 585. urodziny Króla Rieslinga

Kategoria: Wino    24.10.2020

Pierwsza wzmianka o rieslingu pochodzi z 13 marca 1435 r. z Rüsselsheim (dzisiejszy region Rheingau), kiedy to podczas inwentury piwnicy Jana VI z Katzenelnbogen odnotowano rachunek za sadzonki tego szczepu w wysokości 22 szylingów. W tym roku riesling obchodzi więc 585. urodziny.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Rieslinga kojarzymy z Niemcami, ale nikt dokładnie nie wie, skąd ta szlachetna winorośl pochodzi. Istnieje teoria, że z północno-wschodniej Francji i jest spokrewniony z pradawną odmianą europejską gouais blanc (kuzynka chardonnay) oraz sauvignon blanc. Niemieccy winogrodnicy w XVIII w. postawili na rieslinga i już XIX w. uczynili go słynnym na całą Europę. Wtedy to wina znad Renu i Mozeli były najdroższymi białymi winami na świecie.
Riesling świetnie zaadaptował się w chłodnym niemieckim klimacie, bo do pełnego dojrzewania wystarczają mu minimalne temperatury w okresie wegetacyjnym (13-15°C). Późno pączkuje, co zwykle skutecznie chroni go przed wczesnowiosennymi przymrozkami, preferuje ubogie gleby, jest odporny na susze i idealnie dojrzewa na stokach, których w tradycyjnych regionach niemieckich jak Mozela, Rheingau czy Nahe nie brakuje. O tym, że riesling jest wręcz stworzony do chłodnego klimatu, świadczy wzrost nasadzeń tego szczepu w Polsce. Ma to sens, ponieważ chociażby Kraków znajduje się na tej samej szerokości geograficznej co Mozela. Riesling uprawiany w krajach Europy Północnej jest dowodem na to, że ten szczep karmi się słońcem, a nie wysokimi temperaturami. Słońce penetrujące strome stoki winnic umożliwia fotosyntezę, a podwyższona temperatura zwiększa tempo metabolizmu winorośli. Dzięki temu owoc idealnie dojrzewa nawet w relatywnie chłodnych warunkach. Jeżeli dodamy do tego długą ciepłą jesień, to uzyskamy bardzo dojrzałego rieslinga z późnego zbioru lub istny nektar pochodzący z owoców dotkniętych szlachetną pleśnią. Jesienne dojrzewanie powoduje kumulację cukrów i kwasowości oraz podbija aromatyczność w finalnym winie. To właśnie połączenie wrodzonej lekkości i aromatycznej głębi zawsze wyróżniało rieslinga od innych szczepów. Należy bowiem do rodziny odmian aromatycznych. Jego aromaty opierają się głównie na dwóch organicznych związkach chemicznych, którymi są terpeny i norizoprenoidy. W drodze fermentacji alkoholowej terpeny uwalniają aromaty owocowe, kwiatowe i korzenne, a norizoprenoidy nadają winu specyficzny naftowo-woskowy aromat.
Poza wyjątkowym profilem aromatycznym riesling wyróżnia się spośród innych szczepów winorośli wysoką kwasowością. Podczas gdy w innych białych odmianach winorośli poziom kwasu winowego kształtuje się na poziomie od 4 do 6 gramów na litr, riesling regularnie osiąga 8-9 gramów na litr, a nawet może przekroczyć 10 gramów na litr i nadal zapewnia zrównoważone wino. Wyrazista kwasowość połączona z asertywnym, szlachetnym bukietem czyni go winem długowiecznym i nadającym się do wieloletniego leżakowania w butelce. Wtedy też z wiekiem prezentuje więcej aromatów naftowych z niuansami miodu, kwiatów i dojrzałych owoców. 
Ze względu na podbitą kwasowość, wrodzoną elegancję i umiarkowany poziom alkoholu jest bardzo elastyczny w połączeniu z różnymi rodzajami potraw. Młode wytrawne rieslingi będą idealne do sushi, śledzia, lekkich sałatek i jako aperitif. Półwytrawne sprawdzą się z kiszonkami i aromatyczną, pikantną kuchnią azjatycką. Słodkie rieslingi świetnie łączą się z deserami opartymi na owocach i stanowią nieoczywisty, ale genialny mariaż z dojrzewającymi serami, pasztetami oraz foie gras. 
Wpływ rieslinga na świat winiarski i kulinarny jest nieoceniony, ponieważ ma za sobą wielowiekową tradycję, wrodzoną szlachetność aromatów, dobrą relację jakości do ceny i jest idealny do łączenia z jedzeniem.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej