x

"Lumi: Island Cooking" Blaine'a Wetzela

Kategoria: Lifestyle - książki    24.10.2020

Blaine Wetzel, szef kuchni finediningowej restauracji The Willows Inn na wyspie Lummi w Stanach Zjednoczonych proponuje konsekwentne podejście do lokalności.

„Lumi: Island Cooking” Blaine'a Wetzela. Foto: materiały prasowe.
„Lumi: Island Cooking” Blaine'a Wetzela. Foto: materiały prasowe.
Lokal jest ukryty, znajduje się na wyspie oddalonej o 2,5 godziny drogi od Seattle. Trzeba więc specjalnie się tam wybrać i wiedzieć, jak trafić. To, co ląduje na talerzu, jest przygotowane z produktów pozyskanych z możliwie najbliższego otoczenia, kilkanaście kilometrów od restauracji i zostało zerwane czy wyłowione dosłownie kilka godzin przed podaniem – to idealna realizacja filozofii „z pola na stół” (lub z lasu, jeziora czy łąki). Lokalne składniki wykorzystane są w możliwie prosty sposób. W menu oraz w przepisach z książki znajdziecie np.: gulasz z kurek, jeżowca marynowanego w pestkach pomidorów, dziki groszek z lubczykiem. Nasza uwaga zostaje zwrócona na główny produkt: niezależnie od tego, czy jest to dziczyzna, łosoś, małże, orzechy, melon czy śliwki. Piękne zdjęcia podkreślają styl dań i ich związek z naturą. Doświadczcie tej równowagi i harmonii! 

 

„LUMMI: ISLAND COOKING”, BLAINE WETZEL, WYD. PRESTEL, 2020 R.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

"Signature dishes that matter"

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

SMAK WODY

Kawa, herbata, kilka soków, ewentualnie napoje energetyzujące i oczywiście woda - tak zazwyczaj wygląda oferta napojów bezalkoholowych, tzw. softów, w restauracjach. Na łamach "FS" staramy się regularnie doradzać, jak można ją urozmaicić.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej