x

"Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski - książka cukiernicza"

Kategoria: Lifestyle - książki    24.10.2020

"Kreacje" to książka autorstwa trzech cukierników doskonale znanych w branży.

„Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski – książka cukiernicza”. Foto: materiały prasowe.
„Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski – książka cukiernicza”. Foto: materiały prasowe.
Maciej Rosiński to rzadki przykład szefa kuchni (długo związany z łódzką Affogato), który jednocześnie specjalizuje się w wypiekach i deserach. Razem z utytułowanymi cukiernikami Michałem Iwaniukiem (cukiernia Czekolada w hotelu Airport Okęcie w Warszawie) i Maciejem Wiśniewskim (Catering Bracia Wiśniewscy) postanowili wydać książkę, której ich zdaniem brakowało na polskim rynku. To przewodnik zarówno po technikach i przepisach, ale także po produktach – pozycja dla zawodowych cukierników o różnych stopniach zaawansowania. Jest tu solidna dawka wiedzy teoretycznej i chemicznej niezbędnej, aby osiągać powtarzalny efekt cukierniczy. Mamy tu przepisy na klasyczne wypieki (tarty, praliny, torty oraz monodesery), z których słynie teraz wiele nowych cukierni. Są tu też podstawowe receptury na różnego rodzaju ciasta, kremy (np. anglaise), bezy, biszkopty i wiele innych. Rzadko zdarza się taki ogrom wiedzy zebrany w jednym miejscu i podany w tak atrakcyjnej formie. 

„KREACJE IWANIUK ROSIŃSKI WIŚNIEWSKI – KSIĄŻKA CUKIERNICZA”, WYD. SEMPRE, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej