x

"A nóż widelec - książka kulinarna" Michała i Agaty Kuterów

Kategoria: Lifestyle - książki    24.10.2020

A Nóż Widelec w Poznaniu - lokal Michała i Agaty Kuterów (szefa kuchni i menedżerki) - od 10 lat słynie z kuchni polskiej w doskonałym, współczesnym wydaniu.

„A nóż widelec – książka kulinarna” Michała i Agaty Kuter. Foto: materiały prasowe.
„A nóż widelec – książka kulinarna” Michała i Agaty Kuter. Foto: materiały prasowe.
Teraz oprócz wycieczki na poznańską Wilgę macie możliwość poznać styl lokalu, kupując wydaną przez Kutera książkę (w angielsko-polskiej wersji). Dawno nie ukazało się tak dopracowane i estetyczne polskie wydawnictwo kulinarne. W rozdziałach podzielonych według pór roku znajdziecie świetne zdjęcia Bartosza Dziamskiego i przepisy na potrawy, które A Nóż Widelec serwuje niemal od początku istnienia: szczawiową (zupy Michała niektórym śnią się po nocach!), sandacza z kalafiorem i kaszą jęczmienną, kaczkę po poznańsku, szarlotkę czy słynny deser kulę czekoladową. Publikacja zawiera też wspomnienia i historie ilustrujące filozofię działania restauracji. Mało jest pozycji, które tak dobrze oddają ducha danego miejsca. Ten kulinarny album to świetna wizytówka – nie tylko lokalu, nie tylko Poznania, ale w ogóle rodzimej kuchni i polskiej gościnności. 

„A NÓŻ WIDELEC – KSIĄŻKA KULINARNA”, MICHAŁ KUTER, AGATA KUTER, WYD. RESTAURACJA A NÓŻ WIDELEC, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej