x

Krewetki w solonych żółtkach

Kategoria: Karta - dania    20.10.2020

Krewetki w solonych żółtkach według Trisno Hamida.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Składniki: 
• 500 g krewetek (po obraniu)
• 3 solone żółtka
• 50 g masła
• 100 g mleka skondensowanego 
• 50 g mleka kokosowego 
• 8 g cukru
• 4 g soli
• 100 g mąki ryżowej
• 160 g mąki pszennej
• 80 g skrobi z tapioki
• 1 g proszku do pieczenia (ok. 1⁄2 łyżeczki) 
• 10 g masła
• 3 papryki bird’s eye chili
• ok. 20 liści curry
• 2 ząbki posiekanego czosnku
• 1,2 l tłuszczu do głębokiego smażenia  

Obierz krewetki ze skorupek i głów, zostaw ogony. Połącz solone żółtka, masło, mleko skondensowane, mleko kokosowe, cukier i sól. Mieszaj, aż masa będzie idealnie gładka. Połącz mąkę ryżową, mąkę pszenną, skrobię z tapioki i proszek do pieczenia. Obtocz w nich krewetki. Smaż je w głębokim tłuszczu w 180°C przez 45 s. Potem odsącz na papierowym ręczniku. Posiekaj papryczki chili na drobne kawałki, wrzuć je na patelnię razem z 10 g masła, liśćmi curry i czosnkiem. Smaż ok. 1 min na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie, ale nie zbrązowieje, a masło się zapieni. Dodaj masę z solonymi żółtkami i gotuj, aż masa zabulgocze (ok. 1 min). Dodaj usmażone krewetki, szybko wymieszaj i gotowe. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej