x

Krewetki w solonych żółtkach

Kategoria: Karta - dania    20.10.2020

Krewetki w solonych żółtkach według Trisno Hamida.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Składniki: 
• 500 g krewetek (po obraniu)
• 3 solone żółtka
• 50 g masła
• 100 g mleka skondensowanego 
• 50 g mleka kokosowego 
• 8 g cukru
• 4 g soli
• 100 g mąki ryżowej
• 160 g mąki pszennej
• 80 g skrobi z tapioki
• 1 g proszku do pieczenia (ok. 1⁄2 łyżeczki) 
• 10 g masła
• 3 papryki bird’s eye chili
• ok. 20 liści curry
• 2 ząbki posiekanego czosnku
• 1,2 l tłuszczu do głębokiego smażenia  

Obierz krewetki ze skorupek i głów, zostaw ogony. Połącz solone żółtka, masło, mleko skondensowane, mleko kokosowe, cukier i sól. Mieszaj, aż masa będzie idealnie gładka. Połącz mąkę ryżową, mąkę pszenną, skrobię z tapioki i proszek do pieczenia. Obtocz w nich krewetki. Smaż je w głębokim tłuszczu w 180°C przez 45 s. Potem odsącz na papierowym ręczniku. Posiekaj papryczki chili na drobne kawałki, wrzuć je na patelnię razem z 10 g masła, liśćmi curry i czosnkiem. Smaż ok. 1 min na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie, ale nie zbrązowieje, a masło się zapieni. Dodaj masę z solonymi żółtkami i gotuj, aż masa zabulgocze (ok. 1 min). Dodaj usmażone krewetki, szybko wymieszaj i gotowe. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej