x

Kurczak z ryżem po hajnańsku

Kategoria: Karta - dania    20.10.2020

Kurczak z ryżem po hajnańsku według Beñata Alonso.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
1 – KURCZAK PO HAJNAŃSKU  

Składniki: 
• 1,3 kg kurczaka w całości, wypatroszonego
• 60 g soli niejodowanej (np. Maldon)
• 2,5-cm kawałek obranego imbiru, pokrojony na 6-mm plasterki
• 3,7 l zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)
• 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kurczaka włóż do garnka. Wetrzyj w kurczaka sól i zostaw na 1 godzinę, potem delikatnie wypłucz. Dodaj kurczaka do pozostałych składników. Duś przez 20 min, zdejmując z wierzchu wszystkie zbędne elementy, i zdejmij z ognia. Zostaw kurczaka w bulionie przez 15 min. Wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia z lodowatą wodą, aż skórka się schłodzi, ale kurczak pozostanie ciepły w środku. Osusz kurczaka i wetrzyj w niego sos sezamowy. Przecedź bulion przez gazę. 

2 – RYŻ PO HAJNAŃSKU 

Składniki: 
• 60 ml oleju sezamowego
• 2 łyżki skóry kurczaka, posiekanej 
• 2 ząbki czosnku, posiekanego 
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżeczka soli niejodowanej (np. Maldon)
• 400 g długoziarnistego ryżu, przepłukanego i odcedzonego
• 480 ml bulionu z kurczaka (odlanego podczas gotowania kurczaka po hajnańsku) 

Przygotowanie:
Podsmaż na brązowo czosnek, imbir oraz skórkę kurczaka. Wypłucz ryż w zimnej wodzie 10 razy. Przełóż ryż, smażony czosnek, imbir i skórkę do garnka do gotowania ryżu. Gotuj w garnku do ryżu według instrukcji (lub gotuj w zwykłym garnku tak, aby ryż wchłonął całą wodę). 

3 – SOSY 

Składniki: 

Sos chili 
• 2 łyżki sambal
• 2 łyżki srirachy
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka czosnku, posiekanego
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżka soku z limonki
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)

Sos imbirowo-czosnkowy 
• 2 łyżki świeżego imbiru, utartego
• 2 łyżki czosnku, bardzo drobno posiekanego
• sól niejodowana (np. Maldon), do smaku
• 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
• 1 łyżka octu ryżowego

Sos sojowy do maczania
• smażony czosnek i imbir
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego słodkiego
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)

Przygotowanie:
Po prostu wymieszaj wszystkie składniki sosu razem i trzymaj każdy w osobnej miseczce. 

Składniki do serwowania: 
• 2 ogórki cienko pokrojone 
• 1 pęczek świeżej kolendry 
• 1 pęczek zielonej cebulki 

Serwowanie całości: 
1.
Pokrój kurczaka tradycyjnie razem z kością. 2. Posiekaj trochę zielonej cebulki i kolendry.
3. Przygotuj kilka plasterków ogórka.
4. Ułóż ryż, na nim kurczaka, posyp kolendrą i zieloną cebulką, obok połóż plastry ogórka.
5. Obok postaw miseczki z dodatkami – sosami oraz bulionem z kurczaka, którym możesz popijać danie. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Dziczyzna w Makro Polska

Sieć hurtowni Makro Polska oferuje szeroki wybór mięs z dzikich zwierząt, m.in. dzika, sarny, jelenia czy gęsi. Dziczyzna wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi oraz coraz częściej gości w restauracyjnych menu.

Pomarańczowa przyjemność - finedinigowy deser Łukasza Monety

Okres lockdownu wcale nie musi oznaczać bezczynności. Masz ochotę poznać nowe smaki i zmierzyć się z finediningowym deserem? Poniżej prezentujemy przepis, którego autorem jest Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie.

Złota kaczka

Dania z drobiu to pozycje obowiązkowe w karcie menu każdej niewegetariańskiej restauracji. Devolaye i panierowane kotlety à la schabowy z kurczaka nie przyciągną jednak wielu nowych klientów. Dlatego warto postawić na wysokiej jakości drób premium.

Bowl food - modne dania w miskach

Bowle, czyli odpowiednio skomponowane potrawy podawane w miskach, były hitem światowej gastronomii w 2018 r. Analizując trendy 2020 r., okazuje się, że moda ta nie przeminęła i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie miski straciły na popularności.

Zdrowe i zapomniane. Te mięsa warto znać

Perliczka była mięsem arystokratów, gęsina daniem dla mas, a strusina pojawiła się na rynku niedawno jako kulinarna nowinka. Co je łączy? Stale rosnąca popularność, zawartość witamin, składników odżywczych i mikroelementów oraz prostota w przygotowaniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej