x

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.10.2020

Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.

Polska drużyna na Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Polska drużyna na Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Udział w Bocuse d’Or Europe to wyjątkowe doświadczenie dla startujących, którzy muszą wykazać się znakomitymi umiejętnościami kulinarnymi, wyczuciem estetyki, oryginalnością i kreatywnością, aby zwrócić uwagę jurorów. Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski w pięknym stylu walczyli podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Saku Suurhall w Tallinie.
– W tym trudnym dla nas wszystkich czasie udało się zorganizować wielki konkurs, a polski zespół walczył do końca, nie wycofał się w przedbiegach i dołożył wszelkich starań by zaprezentować się jak najlepiej. Tym razem zabrakło trochę szczęścia, bo umiejętności, motywacja i duch walki był obecny do końca – podsumował Dimitri Demjanov, Prezydent Bocuse d’Or Europe 2020.

Walka Jakuba
Konkursowe danie Jakuba Kasprzaka na Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Konkursowe danie Jakuba Kasprzaka na Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Polacy wystąpili pierwszego dnia zmagań kulinarnych w stolicy Estonii z ostatniej, ósmej pozycji. Panowie walczyli do ostatnich minut w pełnym skupieniu przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa oddzielne dania, oba dla 14 osób: pierwsze to danie vege serwowane wyłącznie na talerzach i wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu –  „Gotowany na parze filet z suma z dynią, lokalnymi grzybami, kalarepą, puree z selera i chrzanu oraz baby warzywami” oraz drugie danie z mięsa zaprezentowane na imponującym platerze i wydane 35 minut później. Znalazła się na nim: „Przepiórka z borowikami, jajko przepiórcze confit, ziemniaki, sos tatarski, buraki z chrzanem, tartinka z jabłkami i cebulą, seler, kurki i owoce leśne”.
Jakuba Kasprzaka w drodze do Tallina wspierali w Team Poland: Tomasz Purol w roli trenera, Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or, który zasiadał w gronie jurorów, Dominik Brodziak (drugi trener) oraz Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, który odpowiada za kwestie organizacyjne i finansowe.

Zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020
1 miejsce – Norwegia – Christian Andre Pettersen, Restaurant Studio CAP - Sandnes
2 miejsce – Dania – Ronni Vexoe Mortensen, Geranium*** - Kopenhaga
3 miejsce – Szwecja – Sebastian Gibrand, Gastronomi Sveirge
Zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2021 roku zakwalifikowały się zespoły, które wywarły największe wrażenie na sędziach: Islandia, Finlandia, Francja, Estonia, Szwajcaria, Węgry i Włochy.

Z poślizgiem
Warto przypomnieć, że droga do konkursu nie była łatwa. Kiedy w marcu cały świat zatrzymał się na dłużej, a w Polsce ogłoszono lockdown, kulinarne marzenia naszego teamu stanęły pod znakiem zapytania. Majowy termin europejskiej selekcji Bocuse d’Or został zawieszony, później przesunięty na wrzesień, a ostatecznie odbył się 15-16 października. Niestety koncepcje konkursowych dań musiały ulec zmianie ze względu na sezonowość składników. Były chwile niepewności, które na szczęście szybko zostały przekute w pozytywną energię oraz siłę i motywację do działania.
Z powodu COVID-19 niezapomniane wielkie widowisko jakim jest konkurs Bocuse d’Or odbyło się bez szerszej publiczności w Saku Arena w Tallinie. Poziom był jak zawsze wysoki, a transmitowana na żywo relacja utrzymywała porywającą atmosferę wydarzenia sportowego, o której zawsze myślał Paul Bocuse. Ponad 300 tysięcy osób śledziło online zmagania znakomitych europejskich zespołów na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej