x

Adam Chrząstowski: Poznań miasto doznań... wszelakich

Kategoria: Lifestyle - blog    17.10.2020

Co roku w połowie sierpnia w Poznaniu odbywa się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W mój kalendarz wpisany jest na stałe, lecz tym razem z racji sytuacji pandemicznej do ostatnich dni drżałem, czy w ogóle się odbędzie i w jakim kształcie.

Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Na szczęście władze Poznania są bardzo przychylne festiwalowi, no i w końcu zabłysło zielone światło dla wszystkich aktywności.
Postanowiłem wykorzystać ten czas do maksimum. Zaplanowałem pobyt w stolicy Wielkopolski o jeden dzień dłużej, niż trwał sam Festiwal, aby uczestniczyć w treningu drużyny Bocuse d’Or Polska przed europejską selekcją w Tallinie. Opowiem wam wszystko w chronologicznej kolejności, podając nazwy tych miejsc, które chciałbym pochwalić. Przemilczę tożsamość tych, którzy mają wiele do naprawienia. 

Odwiedziłem nowy lokal, który otworzył Michał Stężalski, były szef kuchni krakowskiej Szarej Gęsi i brązowy medalista krajowej selekcji BdO. Moją ciekawość podsycał fakt, że transfer z finediningowej restauracji z Rynku Starego Miasta Krakowa na osiedle Sobieskiego w Poznaniu był dla niektórych szokiem. I co tu dużo mówić – mógł skutkować niedopasowaniem ambicji szefa do oczekiwań gości. Cóż, byłem mile zaskoczony, bo Michałowi udało się uniknąć kompromisów i w Nonna Fela – Italian Bistro gotuje z dobrych produktów, utrzymując przyjazne ceny. O powodzeniu świadczy deklaracja rozbudowy miejsca i chęć dalszego rozwoju.

Wieczorem przeżyłem drugie miłe zaskoczenie, bo odwiedziłem Michała Kutera w A Nóż Widelec. Gospodarz obdarował mnie swoją książką i muszę stwierdzić, że jest to najbardziej jak do tej pory wypasiona kulinarna publikacja w naszym kraju. Ciągle jeszcze nie miałem czasu, aby ją przeczytać, lecz forma książki (papier, oprawa i zdjęcia) plasuje ją na samym szczycie. Do nowych interpretacji polskiej kuchni w wykonaniu Michała mam niezmienne zaufanie od lat, więc treścią na pewno się nie zawiodę. Po tym zaczął się Festiwal. Spędziłem go bardzo aktywnie. Pierwszego dnia, wspólnie z Dawidem Łagowskim, trzasnęliśmy warsztaty z dziczyzny. Ciągle zaskakuje mnie, jak niska w naszym kraju jest świadomość tej grupy produktów. Przecież w dobie śmieciowego jedzenia naszprycowanego chemią i produkowanego wyłącznie z myślą o zysku dziczyzna jest świetną alternatywą. Następnie przyszedł czas na Konkurs Kaczka 2020. Obserwuję konkursy organizowane przez Juliusza Podolskiego i cieszy mnie, że mimo pandemii udało się zachować progres poziomu tej rywalizacji. Z niecierpliwością czekam na gęsinę, szparagi i być może tatary. W sobotę odbyła się najtrudniejsza walka – konkurs nalewek. I znów uczestnicy nie zawiedli. Mogliśmy spróbować 115 prac, w tym jednej wody, bo zgłoszona nalewka po prostu się stłukła. I znowu w porównaniu z poprzednimi latami mieliśmy do czynienia z większą liczbą świadomie przygotowanych trunków. Ewidentnie mamy w tej dziedzinie do czynienia ze znacznym postępem. 

Na zakończenie zorganizowaliśmy z Patrycją Siwiec i Adamem Pawłowskim spotkanie autorskie „Gościnności od Kuchni” i zaraz po lunchu w nowo otwartej Fromagerii można było wracać do domu. Chcę podziękować Wojtkowi Lewandowskiemu nie tylko za zaproszenie na Festiwal, ale także za świetną organizację – trening czyni mistrza, to widać. Jak zwykle już teraz wpraszam się na przyszły rok. Skąd więc w tytule te sugerujące biegunowość „doznania wszelakie”? Byłem niestety świadkiem zbyt wielu niewytłumaczalnych wpadek w serwisie, i to nie tylko kelnerskim. Uświadomiłem sobie, że w tym zakresie branża gastronomiczna dostała największe baty. Musimy czym prędzej oderwać się od bylejakości i powierzchowności, bo w naszym fachu to po prostu nie przystoi. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Adam Chrząstowski
O AUTORZE
Adam Chrząstowski
Prezydent Bocuse d’Or Academy Poland, wiceprezes Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną nagrodą Mistrz Mistrzów.
Prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa (Adam Chrząstowski Consulting), pisze felietony dla magazynu „Food Service”, prowadzi programy kulinarne w Kuchni +.
Był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionych przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin i „Gault & Millau”. Współtworzył krakowską restaurację Ancora. Doświadczenie zdobywał na wszystkich szczeblach zawodu kucharza w najlepszych restauracjach w kraju i za granicą.
Absolwent filozofii, specjalność – etyka.

Zobacz także

Kucharz - użyteczny człowiek swoich czasów cz. II

Do postawienia takiego pytania zainspirowały mnie informacje o pewnych aspektach życia dwóch kucharzy uznawanych w swoich czasach za ludzi użytecznych. Obaj w pewnym sensie mogliby zostać określeni także modnym obecnie słowem "celebryta".

Adam Chrząstowski: I co dalej?

Wróciłem właśnie ze spotkania Lexus Hybryd Cuisine,gdzie usłyszałem opinię Daniego Garcii, że polska gastronomia jest obecnie w takim punkcie, w jakim Hiszpania była 10 lat temu.

Ale Meksyk!

Kojarzenie kraju Majów z jednym tylko trunkiem - tequilą - to jeszcze większe uproszczenie niż stwierdzenie, że Polska produkuje tylko wódkę. Dziedzictwo kulinarne Meksyku jest oszałamiające. Bioróżnorodność i różnice klimatyczne stanów zapewniają olbrzymią ilość składników, a te - unikatowe smaki.

Maciej Żakowski: Restaurant Club, czyli nowy wspaniały gastroświat

Wyjątkowe czasy wymagają wyjątkowych decyzji i działań. Przyjmujemy to wyzwanie i otwieramy Restaurant Club - nowoczesne źródło gości i przychodów dla restauracji.

Czy kiełbasa może być roślinna?

Roślinne: kiełbasa, szynka, ser, schabowe - wciąż budzą kontrowersje i bywają powodem buntu. Bywa, że wzbudzają gniew, niezrozumienie, śmiech czy konsternację. Po co wegetarianom i weganom smak mięsa, sera czy jajek? Zastanawia się Weronika Pochylska.

Artur Musztyfaga: Amerykański sen o polskim BBQ

Od Montany na północy, przez rozsławione Kentucky w centrum, po Teksas na południu - tak szeroko i daleko sięga amerykańska miłość do BBQ. USA barbecue stoi, to fakt. 4 lipca, gdy wszystkie stany świętują Dzień Niepodległości, Amerykanie całymi rodzinami siadają do grillowania. To część ich kultury.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej