x

Warszawska Kawiarnia Typika

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Połączenie oryginalnego designu na wysokim poziomie, dobrego serwisu oraz świetnego produktu to idea, jaka przyświeca otwartej w sierpniu kawiarni Typika.

Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
Jeden z jej właścicieli Peter Kollar sześć lat temu w Brnie otworzył działającą do dziś kawiarnię połączoną z koktajlbarem – SKOG Urban Hub, w 2019 r. w Pradze zaś – pierwszą Typikę. Druga powstała w Warszawie w tandemie z Jakubem Świątkiem, wcześniej baristą, headbaristą oraz menedżerem w wielu znanych warszawskich kawiarniach. 
Przestrzeń kawiarni składa się z sali głównej i antresoli. Jasne i minimalistyczne wnętrze udekorowane jedynie roślinami zostało zaprojektowane przez czeskie studio architektoniczne Kogaa Studio. 
– Wybierając solidne materiały, neutralną i przyjazną do pracy oraz spędzania czasu kolorystykę, chcieliśmy dodać naszemu lokalowi ponadczasowości – komentuje Kuba. 
Ziarna, na których pracują bariści Typiki, wypalane są w czeskiej palarni Rusty Nails Coffee Roasters. Niezależnie od tego, czy zamówimy espresso z dodatkami, czy bez nich, zostanie ono zaparzone na tych samych ziarnach, zmienianych systematycznie. W karcie są również herbaty (czarna, biała zielona) importowane przez czeską firmę Tea Mountain oraz robione na miejscu lemoniady na bazie syropów macerowanych na zimno, w formule owoc plus zioło (lawenda z jagodą to bestseller). Do przekąszenia kilka propozycji, również wegańskich: śniadania (granola, owsianka, tosty z dodatkami, jajecznica), kanapki na pieczonej na miejscu focaccii (np. z koneckim serem solankowym, pesto, rzodkiewką i rukolą), ciasta (np. tarta z ganache czekoladowym i świeżymi owocami, sernik czy brownie z masłem orzechowym).
Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
W przyszłości możemy spodziewać się oferty win i dobranych do nich przekąsek. Właściciele Typiki planują organizację cuppingów, spotkań z producentami oraz winiarzami. A w dalszej przyszłości – otwarcie kolejnych lokali pod brandem Typika. 

Adres: ul. Kolejowa 47, Warszawa
Właściciele: Peter Kollar, Jakub Świątek 
Liczba miejsc: 46 miejsc, dodatkowe 10 na zewnątrz 
Ceny: kawa: 8-14 zł; herbata: 11-15 zł; śniadania, kanapki, ciasta: 14-19 zł

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej