x

Warszawska Kawiarnia Typika

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Połączenie oryginalnego designu na wysokim poziomie, dobrego serwisu oraz świetnego produktu to idea, jaka przyświeca otwartej w sierpniu kawiarni Typika.

Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
Jeden z jej właścicieli Peter Kollar sześć lat temu w Brnie otworzył działającą do dziś kawiarnię połączoną z koktajlbarem – SKOG Urban Hub, w 2019 r. w Pradze zaś – pierwszą Typikę. Druga powstała w Warszawie w tandemie z Jakubem Świątkiem, wcześniej baristą, headbaristą oraz menedżerem w wielu znanych warszawskich kawiarniach. 
Przestrzeń kawiarni składa się z sali głównej i antresoli. Jasne i minimalistyczne wnętrze udekorowane jedynie roślinami zostało zaprojektowane przez czeskie studio architektoniczne Kogaa Studio. 
– Wybierając solidne materiały, neutralną i przyjazną do pracy oraz spędzania czasu kolorystykę, chcieliśmy dodać naszemu lokalowi ponadczasowości – komentuje Kuba. 
Ziarna, na których pracują bariści Typiki, wypalane są w czeskiej palarni Rusty Nails Coffee Roasters. Niezależnie od tego, czy zamówimy espresso z dodatkami, czy bez nich, zostanie ono zaparzone na tych samych ziarnach, zmienianych systematycznie. W karcie są również herbaty (czarna, biała zielona) importowane przez czeską firmę Tea Mountain oraz robione na miejscu lemoniady na bazie syropów macerowanych na zimno, w formule owoc plus zioło (lawenda z jagodą to bestseller). Do przekąszenia kilka propozycji, również wegańskich: śniadania (granola, owsianka, tosty z dodatkami, jajecznica), kanapki na pieczonej na miejscu focaccii (np. z koneckim serem solankowym, pesto, rzodkiewką i rukolą), ciasta (np. tarta z ganache czekoladowym i świeżymi owocami, sernik czy brownie z masłem orzechowym).
Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
W przyszłości możemy spodziewać się oferty win i dobranych do nich przekąsek. Właściciele Typiki planują organizację cuppingów, spotkań z producentami oraz winiarzami. A w dalszej przyszłości – otwarcie kolejnych lokali pod brandem Typika. 

Adres: ul. Kolejowa 47, Warszawa
Właściciele: Peter Kollar, Jakub Świątek 
Liczba miejsc: 46 miejsc, dodatkowe 10 na zewnątrz 
Ceny: kawa: 8-14 zł; herbata: 11-15 zł; śniadania, kanapki, ciasta: 14-19 zł

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Green Caffè Nero - sześć nowych kawiarni na dobry początek roku

Green Caffè Nero rozpoczyna dynamicznie nowy rok, otwierając cztery kawiarnie w styczniu i planując dwie kolejne premiery do końca pierwszego kwartału 2023 roku.

Pedet Renoma - Wrocław zyskuje unikatowy food hall

Jesienią ruszy wrocławska strefa gastronomiczno-kulturalna Pedet Renoma. Wyróżnikiem nowego food hallu mają być autorskie koncepty restauracyjne i atmosfera historycznego miejsca. Za projektem stoi firma Globalworth, która jest również właścicielem i zarządcą warszawskiej Hali Koszyki.

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej