x

Warszawska Kawiarnia Typika

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Połączenie oryginalnego designu na wysokim poziomie, dobrego serwisu oraz świetnego produktu to idea, jaka przyświeca otwartej w sierpniu kawiarni Typika.

Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
Jeden z jej właścicieli Peter Kollar sześć lat temu w Brnie otworzył działającą do dziś kawiarnię połączoną z koktajlbarem – SKOG Urban Hub, w 2019 r. w Pradze zaś – pierwszą Typikę. Druga powstała w Warszawie w tandemie z Jakubem Świątkiem, wcześniej baristą, headbaristą oraz menedżerem w wielu znanych warszawskich kawiarniach. 
Przestrzeń kawiarni składa się z sali głównej i antresoli. Jasne i minimalistyczne wnętrze udekorowane jedynie roślinami zostało zaprojektowane przez czeskie studio architektoniczne Kogaa Studio. 
– Wybierając solidne materiały, neutralną i przyjazną do pracy oraz spędzania czasu kolorystykę, chcieliśmy dodać naszemu lokalowi ponadczasowości – komentuje Kuba. 
Ziarna, na których pracują bariści Typiki, wypalane są w czeskiej palarni Rusty Nails Coffee Roasters. Niezależnie od tego, czy zamówimy espresso z dodatkami, czy bez nich, zostanie ono zaparzone na tych samych ziarnach, zmienianych systematycznie. W karcie są również herbaty (czarna, biała zielona) importowane przez czeską firmę Tea Mountain oraz robione na miejscu lemoniady na bazie syropów macerowanych na zimno, w formule owoc plus zioło (lawenda z jagodą to bestseller). Do przekąszenia kilka propozycji, również wegańskich: śniadania (granola, owsianka, tosty z dodatkami, jajecznica), kanapki na pieczonej na miejscu focaccii (np. z koneckim serem solankowym, pesto, rzodkiewką i rukolą), ciasta (np. tarta z ganache czekoladowym i świeżymi owocami, sernik czy brownie z masłem orzechowym).
Foto: Martyna Kowalczuk.
Foto: Martyna Kowalczuk.
W przyszłości możemy spodziewać się oferty win i dobranych do nich przekąsek. Właściciele Typiki planują organizację cuppingów, spotkań z producentami oraz winiarzami. A w dalszej przyszłości – otwarcie kolejnych lokali pod brandem Typika. 

Adres: ul. Kolejowa 47, Warszawa
Właściciele: Peter Kollar, Jakub Świątek 
Liczba miejsc: 46 miejsc, dodatkowe 10 na zewnątrz 
Ceny: kawa: 8-14 zł; herbata: 11-15 zł; śniadania, kanapki, ciasta: 14-19 zł

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

The Bell

The Bell to nowe miejsce na warszawskiej Saskiej Kępie.

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej