x

Soba Japanese Noodles - namiastka Japonii na warszawskim Powiślu

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Adres Radna 13 jest dobrze znany nie tylko mieszkańcom warszawskiego Powiśla, ale i szerszej grupie foodies - pod nim przez wiele lat mieściła się uwielbiana Dziurka od Klucza (działająca obecnie w Forcie 8).

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
To nie przypadek, bo jednym z właścicieli Soby jest Stanisław Szpilowski, współzałożyciel Dziurki. Wraz z innymi wspólnikami w swoim gastronomicznym portoflio mają też Arigator Ramen Shop oraz meksykańską La Sirenę. Soba Japanese Noodles dołączyła do restauracyjnej rodziny w sierpniu tego roku. 
Motywem przewodnim lokalu jest klasyczna kuchnia japońska, a konkretnie soba (czyli makaron gryczany). To prawdopodobnie pierwsze miejsce w Polsce serwujące dania na bazie tego produktu. Makaron wyrabiany jest na miejscu, a jego receptura konsultowana z rodowitym Japończykiem, aby jak najwierniej oddać tradycyjny smak soby.
Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy sobę podawaną na dwa sposoby: na zimno (z mieszanką 30% pszenicy i 70% gryki) oraz na ciepło (50% gryka i 50% pszenica). Do makaronu serwowane są takie dodatki jak: warzywa w tempurze, piklowane, kaczka, grzyby, różnego rodzaju sosy. Oprócz tego w karcie figuruje kilka przystawek, np. grillowana makrela z miso, a także jeden deser. Karta będzie zmieniana sezonowo, sobę w wersji na zimno dostaniemy przez cały rok, będzie też z czego wybierać w wersjach ciepłych. Podczas wizyty warto pytać o dania „spod lady”! Wśród napojów wyróżnia się domowej roboty kombucha czy cold brew z zielonej herbaty. Lokal nie posiada koncesji, ale istnieje możliwość przyniesienia własnego alkoholu po opłaceniu „korkowego”. 

Adres: ul. Radna 13, Warszawa 
Właściciele: Bartłomiej Sobieraj i Stanisław Szpilowski 
Szefowie kuchni: Filip Kolibabski, Bartłomiej Sobieraj 
Liczba miejsc: 23 
Ceny: przystawki: 15-26 zł; soba: 32-39 zł
Typ: casual  

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Etno Cafe otwiera lokal w Browarach Warszawskich

Rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia dołączyła do najemców przestrzeni Browarów Warszawskich. W kawiarni będzie można spróbować dobrze znanych produktów sieci, począwszy od kawy na zimno i gorąco, kończąc na przekąskach i sałatkach.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Yaday - kuchnia izraelska na czterech kółkach

Yaday w języku hebrajskim oznacza "moje ręce". Tak nazywa się restauracja na kółkach, która serwuje kuchnię Izraelską oraz Bliskiego Wschodu. Jej twórcy wierzą, że najlepsze potrawy powstają z pasji i miłości do jedzenia.

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

Warszawskie Centrum Praskie Koneser

Usytuowane na terenie odrestaurowanej XIX-wiecznej fabryki wódek Centrum Praskie Koneser staje się kulinarnym zagłębiem. Działa tu obecnie 15 restauracji, kawiarni i barów, a niebawem będzie ich 20.

Restauracja Słowianka


Restauracja Słowianka w Bielsku-Białej to miejsce, gdzie szefem kuchni jest Adrian Bęben. Lokal ma 70 miejsc siedzących oraz antresolę głównie wykorzystywaną na imprezy okolicznościowe.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej