x

Lunch omakase w weekendowej ofercie Nobu Warsaw

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Od soboty 17 października w restauracji Nobu Warsaw będzie można spróbować lunchu w stylu omakase, czyli selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni - Yannicka Lohou.

Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Posiłek w stylu omakase pozwala gościom na spróbowanie wyjątkowych i najlepszych dań, które w danym momencie może zaoferować szef kuchni. To świetna propozycja dla osób niezdecydowanych lub takich, które nie miały dotychczas styczności z japońską kuchnią. Omakase – w tłumaczeniu z japońskiego „zostawiam wybór tobie” – to prawdziwy wyraz zaufania gościa do osoby przygotowującej posiłek. Sformułowanie używane w restauracjach serwujących sushi i japońską kuchnię zyskuje coraz większą popularność w Polsce.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Od 17 października w restauracji Nobu będzie można spróbować selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni – Yannicka Lohou. Lunch omakase dostępny będzie od godziny od 12 w każdą sobotę i niedzielę.

Niespodzianka szefa kuchni
Koncepcja wszystkich restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu Matsuhisy – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Szefem kuchni w Warszawie jest urodzony w Bretanii we Francji Yannick Lohou, który po ukończeniu szkoły kulinarnej w Tregunc Lycee Saint Marc w 1997 roku miał okazję pracować w wielu francuskich restauracjach, a następnie podróżować i zdobyć międzynarodowe doświadczenie, między innymi w USA i Rosji. Pracował z Nobu Sanem oraz Szefem Herve Courtot, którzy nauczyli go skromności, dyscypliny i szacunku.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jego lunch omakase to trzydaniowy posiłek z deserem, którego skład jest zagadką dla gości do ostatniego momentu.
– Wywodzący się z kulinarnej tradycji japońskiej sposób przygotowania potraw jest niezwykłą okazją do skosztowania tego, co jest w Nobu najlepsze. Serwowane przez nas dania będą się zmieniać w zależności od sezonowości i dostępności najlepszych produktów – mówi Yannick Lohou, szef kuchni Nobu Warsaw. – Dania w całkiem nowej odsłonie lub na bazie charakterystycznych klasyków z menu, takich jak legendarny czarny dorsz z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekane olejem sezamowym czy sushi i rollsy z najwyższej jakości owoców morza, zaspokoją apetyt nawet najbardziej wymagających gości – dodaje.

Zmiany w Nobu Warsaw
Warszawska restauracja Nobu dostosowuje się do obecnej sytuacji panującej w kraju. W odpowiedzi na zainteresowanie gości, otwiera dodatkowo swoje podwoje w każdą niedzielę, a w pozostałe dni wydłuża godziny funkcjonowania, startując wcześniej. Ponadto, w związku z panującymi restrykcjami goście mają od teraz możliwość dokonania rezerwacji stolika na godzinę przed przyjściem. Dbałość marki o wszystkie zasady bezpieczeństwa i higieny pozwala gościom czuć się w eleganckiej przestrzeni Nobu swobodnie i bezpiecznie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej