x

Tomasz Janiczek nowym szefem kuchni w Opasłym Tomie

Kategoria: Ludzie    14.10.2020

Miejsce Flavii Borawskiej za sterami kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom zajął Tomasz Janiczek. Młody szef kuchni zaprasza na dania sentymentalne, które otulają, rozgrzewają i przypominają idylliczne dzieciństwo.

Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek ma jedynie 28 lat, ale zdobył już spore doświadczenie praktyczne. Jako szef kuchni - rezydent pracował w Opasłym Tomie już w roku 2017, a ponadto kierował restauracjami Nowa Próżna, Kraft Bistro, Mint Grey Flavours.Wzrastał w ekologicznym gospodarstwie na południu Polski, smakując kuchnię regionalną i najwyższej jakości produkty rolne. Konsekwentnie trzymając się tego kierunku, poszukuje esencji kuchni polskiej, wydobywając z dań tradycyjnych ich finezyjną i szlachetną stronę.

Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
W jesiennym menu Opasłego Tomu jego autorstwa znalazły się ziemniaczane pyzy, żurek, czy kogel mogel, podniesione do rangi finedinigowej. Tomasz Janiczek bawi się też akcentami historycznymi, jego wegańska kasza słonecznikowa lub kalarepki św. Jakuba nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji, niczym z Compendium Ferculorum. Całe menu podporządkowane zostało potrzebie budowania poczucia błogości i bezpieczeństwa, tak naruszonym w okresie pandemii, a ponieważ jesień temu sprzyja, dania w Opasłym Tomie rozgrzewają i otulają.

Wina do menu stworzonego przez Tomasza Janiczka dobrała sommelierka Aneta Bruszewska, współpracująca z Opasłym Tomem jeszcze w czasach, gdy restauracja mieściła się przy ul. Foksal.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Makro wciąż wspiera młode talenty

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

Przemysław Klima: to nie koniec moich ambicji

Z Przemysławem Klimą, szefem kuchni restauracji Bottiglieria 1881, rozmawiamy o jego drodze do wyróżnienia oraz planach na przyszłość w dniu, w którym dowiedział się, że po wielu latach kariery gastronomicznej dostał upragnioną gwiazdkę.

Rozmowa z Piotrem Popińskim

Restaurator, biznesmen, właściciel konceptu gastronomiczno-kulturalnego: Dom Wódki - Restauracja Elixir, Vodka Atelier, The Roots Bar & More, Muzeum Wódki, Elixir Boutique w rozmowie z "Food Service" zdradza kulisy planowanego na październik Festiwalu Wódki i Zakąski.

KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL

Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

PAWEŁ OSZCZYK DOŁĄCZYŁ DO MAKRO POLSKA

Dotychczasowy szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie od sierpnia obejmie stanowisko kierownika działu ds. grupy klientów HoReCa. W Makro Polska Paweł Oszczyk będzie odpowiedzialny za tworzenie, realizację i komunikację strategii.

Zazie Bistro: Lubimy przekraczać granice

Zazie Bistro, z Danielem Myśliwcem na czele, jako pierwsza restauracja w Krakowie zdobyła Bib Gourmand - wyróżnienie przyznawane przez przewodnik Michelin. W tym roku powstał Karakter - druga restauracja właścicieli Zazie, w której Myśliwiec został partnerem i szefem kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej