x

Tomasz Janiczek nowym szefem kuchni w Opasłym Tomie

Kategoria: Ludzie    14.10.2020

Miejsce Flavii Borawskiej za sterami kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom zajął Tomasz Janiczek. Młody szef kuchni zaprasza na dania sentymentalne, które otulają, rozgrzewają i przypominają idylliczne dzieciństwo.

Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek ma jedynie 28 lat, ale zdobył już spore doświadczenie praktyczne. Jako szef kuchni - rezydent pracował w Opasłym Tomie już w roku 2017, a ponadto kierował restauracjami Nowa Próżna, Kraft Bistro, Mint Grey Flavours.Wzrastał w ekologicznym gospodarstwie na południu Polski, smakując kuchnię regionalną i najwyższej jakości produkty rolne. Konsekwentnie trzymając się tego kierunku, poszukuje esencji kuchni polskiej, wydobywając z dań tradycyjnych ich finezyjną i szlachetną stronę.

Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
W jesiennym menu Opasłego Tomu jego autorstwa znalazły się ziemniaczane pyzy, żurek, czy kogel mogel, podniesione do rangi finedinigowej. Tomasz Janiczek bawi się też akcentami historycznymi, jego wegańska kasza słonecznikowa lub kalarepki św. Jakuba nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji, niczym z Compendium Ferculorum. Całe menu podporządkowane zostało potrzebie budowania poczucia błogości i bezpieczeństwa, tak naruszonym w okresie pandemii, a ponieważ jesień temu sprzyja, dania w Opasłym Tomie rozgrzewają i otulają.

Wina do menu stworzonego przez Tomasza Janiczka dobrała sommelierka Aneta Bruszewska, współpracująca z Opasłym Tomem jeszcze w czasach, gdy restauracja mieściła się przy ul. Foksal.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Tomasz Deker: Odpowiedzialność i rzemiosło

Rynek piekarniczo-cukierniczy cały czas dynamicznie ewoluuje - powstają coraz to nowsze koncepty, a przed piekarniami rzemieślniczymi ustawiają się kolejki. O tym, jak pandemia wpływa na biznes, o trendach na 2021 r. i kolejnych lokalach, które zamierza otworzyć, rozmawiamy z Tomaszem Dekerem.

Massimo Bottura: Mała restauracja z wielkimi marzeniami

O roli szefów kuchni we współczesnym świecie, o idei #RespectFood oraz o tym, co jest obecnie naprawdę ważne w gotowaniu, opowiedział nam Massimo Bottura, szef trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana.

KUCHNIA Z ZAKAZANEGO MIASTA

Jak tylko mógł, wzbraniał się przed kontynuowaniem rodzinnej tradycji. Obserwowanie ciężkiej pracy rodziców skutecznie wyleczyło go z marzenia o własnym lokalu. Zamiast pomagać w prowadzeniu restauracji, wybrał studiowanie. Po śmierci ojca zdecydował się jednak na prowadzenie rodzinnego biznesu.

Tytuł najlepszego barmana globu dla Kanadyjki

Dobiegł końca finał World Class 2017 w Meksyku. Polskę reprezentował Janusz Lemiesz z Warszawy. Po raz drugi w 9-letniej historii konkursu trofeum trafiło w kobiece ręce: Kanadyjki, Kaitlyn Stewart. Nabór do kolejnej edycji ruszy jesienią tego roku.

SPRZEDAJEMY ZADOWOLENIE

Kto by pomyślał, że na najlepsze sushi w Polsce będziemy jechać do Kielc. Tymczasem to właśnie tam Michał Kostrzewa od półtora roku prowadzi restaurację Suhi-Ya, w której wysokiej jakości produkt łączy się z jego zamiłowaniem do japońskiej filozofii.

Noma: najlepsze miejsce do pracy

Rozmowa Lisy Abend, dziennikarki i reporterki kulinarnej, z René Redzepim, szefem kuchni i współwłaścicielem kopenhaskiej restauracji Noma, która odbyła się podczas tegorocznej edycji konferencji "Parabere Forum" w Malmö na początku marca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej