

Wina wegańskie. Czym się różnią od pozostałych?


Choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży, to nie zawsze jest produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego. Co sprawia, że jeden trunek możemy nazwać wegańskim, a inne nie?
– Przy produkcji win wegańskich trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób nawożenia winorośli, a także metody filtracji, klarowania, a nawet korkowania butelek. Pamiętajmy również, że określenie „wegańskie” nie jest równoznaczne z tym, że wino jest organiczne, czy też że pochodzi ze zrównoważonych upraw. Każde z tych określeń wymaga przestrzegania określonych procedur. Warto również dodać, że wina wegańskie mogą także występować w wersji bezalkoholowej – wyjaśnia Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.
Jakich składników używa się tradycyjnie w procesie winifikacji?
Do najpopularniejszych substancji klarujących wino należą białka kurzych jaj i kazeina, czyli białka występującego w krowim mleku. Wśród innych, popularnych specyfików jest żelatyna, olej rybny, czy chityna ze skorupiaków.
Wśród innych produktów pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych przy produkcji wina są wosk pszczeli używany do uszczelniania butelek i aglomerowane korki, które wykorzystują kleje na bazie mleka. Przy produktach wegańskich nie powinno też stosować się nawozów i środków ochrony roślin pochodzenia zwierzęcego.
Często producenci nie umieszczają oznaczeń na swoich produktach z informacją o tym, że jest to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Obecne przepisy w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych nie wymagają od winiarzy uwzględniania na etykietach informacji o środkach pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych do produkcji wina.
Wskazówki przydatne przy poszukiwaniu win wegańskich
Certyfikat jak wiadomo kosztuje, więc nie każdy producent pomimo wytwarzania win w duchu wegańskim decyduje się na oficjalne oznaczenie literą V ze słonecznikiem. W sieci można już znaleźć poświęcone winom wegańskim strony internetowe i aplikacje wraz z wyszukiwarkami, gdzie można sprawdzić, czy dana etykieta jest winem wegańskim.
Innym sposobem jest sprawdzenie informacji o ulubionych producentach, czy importerach, by znaleźć winne perełki w ich ofercie. Pomocne mogą okazać się także poniższe informacje:
– Oznaczenie „vegan friendly” lub „przyjazne dla wegan” nie jest oficjalnym certyfikatem,
ale powinno świadczyć o tym, że wino jest wegańskie.
– Wina od małych, butikowych producentów w wielu przypadkach nie są filtrowane. Wina niefiltrowane bardzo często są również wegańskie.
– Wina białe są częściej filtrowane niż wina czerwone.
– W przypadku win australijskich konieczne jest oznakowanie alergenów, dlatego dostaniemy informację na temat ewentualnego wykorzystania w procesie winifikacji kazeiny oraz jaj.
Zobacz także

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Polska Toskania warta zachodu

"Winnica jest wszystkim, jeżeli pomyślę o niej w kategorii pasji, miłości, sposobu na życie" - mówi Kinga Kowalewska-Koziarska, właścicielka najstarszej prywatnej winnicy w Polsce i jedna z bohaterek dokumentu "Polska Toskania".

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

