x

Wina wegańskie. Czym się różnią od pozostałych?

Kategoria: Wino    13.10.2020

Choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży, to nie zawsze jest produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego. Co sprawia, że jeden trunek możemy nazwać wegańskim, a inne nie?

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Według najnowszych danych, już 10% Polaków jest wegetarianami, a 4% weganami. Wraz ze wzrostem popularności na wegetariańskie i wegańskie produkty spożywcze, na etykietach win również zaczęły pojawiać się oznaczenia wyróżniające jego w pełni roślinne pochodzenie, dlatego każde wino możemy określić jako wegetariańskie, ale już nie każde może otrzymać miano wegańskiego:
– Przy produkcji win wegańskich trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób nawożenia winorośli, a także metody filtracji, klarowania, a nawet korkowania butelek. Pamiętajmy również, że określenie „wegańskie” nie jest równoznaczne z tym, że wino jest organiczne, czy też że pochodzi ze zrównoważonych upraw. Każde z tych określeń wymaga przestrzegania określonych procedur. Warto również dodać, że wina wegańskie mogą także występować w wersji bezalkoholowej – wyjaśnia Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Jakich składników używa się tradycyjnie w procesie winifikacji?
Do najpopularniejszych substancji klarujących wino należą białka kurzych jaj i kazeina, czyli białka występującego w krowim mleku. Wśród innych, popularnych specyfików jest żelatyna, olej rybny, czy chityna ze skorupiaków.
Wśród innych produktów pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych przy produkcji wina są wosk pszczeli używany do uszczelniania butelek i aglomerowane korki, które wykorzystują kleje na bazie mleka. Przy produktach wegańskich nie powinno też stosować się nawozów i środków ochrony roślin pochodzenia zwierzęcego.
Często producenci nie umieszczają oznaczeń na swoich produktach z informacją o tym, że jest to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Obecne przepisy w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych nie wymagają od winiarzy uwzględniania na etykietach informacji o środkach pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych do produkcji wina.

Wskazówki przydatne przy poszukiwaniu win wegańskich
Certyfikat jak wiadomo kosztuje, więc nie każdy producent pomimo wytwarzania win w duchu wegańskim decyduje się na oficjalne oznaczenie literą V ze słonecznikiem. W sieci można już znaleźć poświęcone winom wegańskim strony internetowe i aplikacje wraz z wyszukiwarkami, gdzie można sprawdzić, czy dana etykieta jest winem wegańskim.
Innym sposobem jest sprawdzenie informacji o ulubionych producentach, czy importerach, by znaleźć winne perełki w ich ofercie. Pomocne mogą okazać się także poniższe informacje:
– Oznaczenie „vegan friendly” lub „przyjazne dla wegan” nie jest oficjalnym certyfikatem,
ale powinno świadczyć  o tym, że wino jest wegańskie.
– Wina od małych, butikowych producentów w wielu przypadkach nie są filtrowane. Wina niefiltrowane bardzo często są również wegańskie.
– Wina białe są częściej filtrowane niż wina czerwone.
– W przypadku win australijskich konieczne jest oznakowanie alergenów, dlatego dostaniemy informację na temat ewentualnego wykorzystania w procesie winifikacji kazeiny oraz jaj.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lokalność, sztuka i polska kultura winiarska - za nami kolacja Taste the Wine w Concordia Taste

Polskie wina oraz dania rodzimej kuchni były bohaterami degustacji Taste the Wine, która odbyła się 24 listopada w poznańskiej restauracji Concordia Taste. Goście obejrzeli też premierę reportażu o polskich winnicach i licytowali limitowane butelki z etykietami stworzonymi przez krajowych artystów.

Wow Fest Christmas 2022

To już piąta edycja świątecznego festiwalu Wow Fest Christmas - impreza odbędzie się w 10-11 grudnia w warszawskiej Hali Koszyki.

Kalifornijscy winiarze zapowiadają wysoką jakość rocznika 2022

Wszystko wskazuje na to, że w Kalifornii rocznik 2022 będzie obfitował w wina wysokiej jakości - skoncentrowane i złożone.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Adam Pawłowski: Waszyngton - wina nieodkyte

Często jestem pytany o wskazanie "regionów winiarskiego jutra", w których dzieją się ekscytujące procesy wnoszące nową jakość do świata wina. Jednym z tych nieodkrytych miejsc jest dla mnie stan Waszyngton.

Jak sprzedawać wino w restauracji, gdy nie ma sommeliera na pokładzie

Wino drożeje, więc zwiększanie jego sprzedaży w restauracji staje się nie lada wyzwaniem. Jak się z nim zmierzyć? Zwłaszcza gdy nasz koncept nie przewiduje obsługi sommelierskiej?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej