x

Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Kategoria: Wino    13.10.2020

Tegoroczny sezon na winobranie zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Winiarze wiążą spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Według informacji Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) słoneczne i suche późne lato pozwoliło niemieckim winiarzom zebrać dobrze dojrzałe i bardzo zdrowe jagody, przy czym owoce do produkcji win czerwonych okazały się dodatkowo doskonale wybarwione. Już leżakujące w beczkach pierwsze białe wina zdołały szybko nabrać charakterystycznych aromatów i mocno wyczuwalnej owocowości, wina czerwone zapowiadają się równie obiecująco.

Winobranie w ciągu trzech, czterech tygodni
Piękna letnia pogoda we wrześniu znacznie przyspieszyła zbiór winogron. Silne nasłonecznienie i temperatura często sięgająca znacznie powyżej 25 stopni Celsjusza sprzyjały szybkiemu wzrostowi zawartości cukru w owocach, dzięki czemu wiele odmian winorośli dojrzało do zbiorów w jednym czasie. Zbiór często odbywał się we wczesnych godzinach porannych, a czasami nawet nocą, aby trafiające do piwnic winogrona były możliwie najchłodniejsze.
W wielu winnicach tegoroczny zbiór trwał zaledwie trzy, cztery tygodnie. Niektórzy winiarze pozostawili winogrona na krzewach czekając na zbiór przejrzałych, porażonych szlachetną pleśnią, a także wyschniętych do postaci rodzynek jagód, jako że wiążą z tym rocznikiem spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii
Niekorzystnym rezultatem gorącego września było stosunkowo mocne wyparowanie wody przez jagody, co skutkuje utratą ich objętości. W niektórych regionach straty te pogłębiły długotrwałe okresy suszy spowodowane bardzo nierównomiernym rozłożeniem opadów w regionach winiarskich na przestrzeni roku. Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii przyczyniły się do sporych strat w plonach.
 
Duże różnice w zbiorach między regionami upraw
Podobnie niejednakowo kształtują się szacunki plonów w 13 niemieckich regionach winiarskich. Sięgają od minus 38 procent (w porównaniu ze średnim plonem z dziesięciu lat we Frankonii), do plus 31 procent w niewielkim regionie winiarskim Hessische Bergstrasse ( Hesji Szlak Górski).
W dwóch największych niemieckich regionach winiarskich: Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, oczekuje się plonów przeciętnych lub lekko powyżej przeciętnych, na poziomie odpowiednio od minus jeden procent do plus sześć procent. Badenia i Wirtembergia szacują dziesięcioprocentowy spadek zbiorów w każdym z obu tych regionów.
Aktualna krajowa prognoza zbiorów rocznika 2020 przewiduje produkcję 8,6 mln hektolitrów, a więc nie odbiega w zasadzie od średniej z dziesięciu lat wynoszącej 8,7 mln hektolitrów, a wynik tegoroczny ma być nawet lepszy o trzy procent od zeszłorocznego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs "Polskie Korki". Oto lista zwycięskich win

"Polskie Korki" to najbardziej prestiżowy konkurs winiarski w Polsce, który ocenia tylko rodzime wina w ośmiu kategoriach. W tym roku odbył się po raz piąty. Poznajcie tegorocznych zwycięzców!

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Trzy tygodnie z Rieslingiem

To już czwarta, organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, ogólnopolska akcja Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach od 7 do 27 maja.

Adam Pawłowski: Wino w detalu

Galopujące obostrzenia raz po raz ograniczają działalność lokali gastronomicznych lub całkowicie je zamykają, co sprawia, że picie dobrego wina staje się rytuałem stricte domowym, a jego sprzedaż odbywa się w detalu.

Rośnie popularność win różowych

Trzeba przyznać - wina różowe do niedawna nie były traktowane poważnie, ale to się zmienia. Cieszą się coraz większym uznaniem konsumentów i specjalistów. Na świecie spożycie wina różowego wzrosło aż o 40%, Polska jako kraj o rozwijającej się kulturze wina podąża za światowymi trendami.

Kilka pytań do Magdaleny Śleziak

Jest główną sommelierką restauracji oraz sklepu z winami Krakowska Enoteka Pergamin zlokalizowanej w miejscu, gdzie mieszkał kiedyś Wit Stwosz. Z Magdaleną Śleziak rozmawiamy o pasji do win z Europy Środkowej oraz tajnikach jej pracy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej