x

Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Kategoria: Wino    13.10.2020

Tegoroczny sezon na winobranie zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Winiarze wiążą spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Według informacji Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) słoneczne i suche późne lato pozwoliło niemieckim winiarzom zebrać dobrze dojrzałe i bardzo zdrowe jagody, przy czym owoce do produkcji win czerwonych okazały się dodatkowo doskonale wybarwione. Już leżakujące w beczkach pierwsze białe wina zdołały szybko nabrać charakterystycznych aromatów i mocno wyczuwalnej owocowości, wina czerwone zapowiadają się równie obiecująco.

Winobranie w ciągu trzech, czterech tygodni
Piękna letnia pogoda we wrześniu znacznie przyspieszyła zbiór winogron. Silne nasłonecznienie i temperatura często sięgająca znacznie powyżej 25 stopni Celsjusza sprzyjały szybkiemu wzrostowi zawartości cukru w owocach, dzięki czemu wiele odmian winorośli dojrzało do zbiorów w jednym czasie. Zbiór często odbywał się we wczesnych godzinach porannych, a czasami nawet nocą, aby trafiające do piwnic winogrona były możliwie najchłodniejsze.
W wielu winnicach tegoroczny zbiór trwał zaledwie trzy, cztery tygodnie. Niektórzy winiarze pozostawili winogrona na krzewach czekając na zbiór przejrzałych, porażonych szlachetną pleśnią, a także wyschniętych do postaci rodzynek jagód, jako że wiążą z tym rocznikiem spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii
Niekorzystnym rezultatem gorącego września było stosunkowo mocne wyparowanie wody przez jagody, co skutkuje utratą ich objętości. W niektórych regionach straty te pogłębiły długotrwałe okresy suszy spowodowane bardzo nierównomiernym rozłożeniem opadów w regionach winiarskich na przestrzeni roku. Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii przyczyniły się do sporych strat w plonach.
 
Duże różnice w zbiorach między regionami upraw
Podobnie niejednakowo kształtują się szacunki plonów w 13 niemieckich regionach winiarskich. Sięgają od minus 38 procent (w porównaniu ze średnim plonem z dziesięciu lat we Frankonii), do plus 31 procent w niewielkim regionie winiarskim Hessische Bergstrasse ( Hesji Szlak Górski).
W dwóch największych niemieckich regionach winiarskich: Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, oczekuje się plonów przeciętnych lub lekko powyżej przeciętnych, na poziomie odpowiednio od minus jeden procent do plus sześć procent. Badenia i Wirtembergia szacują dziesięcioprocentowy spadek zbiorów w każdym z obu tych regionów.
Aktualna krajowa prognoza zbiorów rocznika 2020 przewiduje produkcję 8,6 mln hektolitrów, a więc nie odbiega w zasadzie od średniej z dziesięciu lat wynoszącej 8,7 mln hektolitrów, a wynik tegoroczny ma być nawet lepszy o trzy procent od zeszłorocznego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej