x

Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Kategoria: Wino    13.10.2020

Tegoroczny sezon na winobranie zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Winiarze wiążą spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Według informacji Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) słoneczne i suche późne lato pozwoliło niemieckim winiarzom zebrać dobrze dojrzałe i bardzo zdrowe jagody, przy czym owoce do produkcji win czerwonych okazały się dodatkowo doskonale wybarwione. Już leżakujące w beczkach pierwsze białe wina zdołały szybko nabrać charakterystycznych aromatów i mocno wyczuwalnej owocowości, wina czerwone zapowiadają się równie obiecująco.

Winobranie w ciągu trzech, czterech tygodni
Piękna letnia pogoda we wrześniu znacznie przyspieszyła zbiór winogron. Silne nasłonecznienie i temperatura często sięgająca znacznie powyżej 25 stopni Celsjusza sprzyjały szybkiemu wzrostowi zawartości cukru w owocach, dzięki czemu wiele odmian winorośli dojrzało do zbiorów w jednym czasie. Zbiór często odbywał się we wczesnych godzinach porannych, a czasami nawet nocą, aby trafiające do piwnic winogrona były możliwie najchłodniejsze.
W wielu winnicach tegoroczny zbiór trwał zaledwie trzy, cztery tygodnie. Niektórzy winiarze pozostawili winogrona na krzewach czekając na zbiór przejrzałych, porażonych szlachetną pleśnią, a także wyschniętych do postaci rodzynek jagód, jako że wiążą z tym rocznikiem spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii
Niekorzystnym rezultatem gorącego września było stosunkowo mocne wyparowanie wody przez jagody, co skutkuje utratą ich objętości. W niektórych regionach straty te pogłębiły długotrwałe okresy suszy spowodowane bardzo nierównomiernym rozłożeniem opadów w regionach winiarskich na przestrzeni roku. Późne przymrozki we Frankonii, Saale-Unstrut i Saksonii przyczyniły się do sporych strat w plonach.
 
Duże różnice w zbiorach między regionami upraw
Podobnie niejednakowo kształtują się szacunki plonów w 13 niemieckich regionach winiarskich. Sięgają od minus 38 procent (w porównaniu ze średnim plonem z dziesięciu lat we Frankonii), do plus 31 procent w niewielkim regionie winiarskim Hessische Bergstrasse ( Hesji Szlak Górski).
W dwóch największych niemieckich regionach winiarskich: Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, oczekuje się plonów przeciętnych lub lekko powyżej przeciętnych, na poziomie odpowiednio od minus jeden procent do plus sześć procent. Badenia i Wirtembergia szacują dziesięcioprocentowy spadek zbiorów w każdym z obu tych regionów.
Aktualna krajowa prognoza zbiorów rocznika 2020 przewiduje produkcję 8,6 mln hektolitrów, a więc nie odbiega w zasadzie od średniej z dziesięciu lat wynoszącej 8,7 mln hektolitrów, a wynik tegoroczny ma być nawet lepszy o trzy procent od zeszłorocznego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Spontaniczność i radość, czyli o polskich pét-natach

Mówiąc o trendach w produkowaniu win musujących, jednym tchem wymienia się pét-naty. Mało kto wie, że te najmodniejsze obecnie wina produkowane są zgodnie z pradawną metodą produkcji win musujących - ancestrale.

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej