x

Znamy najlepsze restauracje letniej edycji Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.10.2020

W plebiscycie gości Fine Dining Week za najlepszy lokal festiwalu została uznana Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Śląsk) a na trzecim - Renaissance Restaurant (Szczecin).

GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
To była rekordowa edycja festiwalu. W letnim Fine Dining Week, który odbył się pod hasłem „Sezon na polski fine dining” wzięło udział ponad 10 tysięcy gości. Impreza poświęcona innowatorom tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine trwała od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie kuchni z 66 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z sezonowych produktów, dostępne w cenie 129 zł. Podczas festiwalu zaserwowano 50 020 dań oraz wydano minimum 9061 kieliszków Martini Prosecco.
– Mamy rekordową edycję letnią w historii całego Fine Dining Week! Cieszymy się, że goście tak licznie wzięli udział w Festiwalu i aktywnie włączyli się w nasz największy w Polsce plebiscyt. Gratulujemy wszystkim zwycięskim restauracjom! – mówią Maciek Żakowski i Paweł Światczyński z RestaurantClub, organizatorzy festiwalu.

Plebiscyt gości
Jak zwykle Festiwalowi towarzyszył także plebiscyt gości, w którym zostały wybrane najlepsze restauracje biorące udział w Fine Dining Week. Zwyciężyła Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia), a na trzecim Renaissance Restaurant (Szczecin). Goście oceniali restauracje także w takich kategoriach jak: menu, obsługa, atmosfera, wybrano także najpopularniejsze restauracje festiwalowe.

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
1 miejsce - Restauracja Alpejska (Łódź)
2 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia)
3 miejsce - Renaissance Restaurant (Szczecin)
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion (Wrocław)
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera (Warszawa)

KRAKÓW
1 miejsce - Solna 1
2 miejsce - Halicka Eatery & Bar
3 miejsce - Unicus Palace - Unique Taste
Najlepsze menu: Leonardo
Najlepsza obsługa: Solna 1
Najlepsza atmosfera: Bistro Beta
Najpopularniejsza restauracja: Gavi Restaurant

ŁÓDŹ
1 miejsce - Restauracja Alpejska
2 miejsce - Tabu Sushi And Modern Cuisine
3 miejsce - Quale
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska
Najlepsza obsługa: Tabu Sushi And Modern Cuisine
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska
Najpopularniejsza restauracja: Restauracja Alpejska

POZNAŃ
1 miejsce - 62 Bar & Restaurant
2 miejsce - Obfitość Smaku i Wina
3 miejsce - U Myśliwych
Najlepsze menu: 62 Bar & Restaurant
Najlepsza obsługa: U Myśliwych
Najlepsza atmosfera: Obfitość Smaku i Wina
Najpopularniejsza restauracja: The Time

ŚLĄSK
1 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant
2 miejsce - MOODRO Restaurant
3 miejsce - PLADO
Najlepsze menu: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza obsługa: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza atmosfera: MOODRO Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: ISTO

SZCZECIN
1 miejsce - Renaissance Restaurant
2 miejsce - Restauracja Nowa Rzeźnia
3 miejsce - Niebo - Wine Bar Cafe
Najlepsze menu: Renaissance Restaurant
Najlepsza obsługa: Renaissance Restaurant
Najlepsza atmosfera: Renaissance Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: Renaissance Restaurant

TRÓJMIASTO
1 miejsce - Niesztuka (Gdańsk)
2 miejsce - Biały Królik (Gdynia)
3 miejsce - L' Entre Villes (Sopot)
Najlepsze menu: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza atmosfera: Biały Królik (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Niesztuka (Gdańsk)

WARSZAWA
1 miejsce - N31 restaurant by Robert Sowa
2 miejsce - Pam Pam
3 miejsce - Elixir by Dom Wódki
Najlepsze menu: N31 restaurant by Robert Sowa
Najlepsza obsługa: U Fukiera
Najlepsza atmosfera: Pam Pam
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera

WROCŁAW
1 miejsce - Mennicza Fusion
2 miejsce - Babinicz (Dworzysko)
3 miejsce - Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)
Najlepsze menu: Mennicza Fusion
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion
Najlepsza atmosfera: Babinicz (Dworzysko)
Najpopularniejsza restauracja: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hub.praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej