x

Znamy najlepsze restauracje letniej edycji Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.10.2020

W plebiscycie gości Fine Dining Week za najlepszy lokal festiwalu została uznana Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Śląsk) a na trzecim - Renaissance Restaurant (Szczecin).

GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
To była rekordowa edycja festiwalu. W letnim Fine Dining Week, który odbył się pod hasłem „Sezon na polski fine dining” wzięło udział ponad 10 tysięcy gości. Impreza poświęcona innowatorom tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine trwała od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie kuchni z 66 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z sezonowych produktów, dostępne w cenie 129 zł. Podczas festiwalu zaserwowano 50 020 dań oraz wydano minimum 9061 kieliszków Martini Prosecco.
– Mamy rekordową edycję letnią w historii całego Fine Dining Week! Cieszymy się, że goście tak licznie wzięli udział w Festiwalu i aktywnie włączyli się w nasz największy w Polsce plebiscyt. Gratulujemy wszystkim zwycięskim restauracjom! – mówią Maciek Żakowski i Paweł Światczyński z RestaurantClub, organizatorzy festiwalu.

Plebiscyt gości
Jak zwykle Festiwalowi towarzyszył także plebiscyt gości, w którym zostały wybrane najlepsze restauracje biorące udział w Fine Dining Week. Zwyciężyła Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia), a na trzecim Renaissance Restaurant (Szczecin). Goście oceniali restauracje także w takich kategoriach jak: menu, obsługa, atmosfera, wybrano także najpopularniejsze restauracje festiwalowe.

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
1 miejsce - Restauracja Alpejska (Łódź)
2 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia)
3 miejsce - Renaissance Restaurant (Szczecin)
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion (Wrocław)
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera (Warszawa)

KRAKÓW
1 miejsce - Solna 1
2 miejsce - Halicka Eatery & Bar
3 miejsce - Unicus Palace - Unique Taste
Najlepsze menu: Leonardo
Najlepsza obsługa: Solna 1
Najlepsza atmosfera: Bistro Beta
Najpopularniejsza restauracja: Gavi Restaurant

ŁÓDŹ
1 miejsce - Restauracja Alpejska
2 miejsce - Tabu Sushi And Modern Cuisine
3 miejsce - Quale
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska
Najlepsza obsługa: Tabu Sushi And Modern Cuisine
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska
Najpopularniejsza restauracja: Restauracja Alpejska

POZNAŃ
1 miejsce - 62 Bar & Restaurant
2 miejsce - Obfitość Smaku i Wina
3 miejsce - U Myśliwych
Najlepsze menu: 62 Bar & Restaurant
Najlepsza obsługa: U Myśliwych
Najlepsza atmosfera: Obfitość Smaku i Wina
Najpopularniejsza restauracja: The Time

ŚLĄSK
1 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant
2 miejsce - MOODRO Restaurant
3 miejsce - PLADO
Najlepsze menu: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza obsługa: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza atmosfera: MOODRO Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: ISTO

SZCZECIN
1 miejsce - Renaissance Restaurant
2 miejsce - Restauracja Nowa Rzeźnia
3 miejsce - Niebo - Wine Bar Cafe
Najlepsze menu: Renaissance Restaurant
Najlepsza obsługa: Renaissance Restaurant
Najlepsza atmosfera: Renaissance Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: Renaissance Restaurant

TRÓJMIASTO
1 miejsce - Niesztuka (Gdańsk)
2 miejsce - Biały Królik (Gdynia)
3 miejsce - L' Entre Villes (Sopot)
Najlepsze menu: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza atmosfera: Biały Królik (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Niesztuka (Gdańsk)

WARSZAWA
1 miejsce - N31 restaurant by Robert Sowa
2 miejsce - Pam Pam
3 miejsce - Elixir by Dom Wódki
Najlepsze menu: N31 restaurant by Robert Sowa
Najlepsza obsługa: U Fukiera
Najlepsza atmosfera: Pam Pam
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera

WROCŁAW
1 miejsce - Mennicza Fusion
2 miejsce - Babinicz (Dworzysko)
3 miejsce - Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)
Najlepsze menu: Mennicza Fusion
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion
Najlepsza atmosfera: Babinicz (Dworzysko)
Najpopularniejsza restauracja: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej