x

Znamy najlepsze restauracje letniej edycji Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.10.2020

W plebiscycie gości Fine Dining Week za najlepszy lokal festiwalu została uznana Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Śląsk) a na trzecim - Renaissance Restaurant (Szczecin).

GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
To była rekordowa edycja festiwalu. W letnim Fine Dining Week, który odbył się pod hasłem „Sezon na polski fine dining” wzięło udział ponad 10 tysięcy gości. Impreza poświęcona innowatorom tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine trwała od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie kuchni z 66 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z sezonowych produktów, dostępne w cenie 129 zł. Podczas festiwalu zaserwowano 50 020 dań oraz wydano minimum 9061 kieliszków Martini Prosecco.
– Mamy rekordową edycję letnią w historii całego Fine Dining Week! Cieszymy się, że goście tak licznie wzięli udział w Festiwalu i aktywnie włączyli się w nasz największy w Polsce plebiscyt. Gratulujemy wszystkim zwycięskim restauracjom! – mówią Maciek Żakowski i Paweł Światczyński z RestaurantClub, organizatorzy festiwalu.

Plebiscyt gości
Jak zwykle Festiwalowi towarzyszył także plebiscyt gości, w którym zostały wybrane najlepsze restauracje biorące udział w Fine Dining Week. Zwyciężyła Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia), a na trzecim Renaissance Restaurant (Szczecin). Goście oceniali restauracje także w takich kategoriach jak: menu, obsługa, atmosfera, wybrano także najpopularniejsze restauracje festiwalowe.

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
1 miejsce - Restauracja Alpejska (Łódź)
2 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia)
3 miejsce - Renaissance Restaurant (Szczecin)
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion (Wrocław)
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera (Warszawa)

KRAKÓW
1 miejsce - Solna 1
2 miejsce - Halicka Eatery & Bar
3 miejsce - Unicus Palace - Unique Taste
Najlepsze menu: Leonardo
Najlepsza obsługa: Solna 1
Najlepsza atmosfera: Bistro Beta
Najpopularniejsza restauracja: Gavi Restaurant

ŁÓDŹ
1 miejsce - Restauracja Alpejska
2 miejsce - Tabu Sushi And Modern Cuisine
3 miejsce - Quale
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska
Najlepsza obsługa: Tabu Sushi And Modern Cuisine
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska
Najpopularniejsza restauracja: Restauracja Alpejska

POZNAŃ
1 miejsce - 62 Bar & Restaurant
2 miejsce - Obfitość Smaku i Wina
3 miejsce - U Myśliwych
Najlepsze menu: 62 Bar & Restaurant
Najlepsza obsługa: U Myśliwych
Najlepsza atmosfera: Obfitość Smaku i Wina
Najpopularniejsza restauracja: The Time

ŚLĄSK
1 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant
2 miejsce - MOODRO Restaurant
3 miejsce - PLADO
Najlepsze menu: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza obsługa: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza atmosfera: MOODRO Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: ISTO

SZCZECIN
1 miejsce - Renaissance Restaurant
2 miejsce - Restauracja Nowa Rzeźnia
3 miejsce - Niebo - Wine Bar Cafe
Najlepsze menu: Renaissance Restaurant
Najlepsza obsługa: Renaissance Restaurant
Najlepsza atmosfera: Renaissance Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: Renaissance Restaurant

TRÓJMIASTO
1 miejsce - Niesztuka (Gdańsk)
2 miejsce - Biały Królik (Gdynia)
3 miejsce - L' Entre Villes (Sopot)
Najlepsze menu: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza atmosfera: Biały Królik (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Niesztuka (Gdańsk)

WARSZAWA
1 miejsce - N31 restaurant by Robert Sowa
2 miejsce - Pam Pam
3 miejsce - Elixir by Dom Wódki
Najlepsze menu: N31 restaurant by Robert Sowa
Najlepsza obsługa: U Fukiera
Najlepsza atmosfera: Pam Pam
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera

WROCŁAW
1 miejsce - Mennicza Fusion
2 miejsce - Babinicz (Dworzysko)
3 miejsce - Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)
Najlepsze menu: Mennicza Fusion
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion
Najlepsza atmosfera: Babinicz (Dworzysko)
Najpopularniejsza restauracja: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Święto niemieckiego Króla Win

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

OKRĄGŁY JUBILEUSZ

W tym roku mija 20 lat, odkąd pierwsze doniczki ze świeżymi ziołami trafiły na polskie stoły prosto z podwarszawskiej szklarni. Z tej okazji firma Swedeponic Polska (producent m.in. ziół Baziółka) zorganizowała uroczystą kolację w stołecznej restauracji Belvedere.

Borys Szyc i Michał Żebrowski w kampanii McDonald’s

Ruszyła kolejna kampania promująca linię burgerów Maestro. W gwiazdorskiej obsadzie można zobaczyć Borysa Szyca i Michała Żebrowskiego zakładających się o to, czy istnieje burger przynajmniej tak samo dobry jak ten z ulubionej burgerowni. Przegrany będzie musiał zrobić coś, czego naprawdę nie lubi.

Letnia edycja Fine Dining Week

Sierpniowo-wrześniowy festiwal poświęcony jest szefom kuchni-innowatorom, tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine. Popisowe pięciodaniowe menu w cenie 129 zł można rezerwować na FineDiningWeek.pl. Festiwal potrwa do 13 września w ośmiu miastach i regionach Polski.

Restaurant Week Polska: Festiwalowe debiuty 2019

Od pięciu lat Restaurant Week Polska pokazuje Polakom nowoczesne dania restauracyjne we wszystkich zakątkach kraju. Podczas jesiennej edycji nie zabrakło debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i wyjątkowe produkty w nich serwowane.

Kulinarne innowacje

Gault & Millau Polska zaprasza na wyjątkowe wydarzenie: 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się I edycja Culinary Innovators.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej