x

Za nami POLAGRA 2020 - podsumowanie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    06.10.2020

Tegoroczna edycja targów POLAGRA 2020, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło także ciekawych szkoleń i warsztatów.

POLAGRA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
POLAGRA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Targi trwały 3 dni. Ekspozycja przygotowana została w podziale na trzy salony. Największą jej część zajęli producenci maszyn i urządzeń dla sektora spożywczego. Innowacje w salonie FOODTECH wzbudzały zainteresowanie targowych gości i były tematem rozmów na stoiskach, bo to w końcu one pozwalają na produkcję żywności wysokiej jakości, spełniającej oczekiwania konsumentów.

Salon FOOD
Uwagę profesjonalnych zwiedzających przyciągała także ekspozycja w salonie FOOD. Na stoiskach w tym roku dominowały polskie marki. Nie zabrakło produktów mleczarskich, słodyczy, przetworów owocowo-warzywnych, soków i napojów, smacznych przekąsek w postaci liofilizowanych owoców, a także produktów ekologicznych.
Polski drób promował doborowy duet z ogromnym poczuciem smaku i dobrego humoru: Sebastian Krauzowicz i Cristina Catese. Można było także zasmakować w winiarskich specjałach prosto z Węgier, które serwował László Angerman, Mistrz Węgier Sommelierów w 2018 roku. Warto przy tym podkreślić, że w tym roku 6 produktów zostało nagrodzonych Złotym Medalem MTP.

Salon HORECA
Salon HORECA z kolei to przede wszystkim strefy warsztatowo-konkursowe. W największej z nich przez wszystkie dni targów rozgrywały się Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020. Do rywalizacji przystąpili młodzi cukiernicy, kucharze, kelnerzy i carverzy. Zwycięzcy pierwszych trzech kategorii: Daniel Bauer, Gaja Włodarczyk i Jacek Darnowski będą mieli możliwość reprezentować Polskę na poziomie międzynarodowym podczas WorldSkills Szanghaj 2021.

Warsztaty kulinarne na targach POLAGRA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Warsztaty kulinarne na targach POLAGRA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ogromne emocje wzbudziły też warsztaty kulinarne, które prowadzili Tomasz Milewski, Wojciech Harapkiewicz, Dawid Łagowski, Tomasz Jakubiak i Tomasz Purol. Uczestnicy mieli okazję nie tylko na poznanie tajników ich kuchni, ale także na autograf i wspólne pamiątkowe zdjęcie.

Szkolenia
W sercu targów POLAGRA znalazła się w tym roku strefa szkoleniowa, w której codziennie można było spotkać ekspertów dzielących się wiedzą z różnych obszarów prowadzenia biznesu w sektorze spożywczo-gastronomicznym. Największe zainteresowanie, podobnie jak w ubiegłym roku, wzbudził temat najnowszych trendów i wymogów prawnych w oznakowaniu produktów, a także prezentacja wyników najnowszych badań związanych z zmianami zachowań konsumentów na rynku FMCG.
Publiczności nie zabrakło także na warsztatach cukierniczo-lodowych, na których merytoryczna wiedza została zastosowana przy wykorzystaniu innowacyjnych technologii, a zwieńczeniem pracy były słodkie degustacje.

Więcej informacji o targach na stronie www.polagra.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej