W Barze Koszyki zamontowano dwa tanki, w których znajduje się ponad 1000 litrów świeżego piwa. Od chwili otwarcia miedzianego zbiornika, piwo ma zaledwie siedmiodniowy termin przydatności do spożycia, który stanowi najlepszą gwarancję jego jakości. Pilsner Urquell z tanka ma intensywniejszy smak, z dużo bogatszym i pełniejszym posmakiem słodu. Jest o wiele bardziej słodko-gorzki, z wyraźniejszymi pikantnymi aromatami chmielu, dlatego aby odkryć pełnię jego niepasteryzowanego smaku, warto udać się do Tankovnej, gdzie serwowany jest przez specjalnie przeszkolonych tapsterów.
Na miejscu będzie też można poznać 3 tradycyjne czeskie sposoby nalewania Pilsnera - Hladinkę, Šnyt i Milko. Hladinka jest najbardziej klasycznym sposobem nalewania Pilsnera "na raz", z pianą na trzy palce, podczas kiedy Šnyt z dodatkową ilością piany to orzeźwiająca propozycja dla tych, którzy mają ochotę na małe piwo w dużym kuflu. Mliko natomiast stanowi zaskakująco słodką szklankę gęstej, czystej piwnej piany.
Co wyróżnia wspomniane Tankovne na tle innych lokali? Poza Pilznem to właśnie tylko w nich można napić się niepasteryzowanego Pilsnera Urquella. Świeży lager dostarczany jest do barów prosto z czeskiego browaru, który w ciągu 48 godzin, przy pomocy mobilnych tanków, musi przetransportować go do Tankovnych, położonych w różnych krajach Europy, także i w Polsce. Dzięki temu, że piwo podczas transportu pozostaje cały czas chłodzone i nie ma kontaktu z powietrzem, Pilsner Urquell smakuje w lokalu dokładnie tak samo jak w czeskim browarze, zaraz po jego uwarzeniu.
W dniu świętowania, w nowej Tankovnej piwoznawca Maciej Chołdrych (piwoznawcy.pl) opowie o walorach sensorycznych piw oraz poprowadzi warsztat połączony z degustacją Pilsnera. Jacek Maliszewski, tapster Pilsner Urquell, zdradzi gościom jak perfekcyjnie zaserwować oryginalnego pilznera, a na piwoszy dodatkowo będą czekać atrakcyjne konkursy z markowymi gadżetami.


Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie


Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.
Zobacz także

Salve Pasta - nowy makaronowy koncept twórców Mąki i Wody

Salve Pasta oferuje ręcznie robione makarony z prostymi dodatkami i sosem. To kolejny pomysł twórców warszawskiej Mąki i Wody na jedzenie dostepne tylko w dowozie.

WINE.ME - sklep, wine bar czy subskrypcja?

Pod nazwą wine.me kryją się trzy różne biznesy związane z winem.

NOWE RESTAURACJE MAX PREMIUM BURGERS

Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W listopadzie br. nastąpiło otwarcie dwóch nowych lokali sieci Max Premium Burgers - w Świętochłowicach oraz w Warszawie.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Już wkrótce rusza Muzeum Wódki

Pierwsza w Polsce taka instytucja otwiera się 16. grudnia w Warszawie, przy Placu Teatralnym.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.
Inne kategorie
Podcasty


Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

