x

Przedwojenne koktajle. Sprawdź, co dawniej piła stolica!

Kategoria: Karta - napoje    02.10.2020

Trudno wyobrazić sobie przedwojenną Warszawę bez restauracji, dancingów i barów, w których popijano kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną i koktajle z wermutem. Czym jeszcze raczyli się nasi dziadkowie?

Propozycja Smolna Baru w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Propozycja Smolna Baru w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji trzeciej edycji World Class Cocktail Festival zabieramy was w podróż do przeszłości i przedstawiamy najciekawsze koktajle stolicy okresu międzywojnia.

Mazagran
To klasyczny i elegancki koktajl na bazie kawy, cukru i rumu. Choć był popularnym trunkiem w przedwojennych, warszawskich restauracjach, to lata jego świetności przypadają na okres PRL-u. Mazagran podawano na zimno, często z kostkami lodu, w wysokiej szklance.
Cena koktajlu nie była zbyt wygórowana. W lokalu płacono za niego 1,20 zł, podczas gdy średnia pensja w latach 30-tych  wynosiła około 300 zł. Być może dlatego mówi się o nim, że piła go cała stolica. Obecnie wariacji na temat koktajli z kawą jest wiele.
Podczas World Class Cocktail Festiwal w warszawskim Klonnie możecie spróbować autorską kompozycję z likierem kawowym w roli głównej!

Manhattan
Jeden z najpopularniejszych amerykańskich koktajli, który otrzymał swą nazwę na cześć wyspy Manhattan, centralnej dzielnicy Nowego Jorku. Choć powstał w USA, to ma wiele wspólnego z Polską i przedwojenną Warszawą. W latach 30-tych serwowany był w większości modnych, stołecznych lokali m.in. w Adrii.
Koktajl produkowany jest na bazie whiskey i uzupełniany odpowiednią ilością słodkiego wermutu oraz kilkoma kroplami angostury bitters.
W warszawskim Warmucie spróbujecie oryginalnej wariacji o nazwie “Nowy Jork” z cytryną, słodkim wermutem i czerwonym pieprzem.

Polonezka
To koktajl składający się z wódki i grenadyny, czyli popularnego w ówczesnych barach syropu z owoców granatu. Mówi się, że Polonezka jest pierwowzorem popularnego dziś “Wściekłego Psa” na bazie wódki, tabasco i soku malinowego. Dziś koktajl z grenadiną bez problemu możemy dostać niemal w każdym koktajlbarze. W czasach przedwojennej Warszawy taka kompozycja budziła ogromne zainteresowanie wśród mieszkańców stolicy i bywalców stołecznych lokali.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zostań hydrosommelierem

Woda na restauracyjnym stole staje się nie tylko coraz popularniejszym napojem, ale często zastępuje też wino. Jeśli pragniesz doradzić swoim gościom najlepszy pairing wody do zamówionego dania, warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat wód mineralnych.

Kawa po wietnamsku - napój i rytuał

W niektórych krajach kawa jest nieodzownym elementem śniadania, w innych stanowi deser, a w jeszcze innych - pełni funkcję społeczno-socjalną. Tak właśnie jest w Wietnamie, przodującym w produkcji kawy na świecie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, przybliżamy tajemnice picia kawy po wietnamsku.

Koktajl Bishop N°2 według Daniela Kędziora

Szef baru w Papa Bar proponuje koktajl na bazie bourbonu i czerwonego wina z przyprawami.

BURSZTYNOWY NAPITEK

Piwo znano już w starożytnym Egipcie. Na naszych ziemiach popularnym napojem już w czasach słowiańskich. Gaszono nim pragnienie, pito do każdego posiłku warzone piwo było bowiem bezpieczne w odróżnieniu od skażonej, brudnej wody, którą uważano za nędzny napój dobry dla pokutników.

Palikot i Wojewódzki produkują piwo Buch o zapachu marihuany

Piwo Buch Janusza Palikota i Kuby Wojewódzkiego pojawi się na rynku w listopadzie. To trunek górnej fermentacji typu amerykańskich piw IPA zawierający olejki z konopi siewnych CBD.

Miody pitne niesycone ze statusem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności

Miody pitne niesycone otrzymały właśnie status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, o co wnioskował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarska. Co w praktyce oznacza i czym skutkuje to europejskie oznaczenie?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej