W kuchni
Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza. Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad.
Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanek oraz zup.
Sezon na czarniaka
Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można ją spotkać
w silnych prądach morskich, gdzie zdobywa pożywienie. Ulubionym miejscem czarniaka jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii.
Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
PRZEPISY
Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym
Czas przygotowania: 20 – 40 min, porcja dla 4 osób
Składniki:
3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
400 g dyni
2 ziemniaki
1 por
4 łyżki oliwy
150 g serka śmietankowego
300 ml wody
sól i pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki. Dodaj na patelnię z oliwą i podsmaż. Dodaj wodę i duś pod przykryciem. Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą. Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu. Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
Pieczony czarniak norweski
Czas przygotowania: 20 – 40 min, porcja dla 4 osób
Składniki:
700 g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
6 ziemniaków
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżej pietruszki
1 łyżka świeżej bazylii
6 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
olej
Sos:
3 łyżki pietruszki
1 łyżka świeżej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżki stołowe kaparów
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą. Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut. Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu. Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut
Sos:
Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek. Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę. Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos. Danie podawaj z sosem obok ryby.