x

Będzie gastronomia w dawnej remizie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Twój biznes - oferta    01.10.2020

Rozpoczęła się renowacja zabytkowego budynku remizy strażackiej na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Inwestor poszukuje partnerów pod planowaną w obiekcie działalność gastronomiczną.

Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Pochodzący z 1884 roku budynek pierwotnie pełnił funkcję administracyjno-socjalną stoczni. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę straży pożarnej, w tym wozowni i stajni dla koni drużyn pożarniczych. Po remoncie ma stanowić jedną z największych atrakcji Młodego Miasta – śródmiejskiej dzielnicy Gdańska, powstającej na terenach postoczniowych. Przygotowywana przez Stocznię Cesarską Development koncepcja zakłada stworzenie w obiekcie całodziennego miejsca spotkań, które może stać się gastronomiczną destynacją Młodego Miasta i Gdańska.

Remiza położona jest bezpośrednio przy jednej z ważniejszych tras spacerowych przygotowywanych na tym terenie – Drodze do Wolności, prowadzącej od Placu Solidarności, wzdłuż Europejskiego Centrum Solidarności, aż do nadwodnych hal Stoczni Cesarskiej i nowych bulwarów nad Martwą Wisłą, w których planowane są biura, przestrzenie wystawiennicze, kulturalne, hotele i lofty.

Remiza to 2-piętrowy budynek o powierzchni użytkowej 550 m2. Jedną z głównych jej cech są obszerne wrota, pozwalające na kreatywne ich wykorzystanie w przyszłej działalności gastronomicznej.
Pierwotnie wzniesiona jako parterowy obiekt, z czasem została rozbudowana o piętro z pomieszczeniami socjalnymi. Po modernizacji budynek zyskał typowe szerokie bramy dla wozów strażackich i stajnię dla koni. Około 1955 roku dołączono do elewacji frontowej dobudówkę, powiększającą przestrzeń dla wozów strażackich. Budynek w swojej pierwotnej funkcji użytkowany był do połowy lat 90-tych.

Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską. Koncepcja inwestora respektuje architektoniczne walory zabytkowego budynku i utrzymuje jego surowość, charakter przemysłowy, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwiają obiektowi rozpoczęcie drugiego życia. Ochroną objęte są m.in. historyczna, tradycyjna bryła budynku, kształt dachu, forma architektoniczna i detale. W budynku zostaną zachowane i wyeksponowane ślizgi strażackie, stalowe bramy garaży, okienka strzelnicze na parterze, balustrada na pierwszym piętrze nad wrotami oraz napis z numerem telefonu alarmowego.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WYGODA ZAPROGRAMOWANA

Jakie rozwiązania przygotowali producenci oprogramowań dla gastronomii i które z nich szczególnie dobrze sprawdzą się w gorącym, świąteczno-noworocznym okresie? Przedstawiamy nowe możliwości atrakcyjne zarówno dla właścicieli, jak i gości restauracji.

Smaczna fotografia

Czy współpraca restauratora i szefa kuchni z profesjonalnym fotografem się opłaca? Jakie możliwości oferuje rynek i jak wybrać optymalną opcję dostosowaną do charakteru lokalu? Przedstawiamy kilka możliwości i specyfikę restauracyjnej fotografii.

Fanex rozszerza ofertę online

W związku z utrudnieniami jakie niesie za sobą pandemia koronawirusa, Fanex intensyfikuje sprzedaż e-commerce. Do oferty online dostępnej zarówno dla klienta gastronomicznego, jak i detalicznego, dołączają m.in. przyprawy Fusion Spices, dodatki spożywcze oraz wegański sos majonezowy.

McDonald’s rozwija dowozy ze Stavą. McDelivery pojawi się w nowych miastach

Stava i sieć restauracji McDonald’s rozwijają współpracę. Kurierzy największej w Polsce franczyzowej sieci gastro-kurierskiej realizują usługę McDelivery w Głogowie, Lubinie, Łomży, Siedlcach oraz Słupsku.

Wytwórca wegańskiej mlecznej czekolady Las Vegan's zapowiada kampanię crowdfundingową

Manufaktura Czekolady Chocolate Story tworzy pierwszą wegańską, a zarazem mleczną tabliczkę - pod szyldem nowej spółki Las Vegan’s. Jej wejściu na rynek towarzyszyć będzie kampania crowdfundingowa, która w listopadzie wystartuje na Crowdway.pl.

Kulturalne kulinaria

Kulturalno-kulinarny to ostatnio modne zestawienie - połączenie dwóch dziedzin i słów o bardzo szerokich znaczeniach. Jak zmaterializować to zgrabne hasło i stworzyć kulturalną knajpę? I to wyjątkowo kulturalną, bo działającą przy poważnej instytucji kultury.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej