x

Będzie gastronomia w dawnej remizie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Twój biznes - oferta    01.10.2020

Rozpoczęła się renowacja zabytkowego budynku remizy strażackiej na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Inwestor poszukuje partnerów pod planowaną w obiekcie działalność gastronomiczną.

Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Pochodzący z 1884 roku budynek pierwotnie pełnił funkcję administracyjno-socjalną stoczni. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę straży pożarnej, w tym wozowni i stajni dla koni drużyn pożarniczych. Po remoncie ma stanowić jedną z największych atrakcji Młodego Miasta – śródmiejskiej dzielnicy Gdańska, powstającej na terenach postoczniowych. Przygotowywana przez Stocznię Cesarską Development koncepcja zakłada stworzenie w obiekcie całodziennego miejsca spotkań, które może stać się gastronomiczną destynacją Młodego Miasta i Gdańska.

Remiza położona jest bezpośrednio przy jednej z ważniejszych tras spacerowych przygotowywanych na tym terenie – Drodze do Wolności, prowadzącej od Placu Solidarności, wzdłuż Europejskiego Centrum Solidarności, aż do nadwodnych hal Stoczni Cesarskiej i nowych bulwarów nad Martwą Wisłą, w których planowane są biura, przestrzenie wystawiennicze, kulturalne, hotele i lofty.

Remiza to 2-piętrowy budynek o powierzchni użytkowej 550 m2. Jedną z głównych jej cech są obszerne wrota, pozwalające na kreatywne ich wykorzystanie w przyszłej działalności gastronomicznej.
Pierwotnie wzniesiona jako parterowy obiekt, z czasem została rozbudowana o piętro z pomieszczeniami socjalnymi. Po modernizacji budynek zyskał typowe szerokie bramy dla wozów strażackich i stajnię dla koni. Około 1955 roku dołączono do elewacji frontowej dobudówkę, powiększającą przestrzeń dla wozów strażackich. Budynek w swojej pierwotnej funkcji użytkowany był do połowy lat 90-tych.

Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską. Koncepcja inwestora respektuje architektoniczne walory zabytkowego budynku i utrzymuje jego surowość, charakter przemysłowy, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwiają obiektowi rozpoczęcie drugiego życia. Ochroną objęte są m.in. historyczna, tradycyjna bryła budynku, kształt dachu, forma architektoniczna i detale. W budynku zostaną zachowane i wyeksponowane ślizgi strażackie, stalowe bramy garaży, okienka strzelnicze na parterze, balustrada na pierwszym piętrze nad wrotami oraz napis z numerem telefonu alarmowego.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

UGOTUJ TO NA ŚWIEŻYM POWIETRZU

Jeszcze do niedawna gotowanie na zewnątrz kojarzyło się z niewielkim grillem, składającym się z rusztu i misy. Jednak czasy się zmieniły i urządzenia do gotowania na świeżym powietrzu stały się narzędziami do gotowania wszystkiego, co dusza (i gość) zapragnie.

Wracają szkolenia do Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Po kilkumiesięcznej przerwie, nowoczesna przestrzeń Instytutu Kulinarnego Transgourmet znów wypełni się inspirującymi wydarzeniami dla branży HoReCa, z zachowaniem wszystkich środków bezpieczeństwa i higieny.

Wolt stawia na niższe koszty dostaw

Od kwietnia we wszystkich miastach, w których Wolt świadczy usługi delivery, obowiązują niższe ceny dostaw. Koszt dowozu dania w najbliższej okolicy wynosi obecnie 1,99 złotych, a w Szczecinie nawet 99 groszy.

Pizza Hut we franczyzie

AmRest wdraża model franczyzowy dla restauracji Pizza Hut w Europie Środkowo-Wschodniej. Dzięki rozwojowi franczyzy marka przyśpieszy dynamikę wzrostu oraz zwiększy swój zasięg w mniejszych ośrodkach od 80 tys. mieszkańców.

"Herbapol-Lublin" S.A. otwiera sklep na Allegro

"Herbapol-Lublin" S.A. - producent marek Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Nasza i Herbapol Polana - rozpoczyna sprzedaż w swoim oficjalnym sklepie na Allegro. Od kwietnia klienci mogą kupować tam swoje ulubione produkty z pełnego portfolio firmy.

ZAMÓWIONE, DOSTARCZONE

To już od dawna nie tylko pizza i fast food. Jak wygląda rynek dostaw jedzenia do domu, jak rozwija się w Polsce i jakie są światowe trendy? Na branżowych konferencjach coraz częściej porusza się wspomniane kwestie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej