x

Będzie gastronomia w dawnej remizie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Twój biznes - oferta    01.10.2020

Rozpoczęła się renowacja zabytkowego budynku remizy strażackiej na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Inwestor poszukuje partnerów pod planowaną w obiekcie działalność gastronomiczną.

Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Pochodzący z 1884 roku budynek pierwotnie pełnił funkcję administracyjno-socjalną stoczni. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę straży pożarnej, w tym wozowni i stajni dla koni drużyn pożarniczych. Po remoncie ma stanowić jedną z największych atrakcji Młodego Miasta – śródmiejskiej dzielnicy Gdańska, powstającej na terenach postoczniowych. Przygotowywana przez Stocznię Cesarską Development koncepcja zakłada stworzenie w obiekcie całodziennego miejsca spotkań, które może stać się gastronomiczną destynacją Młodego Miasta i Gdańska.

Remiza położona jest bezpośrednio przy jednej z ważniejszych tras spacerowych przygotowywanych na tym terenie – Drodze do Wolności, prowadzącej od Placu Solidarności, wzdłuż Europejskiego Centrum Solidarności, aż do nadwodnych hal Stoczni Cesarskiej i nowych bulwarów nad Martwą Wisłą, w których planowane są biura, przestrzenie wystawiennicze, kulturalne, hotele i lofty.

Remiza to 2-piętrowy budynek o powierzchni użytkowej 550 m2. Jedną z głównych jej cech są obszerne wrota, pozwalające na kreatywne ich wykorzystanie w przyszłej działalności gastronomicznej.
Pierwotnie wzniesiona jako parterowy obiekt, z czasem została rozbudowana o piętro z pomieszczeniami socjalnymi. Po modernizacji budynek zyskał typowe szerokie bramy dla wozów strażackich i stajnię dla koni. Około 1955 roku dołączono do elewacji frontowej dobudówkę, powiększającą przestrzeń dla wozów strażackich. Budynek w swojej pierwotnej funkcji użytkowany był do połowy lat 90-tych.

Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską. Koncepcja inwestora respektuje architektoniczne walory zabytkowego budynku i utrzymuje jego surowość, charakter przemysłowy, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwiają obiektowi rozpoczęcie drugiego życia. Ochroną objęte są m.in. historyczna, tradycyjna bryła budynku, kształt dachu, forma architektoniczna i detale. W budynku zostaną zachowane i wyeksponowane ślizgi strażackie, stalowe bramy garaży, okienka strzelnicze na parterze, balustrada na pierwszym piętrze nad wrotami oraz napis z numerem telefonu alarmowego.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lepiej schłodzone

W nadchodzące ciepłe dni warto szczególnie zabezpieczyć produkty łatwo psujące się. Ciastko z kremem doskonale wygląda wystawione na barze kawiarni, ale w trakcie letnich upałów lepiej je schłodzić, aby goście wyszli zdrowi i zadowoleni.

Frytura

Oferta tłuszczów smażalniczych na rynku jest ogromna. Aby wybrać najlepszy, należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry jakości, dzięki czemu łatwiej będzie dobrać tłuszcz do planowanego zastosowania oraz wydłużyć jego żywotność.

Makro Polska świętuje z klientami 24. urodziny

Z okazji 24 lat istnienia na polskim rynku sieć hurtowni Makro przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów - w tym "Karuzelę okazji" obejmującą specjalne promocje oraz loterię w wersji cyfrowej, w której do zdobycia jest 100 000 nagród.

Łazienka na medal - goście to docenią!

Czysta i zadbana łazienka to najlepsza wizytówka każdej restauracji. Jest również ważnym elementem tworzenia przyjemnego i komfortowego doświadczenia w trakcie wizyty gości. Klimatyczne, dobrze zaprojektowane i praktyczne wnętrza lokali gastronomicznych to coś, co niewątpliwie przyciąga gości.

DirectBistro - nowa platforma do zamawiania jedzenia online

Wystartowała nowa strona internetowa do zamawiania posiłków w sieci. To DirectBistro, które do niedawna działało wyłącznie jako aplikacja mobilna. Platforma pozwala restauratorom kierować ruch z profili społecznościowych restauracji prosto do portalu, gdzie można złożyć zamówienie.

Lody (z okienka) odporne na kryzys

Desery lodowe to najwyraźniej produkt odporny na kryzys. Przekonała się o tym firma Sweet Gallery, która mimo pandemii od maja rozwija nową sieć SiGelato z lodami naturalnymi. Ma już 25 franczyzobiorców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej