x

Będzie gastronomia w dawnej remizie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Kategoria: Twój biznes - oferta    01.10.2020

Rozpoczęła się renowacja zabytkowego budynku remizy strażackiej na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Inwestor poszukuje partnerów pod planowaną w obiekcie działalność gastronomiczną.

Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Remiza Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - wizualizacja. Materiały prasowe.
Pochodzący z 1884 roku budynek pierwotnie pełnił funkcję administracyjno-socjalną stoczni. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę straży pożarnej, w tym wozowni i stajni dla koni drużyn pożarniczych. Po remoncie ma stanowić jedną z największych atrakcji Młodego Miasta – śródmiejskiej dzielnicy Gdańska, powstającej na terenach postoczniowych. Przygotowywana przez Stocznię Cesarską Development koncepcja zakłada stworzenie w obiekcie całodziennego miejsca spotkań, które może stać się gastronomiczną destynacją Młodego Miasta i Gdańska.

Remiza położona jest bezpośrednio przy jednej z ważniejszych tras spacerowych przygotowywanych na tym terenie – Drodze do Wolności, prowadzącej od Placu Solidarności, wzdłuż Europejskiego Centrum Solidarności, aż do nadwodnych hal Stoczni Cesarskiej i nowych bulwarów nad Martwą Wisłą, w których planowane są biura, przestrzenie wystawiennicze, kulturalne, hotele i lofty.

Remiza to 2-piętrowy budynek o powierzchni użytkowej 550 m2. Jedną z głównych jej cech są obszerne wrota, pozwalające na kreatywne ich wykorzystanie w przyszłej działalności gastronomicznej.
Pierwotnie wzniesiona jako parterowy obiekt, z czasem została rozbudowana o piętro z pomieszczeniami socjalnymi. Po modernizacji budynek zyskał typowe szerokie bramy dla wozów strażackich i stajnię dla koni. Około 1955 roku dołączono do elewacji frontowej dobudówkę, powiększającą przestrzeń dla wozów strażackich. Budynek w swojej pierwotnej funkcji użytkowany był do połowy lat 90-tych.

Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską. Koncepcja inwestora respektuje architektoniczne walory zabytkowego budynku i utrzymuje jego surowość, charakter przemysłowy, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwiają obiektowi rozpoczęcie drugiego życia. Ochroną objęte są m.in. historyczna, tradycyjna bryła budynku, kształt dachu, forma architektoniczna i detale. W budynku zostaną zachowane i wyeksponowane ślizgi strażackie, stalowe bramy garaży, okienka strzelnicze na parterze, balustrada na pierwszym piętrze nad wrotami oraz napis z numerem telefonu alarmowego.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Życzenia specjalne gości: Jak sobie z nimi radzisz?

Obsługa działa, restauracja pęka w szwach, wszyscy działają szybko. I wtedy spływają specjalne życzenia: pieczone ziemniaki zamiast frytek, sałatka zamiast fasolki... Wszystko to kosztuje czas, którego brakuje w godzinach szczytu. Ale z odpowiednim sprzętem, obciążenie pracą ograniczysz do minimum.

RATIONAL - profesjonalna instalacja urządzeń gwarancją optymalnej eksploatacji od pierwszego dnia

Pojawienie się nowego urządzenia RATIONAL w restauracji to wyjątkowy moment. Każdy, kto zdecydował się na profesjonalną instalację przez certyfikowanego partnera serwisowego Rational, może być pewien, że wszystko przebiegnie sprawnie, a sprzęt od razu zacznie działać.

Kuchnia gastronomiczna - na co zwrócić uwagę?

Podejmując decyzję o zakupie np. kuchni gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim parametry produktu. Warto sprawdzić maksymalną moc sprzętu, ilość palników, maksymalną temperaturę, a także dodatkowe funkcje, takie jak ochrona przed przegrzaniem czy łatwe wyjmowanie filtra tłuszczu.

Prowadzisz restaurację i organizację pozarządową? Możesz sprzedawać posiłki w Glovo bez prowizji

W ramach programu Glovo "Zamawiając - pomagasz" organizacje pozarządowe, które jednocześnie prowadzą restaurację lub sklep, mogą sprzedawać na tej platformie z 0% prowizją. Z programu korzysta już m.in. Kuchnia Czerwony Rower w Warszawie.

PKN Orlen poszukuje dostawców zapiekanek

PKN Orlen prowadzi analizę rynku w zakresie potencjalnych dostawców zapiekanek, które pod marką własną koncernu byłyby przeznaczone do dalszej sprzedaży w jego punktach detalicznych. Odpowiedzi na zapytanie można składać do 24 sierpnia.

Serwisy obiadowe i zastawa stołowa odpowiednie na co dzień

Dzisiaj jest to mniej popularne niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu, jednak część osób decyduje się oddzielić serwis obiadowy i zastawę stołową codzienną od świątecznej. Co będzie odpowiednie do codziennego użytkowania? Czym kierować się przy zakupie talerzy, misek, kubków oraz sztućców dla rodziny?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej