x

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    01.10.2020

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Zakopane. Zdjęcie: Shutterstock.com
Zakopane. Zdjęcie: Shutterstock.com
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie powiatów i miast na prawach powiatu, które mają od soboty znaleźć się z strefach czerwonej i żółtej.
Sopot. Zdjęcie: Shutterstock.com
Sopot. Zdjęcie: Shutterstock.com
Projekt przewiduje, że od soboty w czerwonej strefie znajdzie się 16 powiatów ( w tym tatrzański) i jedno miasto na prawach powiatu - Sopot, a w żółtej – 28 powiatów i miasta na prawach powiatu: Gdańsk, Gdynia, Rzeszów, Kielce, Nowy Sącz i Szczecin.

Gastronomia i hotele
Włączenie powiatu do strefy czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.
Zdaniem szefowej Tatrzańskiej Izby Gospodarczej Agaty Wojtowicz, ogłoszenie czerwonej strefy może być dotkliwe dla branży turystycznej i gastronomicznej pod Tatrami, jednak po sezonie letnim dominują tu tzw. turyści weekendowi.
- Na październik nie ma dużo rezerwacji z wyprzedzeniem, ponieważ turyści, mając na uwadze rozwój epidemii, decyzję o wyjazdach podejmują w ostatniej chwili. Dla hotelarzy barometrem sytuacji będzie najbliższy weekend, bo wówczas przekonamy się, jak turyści zareagują na ogłoszenie czerwonej strefy – wyjaśnia Wojtowicz.

Apel o ostrożność
Władze powiatu tatrzańskiego apelują o zachowanie szczególnej ostrożności.
- Apelujemy o noszenie maseczek, zachowanie dystansu, nie gromadzenie się w pomieszczeniach - mówi pułkownik Andrzej Łęcki, szef Zarządzania Kryzysowego i Bezpieczeństwa Publicznego w powiecie tatrzańskim.
Wyjaśnił, że jeżeli turyści zdecydują się na przyjazd pod Tatry, będą musieli spełnić wszystkie wymogi sanitarne.
- Musimy pamiętać o dezynfekcji rąk, bo jest to bardzo istotne. W czerwonej strefie nie ma mowy o żadnych imprezach masowych, a zaplanowane wesela będą musiały być ograniczone do 50 osób i tu trzeba będzie się liczyć z kontrolami – dodaje płk. Łęcki.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Niedzielski: restauracje na końcu listy miejsc możliwych do otwarcia po 17 stycznia

Jeśli sytuacja będzie stabilna, to po 17 stycznia będzie możliwy powrót do "podstawowej logiki" obostrzeń, najpierw w handlu i szkołach - ocenia minister zdrowa Adam Niedzielski. Restauracje i siłownie będą według niego otwierane "w dalszej kolejności".

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Niezbędnik dla gastronomii MAKRO realnym wsparciem dla branży

Akcja edukacyjnego wspierania branży gastronomicznej rozpoczęta podczas wiosennego lockdownu przez MAKRO Polska rozwinęła się w kompleksowy portal wiedzy. Poprzez "Niezbędnik dla gastronomii" MAKRO już od pół roku dzieli się z restauratorami i szefami kuchni przydatną wiedzą.

6 rozwiązań tarczy antykryzysowej

Ochrona miejsc pracy to jedno z najważniejszych celów wsparcia firm w związku z pandemią. Jakie rozwiązania znajdują się w tarczy - tłumaczy Monika Smulewicz, partner, dyrektor zarządzający Grant Thornton.

Hotelarze z Zachodniopomorskiego apelują o otwarcie granic 13 czerwca

Przedstawiciele branży hotelowej z Zachodniopomorskiego apelują o informacje, kiedy rząd planuje otworzyć granice. Jak tłumaczą, ich klienci to głównie turyści niemieccy, a na przygotowanie się do większej liczby gości potrzebują co najmniej 10 dni.

10 działań antykryzysowych dla firm w związku z nowymi obostrzeniami

Od 7 listopada obowiązywać będą nowe obostrzenia, które dotkną część branż, w tym hotelarską. Rząd przygotował 10 działań antykryzysowych dla polskich przedsiębiorców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej