x

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    01.10.2020

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Zakopane. Zdjęcie: Shutterstock.com
Zakopane. Zdjęcie: Shutterstock.com
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie powiatów i miast na prawach powiatu, które mają od soboty znaleźć się z strefach czerwonej i żółtej.
Sopot. Zdjęcie: Shutterstock.com
Sopot. Zdjęcie: Shutterstock.com
Projekt przewiduje, że od soboty w czerwonej strefie znajdzie się 16 powiatów ( w tym tatrzański) i jedno miasto na prawach powiatu - Sopot, a w żółtej – 28 powiatów i miasta na prawach powiatu: Gdańsk, Gdynia, Rzeszów, Kielce, Nowy Sącz i Szczecin.

Gastronomia i hotele
Włączenie powiatu do strefy czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.
Zdaniem szefowej Tatrzańskiej Izby Gospodarczej Agaty Wojtowicz, ogłoszenie czerwonej strefy może być dotkliwe dla branży turystycznej i gastronomicznej pod Tatrami, jednak po sezonie letnim dominują tu tzw. turyści weekendowi.
- Na październik nie ma dużo rezerwacji z wyprzedzeniem, ponieważ turyści, mając na uwadze rozwój epidemii, decyzję o wyjazdach podejmują w ostatniej chwili. Dla hotelarzy barometrem sytuacji będzie najbliższy weekend, bo wówczas przekonamy się, jak turyści zareagują na ogłoszenie czerwonej strefy – wyjaśnia Wojtowicz.

Apel o ostrożność
Władze powiatu tatrzańskiego apelują o zachowanie szczególnej ostrożności.
- Apelujemy o noszenie maseczek, zachowanie dystansu, nie gromadzenie się w pomieszczeniach - mówi pułkownik Andrzej Łęcki, szef Zarządzania Kryzysowego i Bezpieczeństwa Publicznego w powiecie tatrzańskim.
Wyjaśnił, że jeżeli turyści zdecydują się na przyjazd pod Tatry, będą musieli spełnić wszystkie wymogi sanitarne.
- Musimy pamiętać o dezynfekcji rąk, bo jest to bardzo istotne. W czerwonej strefie nie ma mowy o żadnych imprezach masowych, a zaplanowane wesela będą musiały być ograniczone do 50 osób i tu trzeba będzie się liczyć z kontrolami – dodaje płk. Łęcki.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ponowne otwarcie restauracji w hotelach Campanile

Po pandemicznej przerwie restauracje w hotelach Campanile w Szczecinie, Bydgoszczy i Poznaniu wracają na kulinarną mapę Polski. Na gości czekają zarówno dobrze znane, jak i zupełnie nowe smaki. W menu nie brakuje też specjalności szefa kuchni - cieszących się popularnością firmowych campaburgerów.

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Czy dostawca jedzenia nie ma gorączki? Klienci MyStava sprawdzą to w aplikacji

Dzięki aplikacji MyStava klienci restauracji i sklepów spożywczych współpracujących ze Stavą mogą w łatwy sposób sprawdzić temperaturę kuriera, który wiezie zamówione przez nich jedzenie, jego lokalizację na mapie oraz szacowany czas oczekiwania na dowóz.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej