x

Najlepsze restauracje w Paryżu - subiektywny przewodnik French Touch

Kategoria: Miejsca    30.09.2020

Doceniane przez krytyków kulinarnych z całego świata, nagrodzone gwiazdkami Michelin, prowadzone przez wybitnych szefów kuchni - w ramach akcji French Touch przedstawiamy najlepsze restauracje w Paryżu, znanych francuskich szefów kuchni i ich specjalności.

Restaurant Guy Savoy - Salon Vert Galant © Laurence MOUTON
Restaurant Guy Savoy - Salon Vert Galant © Laurence MOUTON

17 października odbędzie się Show French Touch, niezwykły spektakl w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie. Gośćmi specjalnymi wydarzenia będą szefowie kuchni pracujący u boku samego Guy Savoy - Irwin Durand oraz Gilles Chesneau.

Guy Savoy
Restauracja Guy Savoy znajduje się w przepięknej lokalizacji, z widokiem na Sekwanę. W 2020 roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie, uzyskując 99,5 punktów na 100 możliwych. Jeśli odwiedzicie Guy Savoy, koniecznie spróbujcie słynnej zupy z karczochów z truflą oraz barweny pieczonej w całości. Być może spotkacie samego szefa kuchni, który często osobiście żegna swoich gości.
11, quai de Conti, 75006 Paris
 
L’Arpège
Alain Passard osiągnął kulinarny szczyt, jego restauracja zdobyła trzy gwiazdki Michelin w 1996 roku i dalej je utrzymuje. To pierwszy wielki szef, który przywrócił szlachetność warzywom i zrezygnował z mięsa. Spróbujcie jego słynnego dania la jardinière arlequin i nie zapomnijcie o chrupiącej millefeuille na deser z karmelizowanymi jabłkami.
84, rue de Varenne, 75007 Paris

Alain Ducasse au Plaza Athénée
Świętym Graalem w kuchni Alain Ducasse’a jest naturalność i odpowiedzialność. Jego kuchnia jest prawdziwa, zdrowa, sezonowa i zaangażowana. Z Romainem Mederem, szefem kuchni, Jessicą Prealpato - cukiernikiem i Denisem Courtiade, dyrektorem restauracji stanowią idealny zespół.
Jaka jest specjalność restauracji? Homar z Normandii podawany z rzodkiewką i rukwią wodną oraz ciecierzyca z Alp ze złotym kawiorem.
25, avenue Montaigne, 75008 Paris
 
Pierre Gagnaire
Pierre Gagnaire to właściciel kolejnej 3-gwiazdkowej restauracji. Po raz pierwszy 3 gwiazdki Michelin otrzymał 1993 roku. W 2015 roku został uznany za najlepszego szefa kuchni. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni francuskiej, wiernej porom roku. Jakie danie warto spróbować w jego restauracji przy rue de Balzac? Zdecydowanie kaczkę w gorzkiej czekoladzie.
6, rue Balzac 75008 Paryż
 
Epicure au Bristol
Meble w stylu Ludwika XVI, wytworna elegancja, przepiękny francuski ogród to ponadczasowe wnętrza restauracji, która oferuje klasyczną kuchnię Érica Frechona, znanego ze swobodnego podejścia do tradycji. Prawdziwą legendą owiane są jego makaroniki, nadziewane czarną truflą, karczochami i foie gras.
112, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris

Le Cinq
3-gwiazdkowa restauracja Le Cinq mieści się w hotelu Four Seasons Georges V, zaledwie kilka kroków od Pól Elizejskich. Od 2014 roku stery w restauracji przejął Christian Le Squer, który wcześniej pracował w Le Pavillon Ledoyen, Taillevent oraz Le Ritz. Specjalnością szefa kuchni są langustynki bretońskie podawane z majonezem i chrupiącymi plackami z mąki gryczanej oraz okoń morski.
31, avenue George V, 75008 Paris
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej