x

Koktajlowy savoir vivre. Jak zachować się przy barze?

Kategoria: Lifestyle - blog    29.09.2020

Jak odpowiednio pić Martini, co zrobić z dekoracją zdobiącą koktajle i czy wypada nagradzać pracę barmana napiwkiem? Nie wiesz, jak się zachować w koktajlbarze, by przypadkiem nie popełnić faux pas? Podpowiadamy!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji trzeciej edycji World Class Cocktail Festiwal przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, by uniknąć krępujących sytuacji.

Dekoracje - zjadać czy nie?
Trzymając w dłoniach koktajl zwykle zastanawiamy się, co zrobić ze zdobiącymi go elementami. Zjeść, odłożyć na bok, a może wyrzucić do kosza? Plasterki owoców np. pomarańczy, które ułożono na brzegu szkła, pozostawmy na miejscu lub odłóżmy na talerzyk lub serwetkę. Nieeleganckie jest wysysanie soku z plastra owocu.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeśli w poprzek szklanki ułożono dekorację w formie szaszłyku, wtedy zjedzmy kompozycję, zsuwając kolejno składniki z wykałaczki. Jeżeli na dnie kieliszka, pływają twarde owoce np. wiśnie czy oliwki, pamiętajmy, by zjeść je na końcu, po wypiciu koktajlu.

Nie jednym haustem!
Koktajle to nie woda. Choć smakują obłędnie, to nie wypada pić ich naraz, lecz sączyć małymi łykami, delektując się przy tym ich smakiem. Podczas picia nie odchylajmy głowy do tytułu - to bardzo nieeleganckie.
Nie powinniśmy krzywić się również po wypiciu mocniejszego alkoholu. Koktajle typu Martini czy Gin Tonic zwykle podawane są w odpowiednim szkle. Pamiętajmy więc, by trzymać kieliszek za nóżkę, dzięki temu koktajl nie ogrzeje się od dłoni i nie straci szybko swoich aromatów, a my nie zostawimy na szkle nieestetycznych odcisków.

Zamawiasz? Nie pstrykaj palcami!
Gwizdanie, pstrykanie palcami czy machanie ostentacyjnie kartą kredytową jest nieeleganckie i wcale nie sprawi, że barman obsłuży ciebie szybciej. Zamiast tego, staraj się nawiązać kontakt wzrokowy i bądź cierpliwy.
Nie zapominaj również o uprzejmości i szacunku do zawodu barmana. Słowa “dziękuję”, “proszę”, “dzień dobry” nadal są w cenie!

Kultura przy barze
Jeśli jesteś w miejscu, w którym jest dużo ludzi, nie zajmuj zbyt długo miejsca przy barze. Nie wiesz co zamówić? Poproś o pomoc barmana. Podaj mu jednak jak najwięcej informacji o swoich preferencjach smakowych np. czy lubisz słodkie, gorzkie, kwaśne owocowe, wytrawne.
Po wypiciu koktajlu nie zostawiaj bałaganu. Pozostałości po owocach, zużyte chusteczki - z tym muszą sobie radzić barmani. Jeśli niechcący rozlejesz koktajl, zaproponuj pomoc w jego  wytarciu. Nie sięgaj też sam za bar - jeśli potrzebujesz dodatkowej limonki, poproś o nią barmana.

Pamiętaj o napiwku!
W złym guście jest wręczanie go zbyt ostentacyjnie. Nie wymachuj więc pieniędzmi, tylko włóż je dyskretnie do sakiewki. Napiwki powinny być zostawiane szczególnie tym barmanom, którzy się nami opiekowali. Przyjmuje się, że jego wartość powinna wynosić 10-15% rachunku. Co ciekawe, w Polsce nie jest on obowiązkowy, ale w USA czy na Słowacji, jak najbardziej.











Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Agata Wiencis: Polacy otwarci w zamknięciu

Społeczna izolacja nie była dla Polaków czasem okopania się w starych przyzwyczajeniach. Wielu z nas zdecydowało się na wyjście z kulinarnej strefy komfortu i zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz bardziej roślinne.

Tomasz Źródłowski: "Bar... wzięty!"

Rok 2020 wywraca wszystko do góry nogami. Stop. Pandemia szaleje. Stop. Gospodarki się walą. Stop. Nie wiadomo co z jutrem. Stop. Pewne rzeczy się jednak nie zmieniają. Stop. Tak mógłby wyglądać telegram barmana z roku 2020 do barmana z przeszłości, np. z roku 2015.


ADAM CHRZĄSTOWSKI: CZYŻBY KRYZYS W KULINARNYCH SOCIAL MEDIACH?

Od kilku znajomków działających na pograniczu kulinariów i IT dochodzą mnie wieści, że dzieje się coś dziwnego. Posty recenzentów i blogerów mają ostatnio mniej odsłon, like’ów i subskrypcji. Zmniejsza się ich zasięg.

Adam Chrząstowski: Wtopa

Uffff, jak gorąco - temperatura na zewnątrz oscyluje wokół 300°C. Handel lodem i lodami to złoty strzał, a specjaliści od napraw urządzeń chłodniczych i klimatyzacji najbliższe wolne terminy mają w lutym.

Jarosław Dumanowski: Pierwsze kroki indyka w Polsce

W następstwie odkrycia Ameryki przez Kolumba zmienił się cały świat. Historycy jedzenia w szczególności podkreślają rolę tzw. wymiany kolumbijskiej: wędrówek ludzi, zwierząt, roślin, towarów i mikrobów między Starym i Nowym Światem.

Adam Chrząstowski: Reprezentacje - nareszcie progres

Jakby na to nie patrzeć, to powojenna historia kulinarnych reprezentacji Polski nie wygląda najlepiej. Nie, żeby była zerowa, ale szału nigdy nie było.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej