x

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.09.2020

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Pod wpływem światła naturalnego lub sztucznego preparat na bieżąco niszczy wszelkie drobnoustroje i zarazki. Rozwiązanie wdrażane przez krajową firmę Lumichem, pierwotnie stosowane w przemyśle spożywczym, w pandemii zdobywa klientów także z coraz to nowszych branż, w tym gastronomicznej.

Stoliki, uchwyty i reszta
W restauracjach Wolę Sushi i Tutti Amici, obu działających przy ul. Chłodnej na warszawskiej Woli, bakterio- i wirusobójczym preparatem pod nazwą TitanSolid zostały pokryte stoliki, krzesła oraz tzw. punkty styku, czyli powierzchnie dotykane przez wiele osób. Są to np. klamki, włączniki światła, uchwyty znajdujące się na sali, w łazienkach oraz na zapleczu. Wszystkie te powierzchnie zyskały teraz powłokę uruchamiającą pod wpływem światła proces samooczyszczania mikrobiologicznego. Bakterie, wirusy czy pleśnie są na bieżąco niszczone, a dodatkowo oczyszczane jest powietrze, powłoka bowiem likwiduje lotne związki organiczne i neutralizuje zapachy.
- Gastronomia bardzo ucierpiała wskutek pandemii i cały czas pracujemy nad tym, żeby odbudować straty z okresu zamknięcia lokali. Nasze restauracje przestrzegają podwyższonych norm sanitarno-higienicznych, ale sami także robimy co w naszej mocy, aby goście czuli się u nas możliwie komfortowo. Decydując się na pokrycie powierzchni w restauracji/ach specjalną powłoką chcemy zapewnić naszym klientom oraz personelowi jak największe bezpieczeństwo – mówi Michał Lewandowski, manager Wolę Sushi i Tutti Amici.

Jak to działa?
TitanSolid jest rozwiązaniem bazującym na nanocząsteczkach dwutlenku tytanu, który wykazuje swoją aktywność w tak szerokim widmie światła widzialnego. Jego właściwości zostały potwierdzone w badaniach i opatentowane. Powłoka z dwutlenkiem tytanu, raz zaaplikowana, zapewnia ciągłe działanie przez co najmniej 12 miesięcy.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
- TitanSolid to rozwiązanie oparte na zjawiskach zachodzących w przyrodzie. Jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzi i dla środowiska, a pierwsze zastosowanie miało miejsce w zakładach produkujących wyroby mleczarskie, gdzie reżim higieniczny jest bardzo wysoki. Legitymuje się także normami ISO 22196, 18184, 20645 oraz 14119, potwierdzającymi właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Powierzchnie pokryte powłoką z TitanSolid zachowują mikrobiologiczną czystość przez długi czas bez konieczności ciągłego prowadzenia chemicznej dezynfekcji – mówi Jacek Zołociński, prezes zarządu Lumichem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Większość lokali Grycana zamknięta do odwołania

Grycan zamknął niemal wszystkie swoje lokale - z ponad 150 działa obecnie jedynie ... pięć. Dlaczego?

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Restauracje uśmiercone przez koronawirusa. Analizujemy przyczyny

Gdy nadeszło długo oczekiwane częściowe odmrożenie gastronomii, okazało się, że wiele lokali nie otworzyło się na nowo. Nawet tych kultowych. Czy zdusiły je czynsze, zabił strach czy zamknięto je z braku perspektyw?

Jaką strategię przybrać, żeby przetrwać na rynku?

Pandemia koronawirusa poważnie dotknęła rynek gastronomiczny. Wiele lokali zawiesiło swoje funkcjonowanie. Ci, którzy podjęli walkę, wypracowują ciekawe strategie, które mogą okazać się kluczowe dla funkcjonowania także w czasach po kryzysie.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej