x

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.09.2020

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Pod wpływem światła naturalnego lub sztucznego preparat na bieżąco niszczy wszelkie drobnoustroje i zarazki. Rozwiązanie wdrażane przez krajową firmę Lumichem, pierwotnie stosowane w przemyśle spożywczym, w pandemii zdobywa klientów także z coraz to nowszych branż, w tym gastronomicznej.

Stoliki, uchwyty i reszta
W restauracjach Wolę Sushi i Tutti Amici, obu działających przy ul. Chłodnej na warszawskiej Woli, bakterio- i wirusobójczym preparatem pod nazwą TitanSolid zostały pokryte stoliki, krzesła oraz tzw. punkty styku, czyli powierzchnie dotykane przez wiele osób. Są to np. klamki, włączniki światła, uchwyty znajdujące się na sali, w łazienkach oraz na zapleczu. Wszystkie te powierzchnie zyskały teraz powłokę uruchamiającą pod wpływem światła proces samooczyszczania mikrobiologicznego. Bakterie, wirusy czy pleśnie są na bieżąco niszczone, a dodatkowo oczyszczane jest powietrze, powłoka bowiem likwiduje lotne związki organiczne i neutralizuje zapachy.
- Gastronomia bardzo ucierpiała wskutek pandemii i cały czas pracujemy nad tym, żeby odbudować straty z okresu zamknięcia lokali. Nasze restauracje przestrzegają podwyższonych norm sanitarno-higienicznych, ale sami także robimy co w naszej mocy, aby goście czuli się u nas możliwie komfortowo. Decydując się na pokrycie powierzchni w restauracji/ach specjalną powłoką chcemy zapewnić naszym klientom oraz personelowi jak największe bezpieczeństwo – mówi Michał Lewandowski, manager Wolę Sushi i Tutti Amici.

Jak to działa?
TitanSolid jest rozwiązaniem bazującym na nanocząsteczkach dwutlenku tytanu, który wykazuje swoją aktywność w tak szerokim widmie światła widzialnego. Jego właściwości zostały potwierdzone w badaniach i opatentowane. Powłoka z dwutlenkiem tytanu, raz zaaplikowana, zapewnia ciągłe działanie przez co najmniej 12 miesięcy.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
- TitanSolid to rozwiązanie oparte na zjawiskach zachodzących w przyrodzie. Jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzi i dla środowiska, a pierwsze zastosowanie miało miejsce w zakładach produkujących wyroby mleczarskie, gdzie reżim higieniczny jest bardzo wysoki. Legitymuje się także normami ISO 22196, 18184, 20645 oraz 14119, potwierdzającymi właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Powierzchnie pokryte powłoką z TitanSolid zachowują mikrobiologiczną czystość przez długi czas bez konieczności ciągłego prowadzenia chemicznej dezynfekcji – mówi Jacek Zołociński, prezes zarządu Lumichem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Kawa "na mieście" w czasach pandemii

Pandemia wpłynęła na zwyczaje Polaków związane z piciem kawy "na mieście". Obecnie pijemy kawę w większym stopniu "przy okazji" zakupów czy tankowania niż w ramach spotkania z przyjaciółmi, chociaż powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń.

Hotele znów zamknięte w całej Polsce. Od 20 marca do 9 kwietnia

W całej Polsce od soboty 20 marca do 9 kwietnia obowiązują rozszerzone obostrzenia. Gastronomia bez zmian - tylko na wynos i w dowozie, do odwołania.

Milion darmowych toastów - Coca-Cola zachęca do odwiedzania restauracji

W ramach kampanii #OtwarciJakNigdy marka rozdaje butelki Coca-Coli w lokalnych restauracjach. 10 sierpnia wystartowała akcja "Coca-Cola od nas", w ramach której milion darmowych napojów trafi w ręce gości niemal 2 tysięcy lokali gastronomicznych. Aby odebrać produkt, wystarczy wejść na stronę.

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne

Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.

Ile wytrzyma polska gastronomia? Restauratorzy czekają na lato

Choć wiele mówi się o trudnej sytuacji w branży gastronomicznej, polski rynek nie odnotował dużej liczby zamkniętych lokali. Czy to oznacza, że restauracje znalazły sposób na pandemię? Nie, fala bankructw dopiero nadejdzie, a wiele miejsc, które przetrwa, latami będzie spłacać lockdownowe zadłużenia

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej