x

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.09.2020

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Pod wpływem światła naturalnego lub sztucznego preparat na bieżąco niszczy wszelkie drobnoustroje i zarazki. Rozwiązanie wdrażane przez krajową firmę Lumichem, pierwotnie stosowane w przemyśle spożywczym, w pandemii zdobywa klientów także z coraz to nowszych branż, w tym gastronomicznej.

Stoliki, uchwyty i reszta
W restauracjach Wolę Sushi i Tutti Amici, obu działających przy ul. Chłodnej na warszawskiej Woli, bakterio- i wirusobójczym preparatem pod nazwą TitanSolid zostały pokryte stoliki, krzesła oraz tzw. punkty styku, czyli powierzchnie dotykane przez wiele osób. Są to np. klamki, włączniki światła, uchwyty znajdujące się na sali, w łazienkach oraz na zapleczu. Wszystkie te powierzchnie zyskały teraz powłokę uruchamiającą pod wpływem światła proces samooczyszczania mikrobiologicznego. Bakterie, wirusy czy pleśnie są na bieżąco niszczone, a dodatkowo oczyszczane jest powietrze, powłoka bowiem likwiduje lotne związki organiczne i neutralizuje zapachy.
- Gastronomia bardzo ucierpiała wskutek pandemii i cały czas pracujemy nad tym, żeby odbudować straty z okresu zamknięcia lokali. Nasze restauracje przestrzegają podwyższonych norm sanitarno-higienicznych, ale sami także robimy co w naszej mocy, aby goście czuli się u nas możliwie komfortowo. Decydując się na pokrycie powierzchni w restauracji/ach specjalną powłoką chcemy zapewnić naszym klientom oraz personelowi jak największe bezpieczeństwo – mówi Michał Lewandowski, manager Wolę Sushi i Tutti Amici.

Jak to działa?
TitanSolid jest rozwiązaniem bazującym na nanocząsteczkach dwutlenku tytanu, który wykazuje swoją aktywność w tak szerokim widmie światła widzialnego. Jego właściwości zostały potwierdzone w badaniach i opatentowane. Powłoka z dwutlenkiem tytanu, raz zaaplikowana, zapewnia ciągłe działanie przez co najmniej 12 miesięcy.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
- TitanSolid to rozwiązanie oparte na zjawiskach zachodzących w przyrodzie. Jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzi i dla środowiska, a pierwsze zastosowanie miało miejsce w zakładach produkujących wyroby mleczarskie, gdzie reżim higieniczny jest bardzo wysoki. Legitymuje się także normami ISO 22196, 18184, 20645 oraz 14119, potwierdzającymi właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Powierzchnie pokryte powłoką z TitanSolid zachowują mikrobiologiczną czystość przez długi czas bez konieczności ciągłego prowadzenia chemicznej dezynfekcji – mówi Jacek Zołociński, prezes zarządu Lumichem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej