x

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.09.2020

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Tutti Amici.Zdjęcie: materiały prasowe.
Pod wpływem światła naturalnego lub sztucznego preparat na bieżąco niszczy wszelkie drobnoustroje i zarazki. Rozwiązanie wdrażane przez krajową firmę Lumichem, pierwotnie stosowane w przemyśle spożywczym, w pandemii zdobywa klientów także z coraz to nowszych branż, w tym gastronomicznej.

Stoliki, uchwyty i reszta
W restauracjach Wolę Sushi i Tutti Amici, obu działających przy ul. Chłodnej na warszawskiej Woli, bakterio- i wirusobójczym preparatem pod nazwą TitanSolid zostały pokryte stoliki, krzesła oraz tzw. punkty styku, czyli powierzchnie dotykane przez wiele osób. Są to np. klamki, włączniki światła, uchwyty znajdujące się na sali, w łazienkach oraz na zapleczu. Wszystkie te powierzchnie zyskały teraz powłokę uruchamiającą pod wpływem światła proces samooczyszczania mikrobiologicznego. Bakterie, wirusy czy pleśnie są na bieżąco niszczone, a dodatkowo oczyszczane jest powietrze, powłoka bowiem likwiduje lotne związki organiczne i neutralizuje zapachy.
- Gastronomia bardzo ucierpiała wskutek pandemii i cały czas pracujemy nad tym, żeby odbudować straty z okresu zamknięcia lokali. Nasze restauracje przestrzegają podwyższonych norm sanitarno-higienicznych, ale sami także robimy co w naszej mocy, aby goście czuli się u nas możliwie komfortowo. Decydując się na pokrycie powierzchni w restauracji/ach specjalną powłoką chcemy zapewnić naszym klientom oraz personelowi jak największe bezpieczeństwo – mówi Michał Lewandowski, manager Wolę Sushi i Tutti Amici.

Jak to działa?
TitanSolid jest rozwiązaniem bazującym na nanocząsteczkach dwutlenku tytanu, który wykazuje swoją aktywność w tak szerokim widmie światła widzialnego. Jego właściwości zostały potwierdzone w badaniach i opatentowane. Powłoka z dwutlenkiem tytanu, raz zaaplikowana, zapewnia ciągłe działanie przez co najmniej 12 miesięcy.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pokrywanie powierzchni TitanSolidem. Zdjęcie: materiały prasowe.
- TitanSolid to rozwiązanie oparte na zjawiskach zachodzących w przyrodzie. Jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzi i dla środowiska, a pierwsze zastosowanie miało miejsce w zakładach produkujących wyroby mleczarskie, gdzie reżim higieniczny jest bardzo wysoki. Legitymuje się także normami ISO 22196, 18184, 20645 oraz 14119, potwierdzającymi właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Powierzchnie pokryte powłoką z TitanSolid zachowują mikrobiologiczną czystość przez długi czas bez konieczności ciągłego prowadzenia chemicznej dezynfekcji – mówi Jacek Zołociński, prezes zarządu Lumichem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Wyjazd służbowy w czasie pandemii: na co zwracać uwagę, wybierając hotel?

Podróż służbowa wiąże się obecnie ze szczególnym ryzykiem. Dlatego tak ważne jest zachowanie wszelkich niezbędnych środków ostrożności. W tym kontekście wybór noclegu w bezpiecznym hotelu to sprawa podstawowa. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed dokonaniem rezerwacji.

Ile lokali otworzyło się wbrew zakazom - dane rządu. W lutym koniec lockdownu?

W skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć - poinformowała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

Kurier Głodnego Warszawiaka - stołeczny mural na pomoc gastronomii

Kurier Głodnego Warszawiaka to mural wykonany przez pracownię Good Looking Studio. Na ścianie jednej ze śródmiejskich kamienic uwieczniono ofertę 12 stołecznych lokali.

Dworczyk o akcji otwieraMY: wierzymy w dyscyplinę Polaków, wszyscy mamy dość lockdownu

- Wierzymy w odpowiedzialność, dyscyplinę i solidarność wszystkich Polaków. Wierzymy też, że to ostatnia prosta, po której zacznie się powrót do normalnego życia - mówi szef KPRM Michał Dworczyk, pytany o protest przedsiębiorców, którzy chcą otworzyć swoje biznesy.

Czy prowizje zjadają rynek dostaw?

Restauratorzy zdani na łaskę portali do zamawiania online narzekają na wysokie prowizje. Czy słusznie? Tym zajmuje się już UOKiK, a sami właściciele lokalu, nie czekając na werdykt, szukają innych rozwiązań.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej