x

Przed nami Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

Kategoria: Wino    29.09.2020

24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień z powodu pandemii. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają dwa etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiczności eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Do finału przechodzi trzech zawodników, którzy zmierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy. Finał konkursu odbędzie się w tym roku wyjątkowo bez udziału publiczności i będzie transmitowany online.
Podczas finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – trzeciej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA.
Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, z podziałem na białe, różowe i czerwone. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Tegoroczny sezon na winobranie zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Winiarze wiążą spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

Adam Pawłowski: Czym kieruje się konsument przy zakupie wina?

Nie znam producenta i dystrybutora wina, który nie chciałby poznać odpowiedzi na tak postawione pytanie. To zagadka za więcej niż milion dolarów, ponieważ tylko w roku 2020 globalny rynek wina osiągnął wartość 326,6 mld dol.

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej