

Sezon na minikiwi. Co z niego przyrządzić?


Wczesna jesień to czas polskich zbiorów minikiwi, młodszego i mniejszego kuzyna kiwi. Owoc jest podobny, ale ma znaczące korzystne różnice: możemy go jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać.
Jak to jeść?
Minikiwi powinniśmy jeść podobnie jak kiwi, gdy jest miękkie i lekko schłodzone. Mają smak podobny nieco do kiwi, ale są bardziej aromatyczne, zbliżone nieco do mieszaniny smaków owoców tropikalnych. Miąższ słodki i kwaskowata skórka dostarczają zharmonizowanych wrażeń smakowych. Twarde owoce są niedojrzałe i niesmaczne. Owoce miękkie są najczęściej ciemniejszej barwy. Możemy jeść je w całości ze skórką, nie musimy obierać.
Dojrzały owoc można przechowywać w lodówce 2 tygodnie. Minikiwi można też mrozić i suszyć. Najlepiej smakują w formie przekąski oraz w sałatkach owocowych. Doskonale nadają się do ciast i deserów. Obok soków oraz smoothie można z nich także robić dżemy, wino i nalewki.
Właściwości
Największą zaletą minikiwi jest jego skład i właściwości prozdrowotne.
- W tym małym owocu jest ponad 20 różnych związków biologicznie aktywnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poza witaminami minikiwi jest też bogatym źródłem związków fenolowych, tzw. przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Udowodnione zostało działanie antyrakowe minikiwi. Dalej karotenoidy, w tym luteinę, która silnie wspomaga nasz wzrok. Nie ma drugiego owocu, który miałby tyle luteiny! Do tego dodajmy minerały. Potasu jest w minikiwi tyle co w bananach, a wapnia więcej niż w jabłkach. I to wszystko w tak malutkim owocu - mówi prof. Piotr Latocha, Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.
Minikiwi działa ochronnie na wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, eliminując zły cholesterol. Poprawia pracę układu pokarmowego, pomaga trawić białka, czyli mięso.
Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

