x

Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Kategoria: Ludzie    25.09.2020

Sebastian Olma kieruje kuchnią Pałacu Mała Wieś od września, tworząc nowe menu oparte na historycznych, pałacowych recepturach oraz lokalnych i regionalnych składnikach.

Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olma objął w Hotelu Pałac Mała Wieś stanowisko executive head chefa. Będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Mamy wielką przyjemność powitać w naszym pałacowym zespole jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Ma niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą - podkreśla Tomasz Barański, dyrektor generalny hotelu.

Lokalnie i historycznie
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będzie szukać w pałacowych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Już teraz można spróbować dań z nowego menu, które stworzył w Restauracji Stara Wozownia. Znajdziemy w nim m. in. pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczkę z mirabelkami.
Na 18 października zaplanowana jest kolacja degustacyjna “Powab Jabłka”. W czasie komentowanej uczty goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego przez Olmę i jego zespół na bazie jabek z Sadu Książęcego.

Sebastian Olma
Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z najbardziej cenionymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Jest zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia był sous chefem Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień Dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź czy Sketch w Teatrze Wielkim, sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.
Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie “Gazety Wyborczej”, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich – zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jerome Pagnier: rzeźnicy XXI wieku

Jak będziemy jeść w 2050 r.? Czy i dlaczego restauratorzy powinni inwestować w roślinne zamienniki mięsa? Czy steak house’y przetrwają wegańską rewolucję? Swoimi refleksjami na te i inne tematy podzielił się z nami Jerome Pagnier, dyrektor zarządzający w hiszpańskim start-upie Foods for Tomorrow.

Tomasz Tarkowski - F&B dyrektor w Concordia Design w Poznaniu

Z jednym z najbardziej znanych menedżerów w kraju rozmawiamy o tym, na czym polega jego praca, co właściwie leży w zakresie jego obowiązków oraz o tym, co może być interesującego w zawodzie związanym z gastronomią.

Tytuł najlepszego barmana globu dla Kanadyjki

Dobiegł końca finał World Class 2017 w Meksyku. Polskę reprezentował Janusz Lemiesz z Warszawy. Po raz drugi w 9-letniej historii konkursu trofeum trafiło w kobiece ręce: Kanadyjki, Kaitlyn Stewart. Nabór do kolejnej edycji ruszy jesienią tego roku.

ZWYCIĘSTWO NA DUŻĄ SKALĘ

Mariusz Kucharczyk zwyciężył swoim daniem głównym w XI edycji Wine & Food Noble Night. O przygotowaniach do konkursu oraz o tym, jak zwycięstwo wpływa na popularność, rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Boletus - Zamek Kliczków.

Patryk Szczepański: roślinna kuchnia poszerza horyzonty!

Desery jego autorstwa to prawdziwe dzieła sztuki. Wyznacza trendy w roślinnym cukiernictwie i szkoli innych kucharzy. Rozmawiamy z Patrykiem Szczepańskim, cukiernikiem gdańskiej restauracji Monastico, właścicielem firmy doradczej Pure Sugar i ambasadorem kampanii #ChefsForChange.

Ranking The 100 Chefs 2018

To jedyny na świecie ranking szefów kuchni skonstruowany wyłącznie przez nich samych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej