x

Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Kategoria: Ludzie    25.09.2020

Sebastian Olma kieruje kuchnią Pałacu Mała Wieś od września, tworząc nowe menu oparte na historycznych, pałacowych recepturach oraz lokalnych i regionalnych składnikach.

Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olma objął w Hotelu Pałac Mała Wieś stanowisko executive head chefa. Będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Mamy wielką przyjemność powitać w naszym pałacowym zespole jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Ma niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą - podkreśla Tomasz Barański, dyrektor generalny hotelu.

Lokalnie i historycznie
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będzie szukać w pałacowych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Już teraz można spróbować dań z nowego menu, które stworzył w Restauracji Stara Wozownia. Znajdziemy w nim m. in. pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczkę z mirabelkami.
Na 18 października zaplanowana jest kolacja degustacyjna “Powab Jabłka”. W czasie komentowanej uczty goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego przez Olmę i jego zespół na bazie jabek z Sadu Książęcego.

Sebastian Olma
Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z najbardziej cenionymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Jest zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia był sous chefem Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień Dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź czy Sketch w Teatrze Wielkim, sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.
Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie “Gazety Wyborczej”, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich – zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dagmara Piasecka Ramos nową dyrektor generalną i prezes zarządu w PepsiCo Polska

Zmiany w PepsiCo Polska. Od 4 lipca Dagmara Piasecka Ramos obejmie stanowisko dyrektor generalnej i prezes zarządu. Zastąpi Michała Jaszczyka, który awansował na wiceprezesa ds. rozwoju i transformacji rynków franczyzowych w Europie i dyrektora generalnego rynków franczyzowych w Europie Centralnej.

Krzysztof Bielawski szefem kuchni w bydgoskim Słonecznym Młynie

Po 10 latach Krzysztof Bielawski powrócił do bydgoskiego hotelu Słoneczny Młyn, tym razem na stanowisko szefa kuchni. - To miejsce, które otworzyło mi oczy na gastronomię - przyznaje. Serwuje tu dania z sałatami, kwiatami i ziołami z hotelowej szklarni.

Agnieszka Rojewska mistrzynią World Coffee in Good Spirits Championship!

Ogromny sukces baristki Agnieszki Rojewskiej! Zajęła pierwsze miejsce w tegorocznych Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits w Mediolanie organizowanych przez Specialty Coffee Association (SCA).

Jacek Majcherek szefem kuchni w toruńskiej restauracji Szeroka No. 9

Znany z udziału w programie Top Chef Jacek Majcherek powrócił do toruńskiej restauracji Szeroka No. 9 na stanowisko szefa kuchni. Zapowiada, że lada dzień poznamy szczegóły nowego, sezonowego menu.

Krzysiek Rzyman: ekologiczna droga kawiarni STOR

Gdy mówimy o ekologicznej rewolucji w gastronomii, na myśl przychodzą kawiarnie STOR. To tam na co dzień króluje idea less waste i zielona energia. Z właścicielem kawiarni, aktywistą i podcasterem Krzyśkiem Rzymanem rozmawiamy o tym, jak mała zmiana może wpływać na kształtowanie świata.

Dawid Szkudlarek - transfer z Folwarku Folińscy do cateringu Smaczna Dieta

Dawid Szkudlarek po prawie 10 latach rozstał się z restauracją Siedem Stołów w Folwarku Folińscy. Od niedawna jest szefem kuchni cateringu dietetycznego Smaczna Dieta - Restauracja w pudełku.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej