x

Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Kategoria: Ludzie    25.09.2020

Sebastian Olma kieruje kuchnią Pałacu Mała Wieś od września, tworząc nowe menu oparte na historycznych, pałacowych recepturach oraz lokalnych i regionalnych składnikach.

Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olma objął w Hotelu Pałac Mała Wieś stanowisko executive head chefa. Będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Mamy wielką przyjemność powitać w naszym pałacowym zespole jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Ma niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą - podkreśla Tomasz Barański, dyrektor generalny hotelu.

Lokalnie i historycznie
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będzie szukać w pałacowych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Już teraz można spróbować dań z nowego menu, które stworzył w Restauracji Stara Wozownia. Znajdziemy w nim m. in. pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczkę z mirabelkami.
Na 18 października zaplanowana jest kolacja degustacyjna “Powab Jabłka”. W czasie komentowanej uczty goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego przez Olmę i jego zespół na bazie jabek z Sadu Książęcego.

Sebastian Olma
Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z najbardziej cenionymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Jest zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia był sous chefem Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień Dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź czy Sketch w Teatrze Wielkim, sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.
Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie “Gazety Wyborczej”, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich – zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Robert Trzópek: polska kuchnia regionów

W swojej restauracji Bez Gwiazdek postawił na odważny pomysł - serwowanie tylko dań regionalnych. Co miesiąc spróbujemy w niej menu z różnych części Polski. Z Robertem Trzópkiem rozmawiamy o kulinarnym potencjale regionów, najlepszych polskich produktach i przyszłości fine diningu.

Przemysław Klima zagrał w filmie promującym serial HBO "The Last of US"

HBO zaprosiło do udziału w filmie promującym serial "The Last of US" Przemysława Klimę, szefa kuchni i właściciela krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, aktualnie jedynego w Polsce lokalu wyróżnionego gwiazdką Michelin. Co zgotował kucharz na planie osadzonym w postapokaliptycznych realiach?

Aleksandra i Jacek Dojnikowscy: W kierunku prostoty

Zadebiutowali 10 lat temu, otwierając jedną z pierwszych śniadaniowni, która rozwinęła się w sieć BUŁKĘ PRZEZ BIBUŁKĘ. Sukces tego brandu pozwolił im na stworzenie - POLLYPIZZA i BAKEN. O tym, jak wyróżnić się na rynku opowiadają restauratorzy ALEKSANDRA i JACEK DOJNIKOWSCY.

Robert Makłowicz inspiratorem menu w warszawskim Hotelu Bristol

Dzięki Robertowi Makłowiczowi od marca karta dań restauracji Marconi w Hotelu Bristol przenosić będzie smakoszy w różne zakątki świata. Kulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni co miesiąc zaproponuje gościom kulinarną podróż w inne miejsce. Na początek zaplanował wizytę w belgijskiej Flandrii.

Agnieszka Rojewska poprowadzi szkolenia w Five Elephant

Jedna z najbardziej utytułowanych polskich baristek Agnieszka Rojewska rozpoczęła współpracę znaną niemiecką palarnią kawy speciality. W berlińskim Five Elephant Polka będzie między innymi prowadzić szkolenia dla baristów.

Andriy Cherukha, Eat Me At: ukraiński biznes roślinny w czasach wojny

Eat Me At jest jedną z firm produkujących w Ukrainie roślinne zamienniki mięsa mimo trwającej tam wojny. Jak się prowadzi działalność w tej trudnej sytuacji i jakich zmian trzeba było dokonać, aby było to możliwe - rozmawiamy o tym z Andriyem Cherukhą, CEO Eat Me At.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej