x

Konferencja Plant-Powered Perspectives 2020

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.09.2020

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie będą w centrum uwagi - 8 i 9 października odbędzie się trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives 2020. Tym razem w formacie online.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
O zmianach nawyków żywieniowych Polaków mówi się w 2020 roku całkiem sporo. Badania przeprowadzone w czerwcu 2020 roku przez Market Research World dowodzą, że podczas pandemii COVID-19 ponad jedna czwarta Polaków zadeklarowała chęć ograniczenia mięsa. Deklaracje mają także przełożenie na zwyczaje zakupowe – 31,6% badanych wskazało, że częściej sięgało po roślinne alternatywy mięsa. Liczne przesłanki wskazują na dynamiczny rozwój rynku produktów roślinnych w Polsce, w Europie i na świecie.

Coraz większe zainteresowanie produktami i kuchnią roślinną przekłada się na pogłębiony program tegorocznej edycji konferencji Plant-Powered Perspectives. Tym razem, obok dyskusji o trendach i udanych produktowych debiutach, uczestnicy będą mieli szansę dowiedzieć się więcej o technologii produkcji roślinnych substytutów mięsa, nowych podejściach do klasycznych produktów takich jak tofu i tempeh, czy o jajku na bazie fasoli mung. W gronie prelegentów między innymi Joanna Staude-Potocka (Żabka Polska), Rafał Lankosz (The Vegetarian Butcher), Zuzana Makalova (Garden Gourmet), czy Karolina Kubara, współwłaścicielka marki Dobra Kaloria.

– Chcemy zainspirować rodzimych producentów do pogłębionego spojrzenia na roślinne innowacje. Stąd obecność Christophera Konga z firmy Better Nature czy przedstawicielki marki Garden Gourmet, roślinnej odnogi Nestle - mówi Maciej Otrębski, partner strategiczny kampanii Roślinniejemy.

W ramach konferencji odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching przeznaczona dla start-upów i innowatorów - będą mogli przedstawić swoje pomysły szerszemu gronu odbiorców, a także zdobyć nagrody, których pula wynosi 15 tys. zł.
Rejestracja na konferencję i program wydarzenia: https://roslinniejemy.org/konferencja/2020

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

GALA NIESTANDARDOWA

Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na trzecim Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum Expo XXI.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Madrid Fusión: powrót do gotowania

Pandemia skłoniła do zadawania pytań - o adekwatność formuł restauracji, potrzeby gości, przyszłość fine diningu, branżowych konferencji. Musieli się z nimi zmierzyć organizatorzy Madrid Fusión, najważniejszego wydarzenia poświęconego gastronomii w Hiszpanii i jednego z najistotniejszych na świecie.

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej