Podczas konferencji przedmiotem dyskusji będą: edukacja przedsiębiorców i turystów, edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych, kulinaria jako przedmiot edukacji i potencjał rozwoju regionalnego, narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych, dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej, szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych czy sposoby aktywizacji terenów wiejskich.
Podczas dwóch dni konferencji przewidziane są wystąpienia m.in. Erika Wolfa, prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association - WFTA), Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku czy Lucy Long - badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio.
Zgłoszenia do uczestnictwa w konferencji są przyjmowane do 18 października. Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl