x

“Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym"

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    24.09.2020

Tegoroczna edycja konferencji “Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym" odbędzie się w formule online - 22 i 23 października. Organizatorami wydarzenia są: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula oraz Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU.

Podczas konferencji przedmiotem dyskusji będą: edukacja przedsiębiorców i turystów, edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych, kulinaria jako przedmiot edukacji i potencjał rozwoju regionalnego, narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych, dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej, szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych czy sposoby aktywizacji terenów wiejskich.

Podczas dwóch dni konferencji przewidziane są wystąpienia m.in. Erika Wolfa, prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association - WFTA), Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku czy Lucy Long - badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio.

Zgłoszenia do uczestnictwa w konferencji są przyjmowane do 18 października. Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gęsina Na Św. Marcina 2019

Od 8 listopada do 1 grudnia trwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

VARSOVINO 2018

25 września 2018 r. odbędzie się wielka wystawa win hiszpańskich Varsovino. We wnętrzach hotelu Raffles Europejski 30 winiarzy z Hiszpanii przedstawi swoją ofertę.

Kino Kulinarne Transatlantyk

Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce.

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

Jubileuszowy Restaurant Week

Od 16 do 31 października odbywać się będzie w Polsce festiwal Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo prawie 400 z 15 regionów. Na gości czeka przystawka, danie główne, deser i koktajl od sponsorów wydarzenia w cenie 49 zł za osobę.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej