x

René Redzepi z tytułem The Best Chef Awards 2020. Wojciech Modest Amaro w pierwszej 50!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.09.2020

Wyniki konkursu The Best Chef Awards 2020 powered by Perlage ogłoszone zostały 23 września w formie wirtualnej. Tytuł The Best Chef Top 100 otrzymał René Redzepi. Jedynym Polakiem wśród finalistów był Wojciech Modest Amaro, który uplasował się na wysokim 46 miejscu.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Tuż za Redzepim uplasował się Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie - zwycięzca z roku poporzedniego. Na trzecim miejscu znalazł się natomiast Dan Barber (USA) – który jednocześnie został laureatem dwóch innych nagród. Na tegorocznej liście kandydatów do tytułu The Best Chef znalazły się osoby z 31 krajów z całego świata.

Zwycięzcy nagród The Best Chef Awards 2020:
- The Best Chef Top100 Award powered by Pelage - René Redzepi z restauracji Noma w Kopenhadze. Na drugim miejscu uplasował się Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie - zwycięzca z roku poporzedniego, na trzecim miejscu Dan Barber (USA).
- The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët – Manoella “Manu” Buffara (Brazylia). Nagroda przyznana za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.
- The Best Chef Fol-LOVERS Award powered by Custom Culinary – Rafa Costa e Silva (Brazylia). Nagroda wprowadzona w 2018 jako wyraz opinii publiczności The Best Chef Awards w mediach społecznościowych.
- The Best Chef Pastry Award powered by Valrhona – Xavi Donnay z restauracji Lasarte z Barcelony (Hiszpania)
- The Best Chef Food Art Award powered by Antonius Caviar – Alex Dilling (Wielka Brytania). Ta nagroda przyznawana jest najlepszemu artyście wśród szefów kuchni.
- The Best Chef New Entry Award powered by Le Nouveau Chef – Dan Barber (USA). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.
- The Best Chef Voted by Chefs Award powered by LSG Group – Dan Barber (USA). Nagroda przyznawana przez szefów kuchni.
- The Best Chef Science Award powered by Perlage (Food Meets Science) – Rasmus Munk (Dania). Nagroda wprowadzona w tym roku, jest przyznawana dla szefa kuchni, który wyróżnia się badaniami naukowymi w świecie gastronomii czy innowacyjnymi technikami eksperymentalnymi.
- The Best Chef Legend Award powered by Difference Coffee – Michel Bras (Francja). Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.

Konkurs w czasach zarazy
Coroczna gala wręczenia nagród zawsze była wydarzeniem o zasięgu globalnym, które skupiało szefów kuchni z całego świata. W tym roku jednak, aby zagwarantować wszystkim bezpieczeństwo, platforma The Best Chef Awards zdecydowała się wrócić do swoich korzeni, prezentując nagrody oraz listę Top100 za pośrednictwem pokazu online jak również organizując hybrydowe konferencje, takie jak Area Talks i Food Meet Science.  
- Postanowiliśmy nie odwoływać tegorocznej imprezy, ale zorganizować ją w formie # VIRTUAL2020. W ten sposób mamy nadzieję, że uda nam się przekazać siłę i pozytywne przesłanie całemu światu fine dining. Całkowite odwołanie wydarzenia oznaczałoby zademonstrowanie i podkreślenie kruchości tego świata, a według nas to nie jest właściwa wiadomość. Jesteśmy daleko od siebie - wszyscy w swoich domach,  w swoich krajach lub miastach - a jednocześnie tak blisko, bliżej niż kiedykolwiek w naszych sercach - mówi Cristian Gadau, dyrektor kreatywny projektu The Best Chef.

Reguły głosowania
Każdego roku stu nowych szefów kuchni jest wybieranych przez współpracowników The Best Chef i dodawanych do listy stu szefów sprzed roku. Następnie te dwieście osób głosuje w swoim gronie.Każdy ma dziesięć głosów  i może przyznać od 1000 do 100 punktów, które po podliczeniu decydują o tym, kto znajdzie się na liście stu finalistów. Co wiecej na szefów kuchni głosują również specjaliści i znawcy świata kulinarnego (ich głosy stanowią 30% ostatecznej oceny). W przypadku nagrody Fol-LOVERS zwycięzca wyłaniany jest na podstawie głosowania użytkowników mediów społecznościowych na stronie internetowej The Best Chef.

Aukcja charytatywna dla Isabelo Charity
W tym roku The Best Chef Awards 2020 nie zakończy się jednak na ogłoszeniu zwycięzców wszystkich nagród. Zwycięzcy zdecydowali się przekazać swoje nagrody na akcję, która rozpoczyna się 24 września, a wspomoże organizację Isabelo Charity prowadzoną przez chefową kuchni – Margot Janse. Wszystkie informacje będą dostępne na naszej stronie internetowej www.thebestchefawards.com.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej