x

Polskie Skarby Kulinarne teraz też w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.09.2020

Pyra z gzikiem, czernina, kartacze gołdapskie, kaczka po poznańsku - to tylko kilka potraw z oferty dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur. Oba regiony dołączyły do programu Polskie Skarby Kulinarne, w którym MAKRO Polska zaprasza do odkrywania polskiej kuchni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie i promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu do tych działań szefów kuchni i restauracji z siedmiu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala, Poznania i Wielkopolski oraz Warmii i Mazur) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni. Udział w programie potwierdziło blisko 140 restauracji, w tym ponad 30 z Wielkopolski oraz Warmii i Mazur – dwóch kolejnych regionów, które teraz dołączyły do akcji.

Warmia i Mazury
Kuchnia Warmii i Mazur to fascynująca, kulinarna przygoda wśród czystej przyrody i niepowtarzalnych krajobrazów. Mieszkańcy regionu zawsze potrafili kulinarnie wykorzystać naturalne bogactwo jezior i lasów. Smak dań rybnych, w tym tak oryginalnych, jak flaczki z lina albo rosół z siei, zaskakuje i dziś przybyszów z innych części Polski. Trzeba więc koniecznie spróbować zupy rybnej, najlepiej takiej z kilku różnych gatunków ryb i szczupaka.

Wielkopolska
To natomiast królestwo ziemniaka. Przez wieki powstało tysiąc (a może i więcej) przepisów na pyry: jest pyszna pyra z gzikiem (czyli twarogową pastą), jest babka ziemniaczana, zwana bramborzakiem, są dziadoki, czyli ziemniaczane szare kluski. Są też plyndze, placki ziemniaczane, często serwowane na słodko z dżemem albo konfiturą śliwkową.
Są wreszcie zupy, a wśród nich biała polewka na maślance i ziemniakach oraz ślepe ryby. Odwiedzając Poznań i inne miejscowości warto więc odszukać restauracje, przywołujące dawne receptury i odbyć kulinarną podróż przez duże „P”.

Gdzie szukać restauracji?
Listę lokali biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć pod linkiem: www.polskieskarby.pl/szlak-kulinarny. Tam też można głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje, przyznając od jednej do pięciu koron Polskich Skarbów.
Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na rok 2021. Wzorem tegorocznej edycji zostanie także wydany specjalny album prezentujący wyróżnione przez głosujących restauracje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

Po majowym sukcesie premierowych kolacji Grand Dinners szykuje się jesienna edycja kulinarnych emocji na poziomie sześciu gwiazdek Michelin. 7-8 listopada w Warszawie odbędą się dwie ekskluzywne kolacje przygotowane przez kulinarnych artystów z Francji i Polski.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej