

Polskie Skarby Kulinarne teraz też w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach


Pyra z gzikiem, czernina, kartacze gołdapskie, kaczka po poznańsku - to tylko kilka potraw z oferty dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur. Oba regiony dołączyły do programu Polskie Skarby Kulinarne, w którym MAKRO Polska zaprasza do odkrywania polskiej kuchni.
Warmia i Mazury
Kuchnia Warmii i Mazur to fascynująca, kulinarna przygoda wśród czystej przyrody i niepowtarzalnych krajobrazów. Mieszkańcy regionu zawsze potrafili kulinarnie wykorzystać naturalne bogactwo jezior i lasów. Smak dań rybnych, w tym tak oryginalnych, jak flaczki z lina albo rosół z siei, zaskakuje i dziś przybyszów z innych części Polski. Trzeba więc koniecznie spróbować zupy rybnej, najlepiej takiej z kilku różnych gatunków ryb i szczupaka.
Wielkopolska
To natomiast królestwo ziemniaka. Przez wieki powstało tysiąc (a może i więcej) przepisów na pyry: jest pyszna pyra z gzikiem (czyli twarogową pastą), jest babka ziemniaczana, zwana bramborzakiem, są dziadoki, czyli ziemniaczane szare kluski. Są też plyndze, placki ziemniaczane, często serwowane na słodko z dżemem albo konfiturą śliwkową.
Są wreszcie zupy, a wśród nich biała polewka na maślance i ziemniakach oraz ślepe ryby. Odwiedzając Poznań i inne miejscowości warto więc odszukać restauracje, przywołujące dawne receptury i odbyć kulinarną podróż przez duże „P”.
Gdzie szukać restauracji?
Listę lokali biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć pod linkiem: www.polskieskarby.pl/szlak-kulinarny. Tam też można głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje, przyznając od jednej do pięciu koron Polskich Skarbów.
Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na rok 2021. Wzorem tegorocznej edycji zostanie także wydany specjalny album prezentujący wyróżnione przez głosujących restauracje.
Zobacz także

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Szef kuchni i restaurator Alon Than z tytułem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador

Alon Than - znany restaurator i szef kuchni - otrzymał od rządu Japonii tytuł Japanese Cuisine Goodwill Ambassador, czyli ambasadora dobrej woli kuchni japońskiej. Wyróżnienie zostało mu przyznane za zasługi w szerzeniu japońskiej sztuki kulinarnej w Polsce.

Pascal Brodnicki ambasadorem kampanii "Teraz pstrąg"

Polskie pstrągi hodowane są w rodzinnych gospodarstwach, dzięki czemu łatwo je kupić i w małych, i dużych sklepach. Korzyści z włączenia tej ryby do codziennej diety przedstawia kampania "Teraz pstrąg", której ambasadorem jest znany kucharz Pascal Brodnicki.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

Deser charytatywny w Lourse Warszawa

Już po raz drugi Cukiernia Lourse Warszawa została partnerem Kampanii na rzecz Walki z Rakiem Piersi Estée Lauder Companies.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.
Inne kategorie
Podcasty


Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

