x

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.09.2020

Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Sąsiedztwo dzikiej, podlaskiej przyrody i klimatyczne wnętrze starej szkoły sprzyjają poznawaniu nowych, oryginalnych smaków. Do Nadbużańskiego Domu zapraszani są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości. Tematyczne uczty i degustacje w Nadbużańskim Domu odbywają się od 2019 roku, kiedy zorganizowany został pierwszy Festiwal Szparagów na Bugiem.
Każdy festiwal poświęcony jest innemu produktowi, który stanowi punkt wyjścia do stworzenia menu i zabawy z nieoczywistymi smakami. Kluski ziemniaczane z makiem, chłodnik z kiszonych ogórków z truskawką, czy pączek z nadzieniem grzybowym to tylko niektóre pomysły szefów kuchni. A wszystko to w towarzystwie organicznych nalewek, czy podlaskiego szampana.
Przed nami kolejne spotkania.

Grzyby
Pierwsze z nich to II Festiwal Grzybów – 26 września zaprasza Mateusz Stasikowski, a 3 października – Maria Przybyszewska i Kasia & Zosia Pilitowskie.
Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Mateusz Stasikowski to młody i niezwykle utalentowany head chef w Żywej Kuchni. W swoich daniach dużą uwagę przykłada do sezonowości. Lubi bawić się smakami i dzięki temu jego potrawy za każdym razem zaskakują nietypowymi połączeniami. W jego kuchni główne miejsce zajmują warzywa, dzikie zioła i fermentacja.
Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman. Następnie miał okazję gotować i rozwijać się w najlepszych restauracjach w Polsce, takich jak Restauracja Aruana oraz w Hotelu Raffles Europejski, gdzie razem z szefem kuchni Benatem Alonso pracował w restauracji Europejski Grill.
Maria Przybyszewska to kucharka, pasjonatka zdrowego i świadomego jedzenia. Zajmuje się kuchnią roślinną. Prowadziła kulinarnie takie miejsca, jak Bar Studio czy Youmiko Vegan Sushi, rezydowała w
restauracji Opasły Tom, terminowała w Nomie.
Kasia i Zosia Pilitowskie – współwłaścicielki i szefowe kuchni w wegetariańskich barach Ranny Ptaszek oraz Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu. Zaangażowane miejskie aktywistki, organizatorki festiwalu Najedzeni Fest! i opiekunki Przytuliska dla psów w Harbutowicach.

Jabłka i ziemniaki
Następne sezonowe spotkania to Festiwal Jabłek - 24 października gotują Anna Klajmon i Oliwia Bernady oraz II Festiwal Ziemniaków – 7 listopada zaprasza Ewelina Łapińska, a 14 listopada – Dawid Balana.
Każda uczta jest niepowtarzalna. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie, sezonowy produkt oraz kreatywność wybitnych szefów kuchni. Warzywa, owoce, sery kupione na lokalnym targu, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które są serwowane w nowoczesnym stylu.

Więcej informacji oraz rezerwacje miejsc:
https://www.facebook.com/nadbuzanski.dom/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

#PodanoDoDomu - powraca Delivery Week

Druga edycja Delivery Week rozpoczęła się 17 listopada i potrwa do odwołania. Odbywa się w ponad 150 restauracjach największych polskich miast. Dwudaniowe autorskie menu kosztuje 39 zł, za menu z restauracji uczestniczących w Fine Dining Week zapłacimy 59 zł.

Warszawskie restauracje świętują #Jabłonki. Co i gdzie zjemy?

Kampania Fundacji State of Poland #Jabłonki zachęca do kulinarnej celebracji rodzimych jabłek. Do świętowania #Jabłonek we wrześniu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze, dołączyły warszawskie lokale, przygotowując specjalne jabłkowe potrawy w menu. Będą serwowane od 15 września do 4 października.

GASTRONOMIA OD A DO Z

Najnowsze trendy w gastronomii, znakomici szefowie kuchni z całego świata, ogromna dawka kulinarnego know-how. Tak zapowiada się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-28 września.

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej