x

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.09.2020

Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Sąsiedztwo dzikiej, podlaskiej przyrody i klimatyczne wnętrze starej szkoły sprzyjają poznawaniu nowych, oryginalnych smaków. Do Nadbużańskiego Domu zapraszani są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości. Tematyczne uczty i degustacje w Nadbużańskim Domu odbywają się od 2019 roku, kiedy zorganizowany został pierwszy Festiwal Szparagów na Bugiem.
Każdy festiwal poświęcony jest innemu produktowi, który stanowi punkt wyjścia do stworzenia menu i zabawy z nieoczywistymi smakami. Kluski ziemniaczane z makiem, chłodnik z kiszonych ogórków z truskawką, czy pączek z nadzieniem grzybowym to tylko niektóre pomysły szefów kuchni. A wszystko to w towarzystwie organicznych nalewek, czy podlaskiego szampana.
Przed nami kolejne spotkania.

Grzyby
Pierwsze z nich to II Festiwal Grzybów – 26 września zaprasza Mateusz Stasikowski, a 3 października – Maria Przybyszewska i Kasia & Zosia Pilitowskie.
Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Mateusz Stasikowski to młody i niezwykle utalentowany head chef w Żywej Kuchni. W swoich daniach dużą uwagę przykłada do sezonowości. Lubi bawić się smakami i dzięki temu jego potrawy za każdym razem zaskakują nietypowymi połączeniami. W jego kuchni główne miejsce zajmują warzywa, dzikie zioła i fermentacja.
Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman. Następnie miał okazję gotować i rozwijać się w najlepszych restauracjach w Polsce, takich jak Restauracja Aruana oraz w Hotelu Raffles Europejski, gdzie razem z szefem kuchni Benatem Alonso pracował w restauracji Europejski Grill.
Maria Przybyszewska to kucharka, pasjonatka zdrowego i świadomego jedzenia. Zajmuje się kuchnią roślinną. Prowadziła kulinarnie takie miejsca, jak Bar Studio czy Youmiko Vegan Sushi, rezydowała w
restauracji Opasły Tom, terminowała w Nomie.
Kasia i Zosia Pilitowskie – współwłaścicielki i szefowe kuchni w wegetariańskich barach Ranny Ptaszek oraz Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu. Zaangażowane miejskie aktywistki, organizatorki festiwalu Najedzeni Fest! i opiekunki Przytuliska dla psów w Harbutowicach.

Jabłka i ziemniaki
Następne sezonowe spotkania to Festiwal Jabłek - 24 października gotują Anna Klajmon i Oliwia Bernady oraz II Festiwal Ziemniaków – 7 listopada zaprasza Ewelina Łapińska, a 14 listopada – Dawid Balana.
Każda uczta jest niepowtarzalna. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie, sezonowy produkt oraz kreatywność wybitnych szefów kuchni. Warzywa, owoce, sery kupione na lokalnym targu, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które są serwowane w nowoczesnym stylu.

Więcej informacji oraz rezerwacje miejsc:
https://www.facebook.com/nadbuzanski.dom/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Finał II edycji konkursu "KUKBUK Poleca"

Do akcji zgłoszono blisko 700 produktów od prawie 200 lokalnych producentów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych. 24 z nich z certyfikatami.

Premiera kolekcji Nespresso Ispirazione Italiana

W środę, 29 stycznia odbyła się premiera najnowszej kolekcji kaw Nespresso - Ispirazione Italiana. Goście spotkania przenieśli się do słonecznych i pełnych kawowego aromatu Włoch.

Święto kawy i baristów

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Segafredo Zanetti Poland rozpoczęła świętowanie kilka dni wcześniej i już 25 września zorganizowała Dzień Kawy z Segafredo.

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

"NOMA: MY PERFECT STORM"

Film o słynnej restauracji w Kopenhadze trafia do kolejnych kin - już wkrótce w Polsce. Pełnometrażowy film dokumentalny w reżyserii Pierra Deschampsa przedstawia sylwetkę René Redzepiego - szefa kuchni Nomy, który zrewolucjonizował współczesną gastronomię, nie tylko skandynawską.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej