

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu


Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.
Każdy festiwal poświęcony jest innemu produktowi, który stanowi punkt wyjścia do stworzenia menu i zabawy z nieoczywistymi smakami. Kluski ziemniaczane z makiem, chłodnik z kiszonych ogórków z truskawką, czy pączek z nadzieniem grzybowym to tylko niektóre pomysły szefów kuchni. A wszystko to w towarzystwie organicznych nalewek, czy podlaskiego szampana.
Przed nami kolejne spotkania.
Grzyby
Pierwsze z nich to II Festiwal Grzybów – 26 września zaprasza Mateusz Stasikowski, a 3 października – Maria Przybyszewska i Kasia & Zosia Pilitowskie.
Mateusz Stasikowski to młody i niezwykle utalentowany head chef w Żywej Kuchni. W swoich daniach dużą uwagę przykłada do sezonowości. Lubi bawić się smakami i dzięki temu jego potrawy za każdym razem zaskakują nietypowymi połączeniami. W jego kuchni główne miejsce zajmują warzywa, dzikie zioła i fermentacja.
Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman. Następnie miał okazję gotować i rozwijać się w najlepszych restauracjach w Polsce, takich jak Restauracja Aruana oraz w Hotelu Raffles Europejski, gdzie razem z szefem kuchni Benatem Alonso pracował w restauracji Europejski Grill.
Maria Przybyszewska to kucharka, pasjonatka zdrowego i świadomego jedzenia. Zajmuje się kuchnią roślinną. Prowadziła kulinarnie takie miejsca, jak Bar Studio czy Youmiko Vegan Sushi, rezydowała w
restauracji Opasły Tom, terminowała w Nomie.
Kasia i Zosia Pilitowskie – współwłaścicielki i szefowe kuchni w wegetariańskich barach Ranny Ptaszek oraz Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu. Zaangażowane miejskie aktywistki, organizatorki festiwalu Najedzeni Fest! i opiekunki Przytuliska dla psów w Harbutowicach.
Jabłka i ziemniaki
Następne sezonowe spotkania to Festiwal Jabłek - 24 października gotują Anna Klajmon i Oliwia Bernady oraz II Festiwal Ziemniaków – 7 listopada zaprasza Ewelina Łapińska, a 14 listopada – Dawid Balana.
Każda uczta jest niepowtarzalna. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie, sezonowy produkt oraz kreatywność wybitnych szefów kuchni. Warzywa, owoce, sery kupione na lokalnym targu, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które są serwowane w nowoczesnym stylu.
Więcej informacji oraz rezerwacje miejsc:
https://www.facebook.com/nadbuzanski.dom/
Zobacz także

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

AMBASADA AUSTRALII ZAPRASZA NA DEGUSTACJĘ WIN

Już niebawem pojawi się okazja, by lepiej poznać wina australijskie. Degustacja tych trunków odbędzie się 30 maja w restauracji Concept 13 przy ul. Brackiej 9 w Warszawie.

MACIEJ ROSIŃSKI ROZSTAŁ SIĘ Z RESTAURACJĄ AFFOGATO

Pod koniec lutego po 10 latach swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

Neo(N) Bistro - pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Wrzesień na warszawskim Nocnym Markecie zapowiada się interesująco. Rusza pop’upowa restauracja Neo(N) Bistro, która czynna będzie w każdy wrześniowy czwartek od godziny 18. Co tydzień inny znany kucharz zaskoczy gości swoją propozycją zasiadanej kolacji pod gwiazdami.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

