Walka o jednolitą stawkę VAT
IGGP powołała Rzecznika Interesu Gastronomów, który ma reprezentować przedsiębiorców branży gastronomicznej przed rządem, instytucjami państwowymi i samorządowymi.
– Ma dać pewność, że na rynku gastronomicznym, można mówić jednym głosem, który będzie słyszalny, a pojedyncze postulaty każdego najmniejszego przedsiębiorcy będą reprezentowane, aż do skutku – wyjaśnia sekretarz generalny Izby Sławomir Grzyb.
Według IGGP, poprawa sytuacji w firmach gastronomicznych w czasie kryzysu zależy m.in. od redukcji obciążeń finansowych, wprowadzenia jednolitej 8 proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne i obniżenia stawek ZUS.
– Apelujemy do rządu o dokonanie takich zmian. Ratunek dla branży jest w rękach premiera – mówi sekretarz generalny Izby Sławomir Grzyb.
Wcześniej z propozycją zastosowania ujednoliconej stawki VAT zwrócił się do rządu w imieniu branży gastronomicznej Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
– Chcemy, aby stawka 23 proc. zniknęła z gastronomii, a na jej miejsce wprowadzono tylko 8 proc. To by nam pomogło – informuje Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. – Obecnie w branży obowiązują trzy stawki tego podatku: 5 proc., 8 proc. i 23 proc. Zaproponowaliśmy, by wszystkie usługi w gastronomii były objęte stawką 8 proc., stosowaną obecnie w blisko 50 proc. operacji. Chcemy, by było tak, jak jest w Niemczech: pijesz alkohol, kawę czy jesz ośmiorniczki – za wszystko płacisz 8 proc. podatku – dodaje.
IGGP – kto za tym stoi?
IGGP została zarejestrowana w KRS 28 lipca br., a pod jej statutem podpisało się 144 członków założycieli. Organizacja jest otwarta dla wszystkich podmiotów związanych z sektorem gastronomicznym, głównie restauratorów i gastronomów prowadzących nawet jeden mały lokal. Mogą do niej przystąpić również producenci i dostawcy.
Prezesem IGGP został Jacek Czauderna, praktyk z 30-letnim stażem i doświadczeniem gastronomicznym, w tym w korporacjach Żywiec i Nestle, a od ponad 10 lat niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy z branży. Posiada własne restauracje, zajmuje się również dystrybucją kawy, herbaty i ekspresów.
W Zarządzie zasiada również Jarosław Walczyk, szef kuchni, który jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję prezesa fundacji.
Przewodniczącym rady jest Waldemar Hołówka, od 21 roku życia związany z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Jest współtwórcą Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożycielem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, byłym wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w regionie łódzkim. Jest także jednym z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji - Polisch Prestige Hotel’s&Resorts (obecnie w ramach Harmony Polish Hotels) oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności.
W radzie Izby zasiada również Iwona Niemczewska jako wiceprzewodnicząca – restauratorka ze Szczecina, która jest również wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce. Radę Izby uzupełniają, jako wiceprzewodniczący: Dariusz Strot – przedsiębiorca i restaurator z Olsztyna, oraz Rafał Krzycki – przedsiębiorca z Warszawy, od 20 lat związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, tworzy treści edukacyjne, doradcze oraz newsowe dla menedżerów HoReCa, jest również sekretarzem rady.
Najmłodszym przedsiębiorcą członkiem rady jest Michał Strot, 25-letni restaurator z Gdańska, który zachęcał do uczestnictwa w Izbie młodych gastronomów. Członkami rady Izby są jeszcze: Marcin Soból - prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska, które zrzesza szefów kuchni i kucharzy, szef kuchni z 26 letnim stażem, na co dzień zarządzający kuchnią w restauracji Krasnodwór, która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce oraz Marcin Socha – wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szef kuchni Vienna House Andel's Cracow.