x

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.09.2020

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pierwszy raz w historii branża skupiająca 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób i generująca 37 mld zł PKB połączyła siły.

Walka o jednolitą stawkę VAT
IGGP powołała Rzecznika Interesu Gastronomów, który ma reprezentować przedsiębiorców branży gastronomicznej przed rządem, instytucjami państwowymi i samorządowymi.
– Ma dać pewność, że na rynku gastronomicznym, można mówić jednym głosem, który będzie słyszalny, a pojedyncze postulaty każdego najmniejszego przedsiębiorcy będą reprezentowane, aż do skutku – wyjaśnia sekretarz generalny Izby Sławomir Grzyb.

Według IGGP, poprawa sytuacji w firmach gastronomicznych w czasie kryzysu zależy m.in. od redukcji obciążeń finansowych, wprowadzenia jednolitej 8 proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne i obniżenia stawek ZUS.
– Apelujemy do rządu o dokonanie takich zmian. Ratunek dla branży jest w rękach premiera – mówi sekretarz generalny Izby Sławomir Grzyb.

Wcześniej z propozycją zastosowania ujednoliconej stawki VAT zwrócił się do rządu w imieniu branży gastronomicznej Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
– Chcemy, aby stawka 23 proc. zniknęła z gastronomii, a na jej miejsce wprowadzono tylko 8 proc. To by nam pomogło – informuje Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. – Obecnie w branży obowiązują trzy stawki tego podatku: 5 proc., 8 proc. i 23 proc. Zaproponowaliśmy, by wszystkie usługi w gastronomii były objęte stawką 8 proc., stosowaną obecnie w blisko 50 proc. operacji. Chcemy, by było tak, jak jest w Niemczech: pijesz alkohol, kawę czy jesz ośmiorniczki – za wszystko płacisz 8 proc. podatku – dodaje.

IGGP – kto za tym stoi?
IGGP została zarejestrowana w KRS 28 lipca br., a pod jej statutem podpisało się 144 członków założycieli. Organizacja jest otwarta dla wszystkich podmiotów związanych z sektorem gastronomicznym, głównie restauratorów i gastronomów prowadzących nawet jeden mały lokal. Mogą do niej przystąpić również producenci i dostawcy.

Prezesem IGGP został Jacek Czauderna, praktyk z 30-letnim stażem i doświadczeniem gastronomicznym, w tym w korporacjach Żywiec i Nestle, a od ponad 10 lat niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy z branży. Posiada własne restauracje, zajmuje się również dystrybucją kawy, herbaty i ekspresów.
W Zarządzie zasiada również Jarosław Walczyk, szef kuchni, który jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję prezesa fundacji.

Przewodniczącym rady jest Waldemar Hołówka, od 21 roku życia związany z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Jest współtwórcą Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożycielem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, byłym wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w regionie łódzkim. Jest także jednym z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji - Polisch Prestige Hotel’s&Resorts (obecnie w ramach Harmony Polish Hotels) oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności.

W radzie Izby zasiada również Iwona Niemczewska jako wiceprzewodnicząca – restauratorka ze Szczecina, która jest również wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce. Radę Izby uzupełniają, jako wiceprzewodniczący: Dariusz Strot – przedsiębiorca i restaurator z Olsztyna, oraz Rafał Krzycki – przedsiębiorca z Warszawy, od 20 lat związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, tworzy treści edukacyjne, doradcze oraz newsowe dla menedżerów HoReCa, jest również sekretarzem rady.

Najmłodszym przedsiębiorcą członkiem rady jest Michał Strot, 25-letni restaurator z Gdańska, który zachęcał do uczestnictwa w Izbie młodych gastronomów. Członkami rady Izby są jeszcze: Marcin Soból - prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska, które zrzesza szefów kuchni i kucharzy, szef kuchni z 26 letnim stażem, na co dzień zarządzający kuchnią w restauracji Krasnodwór,  która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce oraz Marcin Socha – wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szef kuchni Vienna House Andel's Cracow.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Biznes HoReCa to gra!

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Jakub Kasprzak przygotowuje się do europejskiej rozgrywki Bocuse d’Or

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 3-4 września w Tallinie. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

PINK LOBSTER PONOWNIE ZWYCIĘŻA!

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa. Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów.

Targi INTERNORGA 2020 w Hamburgu odwołane

Poznaj nowy termin targów branży hotelarskiej i gastronomicznej w 2021 roku!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej