x

Znamy wyniki konkursu kucharskiego Archimagirus 2020!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.09.2020

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego, wspomaganego przez Oliwiera Kowalczyka i Oskara Wiewiórskiego (restauracja Powidok w Łodzi), zajęła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Archimagirus, który odbył się 3-4 września w Hotelu Zamek Gniew. W tym roku na talerzach królował łosoś.

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Do rywalizacji o tytuł Archimagirusa 2020 stanęło osiem trzyosobowych drużyn, każda pod przewodnictwem szefa kuchni. Lider mógł dobrać do swojego zespołu pomocnika oraz cukiernika. Na uczestników czekało nie lada wyzwanie – przygotowanie w wyznaczonym czasie 60 talerzy konkursowych (po 20 przystawek, dań głównych oraz deserów). Kulinarne dzieła oceniane były pod względem smaku, tekstury i wyglądu.
Rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięska drużyna na przystawkę zaproponowała łososia Mowi z musem z krewetki, marynowaną białą rzepą, terriną z marchewki oraz ravioli z wędzonym łososiem. Danie główne stanowił rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Z kolei na deser zaserwowano ciastko: biszkopt joconde, pralinę pistacjową, konfiturę z czarnej
Deser zwycięskiej drużyny. Zdjęcie: materiały prasowe.
Deser zwycięskiej drużyny. Zdjęcie: materiały prasowe.
porzeczki, cremeux pistacjowe, polewę czekoladową, sorbet z owoców leśnych, pączek kukurydziany z ganaszem czekoladowym i porzeczką, żel z porzeczki czerwonej, sos z czarnej porzeczki oraz makaronik pistacjowy.

Oprócz tytułu Archimagirusa zwycięski zespół otrzymał nagrodę w wysokości 10 tysięcy zł. Szef zespołu zostanie dodatkowo zaproszony na kilkudniowy wyjazd do Włoch (do Włoskiego Międzynarodowego Instytutu Kulinarnego ICiF w Piemoncie) oraz weźmie udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski w przyszłym roku.

Liczą się dania i postawa szefa
W tym roku na talerzach królował łosoś, ale nie obyło się bez zaskakujących zwrotów akcji oraz konkursowych wzlotów i upadków. A to wszystko zgodnie z zasadami panującymi podczas pandemii koronawirusa.
– Bardzo się cieszymy, że mimo pandemii udało się zorganizować na Zamku w Gniewie drugą edycję konkursu Archimagirus, uzyskując przy tym bardzo satysfakcjonującą frekwencję – mówi Jarosław Karolczyk, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew.
Na dzień przed rozpoczęciem głównej cześć konkursu wszystkie drużyny przystąpiły do przygotowania mise en place. Także ono było punktowane i miało znaczenie przy wyborze przez jury konkursowe zespołu, który zyska miano Archimagirusa.
– Ideą konkursu jest sprawdzenie w ciągu dwóch dni, jak drużyny zachowują się na swoich stanowiskach pracy – zarówno podczas przygotowywania mise en place, jak i właściwej fazy konkursowej. Na ocenę składa się zatem nie tylko nota za dania konkursowe, ale również postawa szefa oraz to, jak funkcjonuje jego zespół – mówi Paweł Mieszała, współorganizator konkursu Archimagirus. – Transparentność punktacji oraz możliwość omówienia wyników pierwszego dnia to wartość dodana i cecha wyróżniająca nas na tle innych konkursów.

Motywujące jury
Pracę uczestników odrębnie oceniali uznani szefowie kuchni tworzący skład jury technicznego (Jurii Gorobczyszyn, Piotr Krysiak, Przemysław Tworkowski, Marcin Surdyk, Tomasz Smoczyk, Przemysław Langowski, Jakub Ignyś, Mariusz Pieterwas, Dawid Łagowski, Przemysław Woźny, Bartłomiej Witkowski, Ernest Jagodziński, Rafał Godziemski, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Tomasz Milewski, Paweł Salomon, Ireneusz Koniuszek, Tomasz Koprowski, Tomasz Purol) oraz międzynarodowe jury degustacyjne w składzie: Daniel Ayton, Robert Skubisz, Michał Doroszkiewicz, Tomasz Deker, Alon Than, Grzegorz Fic, Paweł Stawicki (ubiegłoroczny laureat konkursu) i Andrea Camastra.

Jury konkursu Archimagirus. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jury konkursu Archimagirus. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Archimagirus to najlepiej zorganizowany konkurs kulinarny w całej Polsce. Dlatego też przyciąga tak wielu kucharzy, którzy są na bardzo zbliżonym, wysokim poziomie. Sam skład jury, które nas ocenia, motywuje do tego, aby wziąć udział w tym konkursie. Jedną z naszych głównych motywacji było właśnie to, by pojechać i zaprezentować się jak najlepiej przed innymi. Bycie ocenianym przez takie osobistości jak Andrea Camastra czy Robert Skubisz daje nam możliwość pokazania, na jakim poziomie obecnie jesteśmy oraz dowiedzenia się, co jeszcze musimy poprawić – mówi Tomasz Ziółkowski, szef zwycięskiej drużyny.
– Dodatkową motywacją była nominacja do udziału w finale Kulinarnego Pucharu Polski. Bardzo się cieszymy, że udało się nam zwyciężyć w tych zmaganiach. Z tego miejsca chcę bardzo podziękować całej mojej drużynie, która stanęła na wysokości zadania – dodaje Ziółkowski.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej