x

Znamy wyniki konkursu kucharskiego Archimagirus 2020!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.09.2020

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego, wspomaganego przez Oliwiera Kowalczyka i Oskara Wiewiórskiego (restauracja Powidok w Łodzi), zajęła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Archimagirus, który odbył się 3-4 września w Hotelu Zamek Gniew. W tym roku na talerzach królował łosoś.

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Do rywalizacji o tytuł Archimagirusa 2020 stanęło osiem trzyosobowych drużyn, każda pod przewodnictwem szefa kuchni. Lider mógł dobrać do swojego zespołu pomocnika oraz cukiernika. Na uczestników czekało nie lada wyzwanie – przygotowanie w wyznaczonym czasie 60 talerzy konkursowych (po 20 przystawek, dań głównych oraz deserów). Kulinarne dzieła oceniane były pod względem smaku, tekstury i wyglądu.
Rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięska drużyna na przystawkę zaproponowała łososia Mowi z musem z krewetki, marynowaną białą rzepą, terriną z marchewki oraz ravioli z wędzonym łososiem. Danie główne stanowił rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Z kolei na deser zaserwowano ciastko: biszkopt joconde, pralinę pistacjową, konfiturę z czarnej
Deser zwycięskiej drużyny. Zdjęcie: materiały prasowe.
Deser zwycięskiej drużyny. Zdjęcie: materiały prasowe.
porzeczki, cremeux pistacjowe, polewę czekoladową, sorbet z owoców leśnych, pączek kukurydziany z ganaszem czekoladowym i porzeczką, żel z porzeczki czerwonej, sos z czarnej porzeczki oraz makaronik pistacjowy.

Oprócz tytułu Archimagirusa zwycięski zespół otrzymał nagrodę w wysokości 10 tysięcy zł. Szef zespołu zostanie dodatkowo zaproszony na kilkudniowy wyjazd do Włoch (do Włoskiego Międzynarodowego Instytutu Kulinarnego ICiF w Piemoncie) oraz weźmie udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski w przyszłym roku.

Liczą się dania i postawa szefa
W tym roku na talerzach królował łosoś, ale nie obyło się bez zaskakujących zwrotów akcji oraz konkursowych wzlotów i upadków. A to wszystko zgodnie z zasadami panującymi podczas pandemii koronawirusa.
– Bardzo się cieszymy, że mimo pandemii udało się zorganizować na Zamku w Gniewie drugą edycję konkursu Archimagirus, uzyskując przy tym bardzo satysfakcjonującą frekwencję – mówi Jarosław Karolczyk, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew.
Na dzień przed rozpoczęciem głównej cześć konkursu wszystkie drużyny przystąpiły do przygotowania mise en place. Także ono było punktowane i miało znaczenie przy wyborze przez jury konkursowe zespołu, który zyska miano Archimagirusa.
– Ideą konkursu jest sprawdzenie w ciągu dwóch dni, jak drużyny zachowują się na swoich stanowiskach pracy – zarówno podczas przygotowywania mise en place, jak i właściwej fazy konkursowej. Na ocenę składa się zatem nie tylko nota za dania konkursowe, ale również postawa szefa oraz to, jak funkcjonuje jego zespół – mówi Paweł Mieszała, współorganizator konkursu Archimagirus. – Transparentność punktacji oraz możliwość omówienia wyników pierwszego dnia to wartość dodana i cecha wyróżniająca nas na tle innych konkursów.

Motywujące jury
Pracę uczestników odrębnie oceniali uznani szefowie kuchni tworzący skład jury technicznego (Jurii Gorobczyszyn, Piotr Krysiak, Przemysław Tworkowski, Marcin Surdyk, Tomasz Smoczyk, Przemysław Langowski, Jakub Ignyś, Mariusz Pieterwas, Dawid Łagowski, Przemysław Woźny, Bartłomiej Witkowski, Ernest Jagodziński, Rafał Godziemski, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Tomasz Milewski, Paweł Salomon, Ireneusz Koniuszek, Tomasz Koprowski, Tomasz Purol) oraz międzynarodowe jury degustacyjne w składzie: Daniel Ayton, Robert Skubisz, Michał Doroszkiewicz, Tomasz Deker, Alon Than, Grzegorz Fic, Paweł Stawicki (ubiegłoroczny laureat konkursu) i Andrea Camastra.

Jury konkursu Archimagirus. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jury konkursu Archimagirus. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Archimagirus to najlepiej zorganizowany konkurs kulinarny w całej Polsce. Dlatego też przyciąga tak wielu kucharzy, którzy są na bardzo zbliżonym, wysokim poziomie. Sam skład jury, które nas ocenia, motywuje do tego, aby wziąć udział w tym konkursie. Jedną z naszych głównych motywacji było właśnie to, by pojechać i zaprezentować się jak najlepiej przed innymi. Bycie ocenianym przez takie osobistości jak Andrea Camastra czy Robert Skubisz daje nam możliwość pokazania, na jakim poziomie obecnie jesteśmy oraz dowiedzenia się, co jeszcze musimy poprawić – mówi Tomasz Ziółkowski, szef zwycięskiej drużyny.
– Dodatkową motywacją była nominacja do udziału w finale Kulinarnego Pucharu Polski. Bardzo się cieszymy, że udało się nam zwyciężyć w tych zmaganiach. Z tego miejsca chcę bardzo podziękować całej mojej drużynie, która stanęła na wysokości zadania – dodaje Ziółkowski.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czysty sukces! Winterhalter Polska podsumowuje SMAKKi Gastrotargi

SMAKKi to przestrzeń wymiany doświadczeń i sprawdzonych praktyk, pełna pomysłów i wiedzy, wydarzenie stworzone przez ludzi branży dla branży. Jednym z wystawców, którzy wysoko oceniają udział w targach, jest Winterhalterr, producent profesjonalnych zmywarek gastronomicznych.

Heinz Selection: poznaliśmy najlepsze polskie burgerownie

Finały konkursu Heinz Selection już za nami. Poznaliśmy dziesiątkę najlepszych burgerowni, które objęte zostaną globalnym programem partnerskim.

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej