Szef rekonstruuje
Na gości czekają np. półgęsek marynowany w anyżu, bianka z ryżu włoskiego, doprawiona szafranem i wanilią, polewka grzybowa z macierzanką cytrynową i krupami tatarczanymi z twarogiem, polewka z kalafiorów i karczochów po krakowsku, zalewajka świętokrzyska z wędzoną słoniną prasowaną z miętą i pieprzem, sandacz mazurski wolno gotowany i smażony, czy kurczęta z wątrobą kaczą z burakami i wiśniami nadwiślańskimi podlanymi miodem dwójniakiem.
Pomysłodawcą kulinarnej podróży przez epoki jest Mateusz Suliga, szef kuchni Unique Taste.
- Postanowiliśmy przybliżyć gościom smaki minionych epok. Są czasem zaskakujące, ale także wyrafinowane, ciekawe i na pewno warte poznania. Nie odtwarzamy jednak w stu procentach starych receptur, tylko przystosowaliśmy je do współczesności. Niektóre ówczesne zestawienia: słonego ze słodkim czy obfitość korzennych przypraw, odbiegały znacznie od dzisiejszych upodobań. Dlatego podajemy dawne dania w nowoczesnej formule, zgodnej z obecnymi preferencjami i trendami kulinarnymi – mówi Mateusz Suliga.
W menu znalazły się potrawy nawiązujące np. do kuchni królowej Bony, która zrewolucjonizowała kuchnię dworu w Krakowie wprowadzając do niej białe pieczywo, sery pleśniowe, niektóre warzywa, jak karczochy oraz sałaty i inne, niejadane wcześniej, liście. Rozpropagowała także jedzenie kalafiora i szpinaku. Z kolei dania barokowe są inspirowane kuchnią magnacką, bogatą w wyszukane składniki - egzotyczne przyprawy i sprowadzany zza morza drogi cukier - świadczące o zamożności szlacheckich gospodarzy.
Wizja królewskiego hotelu
- Nowe menu w restauracji Unique Taste realizuje naszą wizję krakowskiego Hotelu Unicus Palace, w którym łączymy wspaniałą historię z luksusem i nowoczesnością. Mamy nadzieję, że spodoba się naszym gościom, a zrekonstruowane dania spotkają się z uznaniem wszystkich miłośników dobrej kuchni – mówi Daniel Łukaszewicz, dyrektor zarządzający sieci Dobry Hotel w Gdańsku, w ramach której działa krakowski obiekt.
Pięciogwiazdkowy Hotel Unicus Palace mieści się w Krakowie przy ulicy Floriańskiej, w unikatowych wnętrzach dawnego Pałacu Morsztynów powstałego w XVIII wieku po połączeniu czterech kamienic. Obiekt wchodzi w skład polskiej sieci Dobry Hotel zarządzającej 11 obiektami hotelowymi w różnych częściach kraju m.in. Hotelem Mikołajki, Arkon Park Gdańsk, Aqua Sopot i Aquarion w Zakopanem.
Mateusz Suliga
Od początku kariery zawodowej związany jest z Krakowem. Na początku 2010 roku trafił do dynamicznie rozwijającej się restauracji hotelu Unicus, gdzie poznawał tajniki klasycznej kuchni francuskiej. W 2015 roku został tam szefem kuchni. Za swoje menu zdobywał trzy lata pod rząd symbol czapki w prestiżowym przewodniku Gault Millau.
W 2018 roku powierzono mu funkcję szefa kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace, oraz Trattorii DeGusti. Rok później stanął do preeliminacji, które wyłoniły członków drużyny Bocuse d’Or Poland. Jako jeden z sześciu finalistów Bocuse d’Or Poland startował w ostatniej turze eliminacji zorganizowanej w listopadzie 2019 roku. W tym roku na nowo restaurację Unique Teste w hotelu Unicus Palace, która specjalizuje się odtąd w rekonstrukcji kuchni dań z dawnych epok w nowoczesnym wydaniu.