x

Jedna piąta restauracji Burger King w Polsce w rękach holdingu QSRP

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.09.2020

20 restauracji należących do BK SEE Poland S.A. weszło w struktury grupy QSR Platform Holding. QSRP to nowo powstały międzynarodowy operator zarządzający już tysiącem restauracji szybkiej obsługi w Europie.

Burger King. Zdjęcie: materiały prasowe.
Burger King. Zdjęcie: materiały prasowe.
Informacja o powstaniu QSR Platform Holding SCA Group (QSRP), wspieranej przez Kharis Capital, została ogłoszona 15 września br. w Luksemburgu. Nowy gracz w sektorze QSR (quick service restaurants) dostarcza klientom doświadczeń kulinarnych za pośrednictwem około tysiąca restauracji w 7 europejskich krajach: Austrii, Belgii, Francji, Luksemburgu, Niemczech, Polsce oraz Włoszech.

W portfolio grupy znajdują się znane międzynarodowe marki: Burger King, wywodząca się z Belgii sieć restauracji z burgerami - Quick, serwujący produkty halal i oryginalne francuskie tacos - O’Tacos, specjalizujące się w owocach morza - NORDSEE oraz Go! Fish.

- Nasz sukces polega na połączeniu różnorodnych koncepcji  żywieniowych, prezentujących odmienne kultury i produkty, przy jednoczesnym zachowaniu tożsamości indywidualnych marek. Wierzymy, że nasze podejście doprowadzi nas do zwiększonego udziału w rynku – podkreśla Alessandro Preda, Chief Executive Officer w QSR Platform Holding SCA.

QSRP obecnie generuje ok. miliarda euro sprzedaży w segmencie restauracji szybkiej obsługi, co stanowi fundament dla dalszego rozwoju, zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego.

- Wierzymy, że dzięki naszej znajomości branży wspieranej technologią cyfrową i różnorodnością naszych międzynarodowych zespołów, możemy zająć pozycję lidera w sektorze QSR – dodaje Alessandro Preda.

Spółka BK SEE Poland S.A. powstała pod koniec 2014 roku w celu wzmocnienia obecności marki Burger King w naszym kraju i przyspieszenia ekspansji prowadzonej do tej pory przez dwóch franczyzobiorców - AmRest i Autogrill.

Spółka otworzyła w Polsce 20 restauracji zlokalizowanych głównie w dużych aglomeracjach lub przy węzłach autostradowych: Bielsko Biała (Galeria Sfera), Gdańsk (ul. Jana Pałubickiego 10 i Galeria Metropolia), Gdynia (Al. Zwycięstwa 179), Jaworzno (MOP Zastawie), Katowice (ul. Murckowska 26), Kraków (Al. Jana Pawła II 184, ul. Szewska 7 i ul. Pawia 5 - dworzec PKP), Lublin (ul. Krakowskie Przedmieście 20 i VIVO! Lublin), Łazy (al. Krakowska 215C), Poznań (ul. Lechicka 4 i ul. Hlonda 3), Ruda Śląska (al. Powstań Śląskich 43), Sieradz (MOP Dąbrowa Zachód), Warszawa (Modlińska 56 i al. Jerozolimskie 54 - dworzec PKP), Węgrzce (C.H. Atut), Wrocław (Aleja Bielany). Łącznie pod szyldem Burger King działa w Polsce 98 restauracji.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Powiedz "nie" plastikowi

Głośnym echem odbija się międzynarodowa akcja "#ditchthestraw" w kręgach gastronomicznych i związanych ze środowiskiem.

MUZYKA W RESTAURACJI

Goście restauracji kupują nie tylko posiłki, ale w dużym stopniu płacą za wspomnienia i wrażenia sensoryczne, jakie wynoszą ze sobą do domu. Okazuje się, że odpowiednio dobrana muzyka to jeden z najważniejszych aspektów sensorycznych restauracji, który w dużym stopniu oddziałuje na jej obroty.

Smak luksusu

Kawior, ostrygi i trufle to bez wątpienia symbole wyrafinowania. Czy restauracjom opłaca się wprowadzać takie elementy do menu? I jak zmieniała się definicja luksusu w naszym kraju na przestrzeni ostatnich kilku lat?

Enata Bread kupuje markę Gorąco Polecam Nowakowski. To nie koniec inwestycji!

Po zakupie marki Gorąco Polecam Nowakowski dynamicznie rozwijająca się grupa piekarniczo-cukiernicza Enata Bread chce zainwestować 15 mln zł w piekarnie i lunchownie. Grupa zapowiada w perspektywie 2-3 lat wzrost liczby lokali z 30 do 50 i zatrudnienia z 150 do 300 osób.

DOBRE JEDZENIE ZACZYNA SIĘ OD CZYSTYCH RĄK

Higiena rąk to podstawa w gastronomii. Zasady związane z ich myciem są wpisane w systemy ghp i haccp. Jednak samo opłukanie wodą czy nawet wodą z mydłem nie jest wystarczające. Nadal wiele osób nie wie, jak prawidłowo myć ręce lub kiedy umycie rąk jest konieczne.

Przemiana wizerunku i roli barmana

Do niedawna barman kojarzył się z facetem obficie lejącym mocne trunki i wysłuchującym pogmatwanych historii życia swoich gości. Ale bary i kultura picia alkoholu przeszły metamorfozę, a co za tym idzie - zmieniła się też rola barmana.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej