x

Warszawskie restauracje świętują #Jabłonki. Co i gdzie zjemy?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.09.2020

Kampania Fundacji State of Poland #Jabłonki zachęca do kulinarnej celebracji rodzimych jabłek. Do świętowania #Jabłonek we wrześniu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze, dołączyły warszawskie lokale, przygotowując specjalne jabłkowe potrawy w menu. Będą serwowane od 15 września do 4 października.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
#Jabłonki możemy celebrować od momentu kwitnienia pierwszych jabłoni, aż do czasu zamykania jabłkowych przetworów w jesiennych słoikach. Świętowanie #Jabłonek to zabawy w sadzie, wspólne gotowanie w domu, a także korzystanie z oferty restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotowały wyjątkowe menu, a w nim sezonowe potrawy z jabłek.

Jabłkowe pyszności
#Jabłonki będziemy świętować w restauracjach: Aioli – gdzie spróbujemy m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej, Mech – z propozycją np. kaszanki z kaczki w tempurze i Little Barrel, gdzie zamówimy m.in. jabłka smażone z chorizo. Amatorzy zup będą mieli okazję skosztować aromatycznego kremu z pieczonego jabłka z pietruszką, migdałami i oliwą truflową – który zaserwuje Syreni Śpiew. Gruby Josek uwzględnił w menu m.in. udo gęsie na musie z pieczonych jabłek z kluskami bez dziurki.

Restauracje przygotowały również słodkie propozycje. Specjalną wersję szarlotki szykuje pracownia cukiernicza Ciastko z dziurką. Nie zabraknie jabłkowych napojów – Syreni Śpiew poda drinki na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek, w Banjaluce napijemy się m.in. mojito na jabłkowej rakiji, a WuWu przygotuje specjał infuzowany rodzynkami.  

#Jabłonki – tu możecie świętować:
Aioli Cantine – ul. Świętokrzyska 18,
Aioli Bread & Aperitivo – ul. Chmielna 26,
Banjaluka – ul. Szkolna 2/4,
Ciastko z dziurką – ul. Wilcza 26,
Gruby Josek – Elektoralna 24,
Little Barrel – Aleja Komisji Edukacji Narodowej 19/lok 2/5,
Mech – ul. Francuska 45,
Syreni Śpiew – Plac Konesera 4,
WuWu Bistro – Plac Konesera 1.

Więcej o kampanii na stronie jablonki.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Szef kuchni i restaurator Alon Than z tytułem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador

Alon Than - znany restaurator i szef kuchni - otrzymał od rządu Japonii tytuł Japanese Cuisine Goodwill Ambassador, czyli ambasadora dobrej woli kuchni japońskiej. Wyróżnienie zostało mu przyznane za zasługi w szerzeniu japońskiej sztuki kulinarnej w Polsce.

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

"NOMA: MY PERFECT STORM"

Film o słynnej restauracji w Kopenhadze trafia do kolejnych kin - już wkrótce w Polsce. Pełnometrażowy film dokumentalny w reżyserii Pierra Deschampsa przedstawia sylwetkę René Redzepiego - szefa kuchni Nomy, który zrewolucjonizował współczesną gastronomię, nie tylko skandynawską.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

Lexus Hybrid cuisine - Open Gourmet

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedziło siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. Uczestniczyli w wielu wydarzeniach i wymieniali doświadczenie z polskimi szefami kuchni.

Tłusty Czwartek z Delivery Week

Sprawdź, co przygotowały restauracje specjalnie na ulubione święto wszystkich fanów słodkości! Pączki, ciastka czy churrosy z dostawą? Wybieraj spośród kilku słodkich rozwiązań!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej