x

Warszawskie restauracje świętują #Jabłonki. Co i gdzie zjemy?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.09.2020

Kampania Fundacji State of Poland #Jabłonki zachęca do kulinarnej celebracji rodzimych jabłek. Do świętowania #Jabłonek we wrześniu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze, dołączyły warszawskie lokale, przygotowując specjalne jabłkowe potrawy w menu. Będą serwowane od 15 września do 4 października.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
#Jabłonki możemy celebrować od momentu kwitnienia pierwszych jabłoni, aż do czasu zamykania jabłkowych przetworów w jesiennych słoikach. Świętowanie #Jabłonek to zabawy w sadzie, wspólne gotowanie w domu, a także korzystanie z oferty restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotowały wyjątkowe menu, a w nim sezonowe potrawy z jabłek.

Jabłkowe pyszności
#Jabłonki będziemy świętować w restauracjach: Aioli – gdzie spróbujemy m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej, Mech – z propozycją np. kaszanki z kaczki w tempurze i Little Barrel, gdzie zamówimy m.in. jabłka smażone z chorizo. Amatorzy zup będą mieli okazję skosztować aromatycznego kremu z pieczonego jabłka z pietruszką, migdałami i oliwą truflową – który zaserwuje Syreni Śpiew. Gruby Josek uwzględnił w menu m.in. udo gęsie na musie z pieczonych jabłek z kluskami bez dziurki.

Restauracje przygotowały również słodkie propozycje. Specjalną wersję szarlotki szykuje pracownia cukiernicza Ciastko z dziurką. Nie zabraknie jabłkowych napojów – Syreni Śpiew poda drinki na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek, w Banjaluce napijemy się m.in. mojito na jabłkowej rakiji, a WuWu przygotuje specjał infuzowany rodzynkami.  

#Jabłonki – tu możecie świętować:
Aioli Cantine – ul. Świętokrzyska 18,
Aioli Bread & Aperitivo – ul. Chmielna 26,
Banjaluka – ul. Szkolna 2/4,
Ciastko z dziurką – ul. Wilcza 26,
Gruby Josek – Elektoralna 24,
Little Barrel – Aleja Komisji Edukacji Narodowej 19/lok 2/5,
Mech – ul. Francuska 45,
Syreni Śpiew – Plac Konesera 4,
WuWu Bistro – Plac Konesera 1.

Więcej o kampanii na stronie jablonki.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej