x

Warszawskie restauracje świętują #Jabłonki. Co i gdzie zjemy?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.09.2020

Kampania Fundacji State of Poland #Jabłonki zachęca do kulinarnej celebracji rodzimych jabłek. Do świętowania #Jabłonek we wrześniu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze, dołączyły warszawskie lokale, przygotowując specjalne jabłkowe potrawy w menu. Będą serwowane od 15 września do 4 października.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
#Jabłonki możemy celebrować od momentu kwitnienia pierwszych jabłoni, aż do czasu zamykania jabłkowych przetworów w jesiennych słoikach. Świętowanie #Jabłonek to zabawy w sadzie, wspólne gotowanie w domu, a także korzystanie z oferty restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotowały wyjątkowe menu, a w nim sezonowe potrawy z jabłek.

Jabłkowe pyszności
#Jabłonki będziemy świętować w restauracjach: Aioli – gdzie spróbujemy m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej, Mech – z propozycją np. kaszanki z kaczki w tempurze i Little Barrel, gdzie zamówimy m.in. jabłka smażone z chorizo. Amatorzy zup będą mieli okazję skosztować aromatycznego kremu z pieczonego jabłka z pietruszką, migdałami i oliwą truflową – który zaserwuje Syreni Śpiew. Gruby Josek uwzględnił w menu m.in. udo gęsie na musie z pieczonych jabłek z kluskami bez dziurki.

Restauracje przygotowały również słodkie propozycje. Specjalną wersję szarlotki szykuje pracownia cukiernicza Ciastko z dziurką. Nie zabraknie jabłkowych napojów – Syreni Śpiew poda drinki na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek, w Banjaluce napijemy się m.in. mojito na jabłkowej rakiji, a WuWu przygotuje specjał infuzowany rodzynkami.  

#Jabłonki – tu możecie świętować:
Aioli Cantine – ul. Świętokrzyska 18,
Aioli Bread & Aperitivo – ul. Chmielna 26,
Banjaluka – ul. Szkolna 2/4,
Ciastko z dziurką – ul. Wilcza 26,
Gruby Josek – Elektoralna 24,
Little Barrel – Aleja Komisji Edukacji Narodowej 19/lok 2/5,
Mech – ul. Francuska 45,
Syreni Śpiew – Plac Konesera 4,
WuWu Bistro – Plac Konesera 1.

Więcej o kampanii na stronie jablonki.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ankieta - chcemy poznać Twoje zdanie o OuiChef.pl i "Food Service"

Co Ci się podoba na naszym portalu i w naszym magazynie, a co chciałbyś zmienić? O czym i o kim przeczytać, kogo posłuchać, w jakiej formie? My postaramy się spełnić te życzenia, a dla każdego, kto wypełni ankietę przygotowaliśmy prezent - półroczną prenumeratę "Food Service".

Whisky Live Warsaw po raz dziewiąty w stolicy

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

Mistrzowskie kolacje w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Od 3 października przez 6 tygodni można spróbować mistrzowskich dań Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same potrawy zaserwują jurorom Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie w Luksemburgu.

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej