x

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Kategoria: Wino    11.09.2020

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.

Włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa oficjalnie zaaprobowało powstanie nowej apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé, czyli apelacji, w ramach której będzie możliwa produkcja różowej wersji bąbelków pod nazwą prosecco.

Prace nad nowym stylem wina z regionu Veneto przyspieszyły między innymi z powodu pandemii COVID-19. Zamknięcie restauracji było ogromnym ciosem dla wszystkich producentów, a ci, którzy bazowali głównie na obecności swoich win w gastronomii, notowali spadki sprzedaży sięgające nawet 90%. Pandemia zbiegła się także z lekkim spadkiem produkcji spowodowanym obniżeniem maksymalnego tonażu zbiorów z hektara (15 ton/ha dla Prosecco DOC i 12 ton/ha dla Prosecco Superiore DOCG). W stworzeniu nowego stylu prosecco postrzega się więc szansę na poprawę złych statystyk i jest to element promocji regionu oraz apelacji.

Wino będzie wytwarzane z dwóch szczepów winorośli. Pierwszy z nich to glera. Ta biała autochtoniczna włoska odmiana jest wiodącą w regionie i stanowi jeden ze składników międzynarodowego sukcesu prosecco. Glera ze swoim owocowym i kwiatowym charakterem jest bardzo atrakcyjna w odbiorze i czyni wino niezwykle pijalnym. Drugim szczepem jest szlachetna czerwona odmiana szampańska pinot noir, która oprócz koloru nada winu kwasowości i elegancji. Okazuje się, że pinot noir będzie jedynie dosmaczało nowe pro­secco, ponieważ jego ilość w kupażu ustalono na maksymalnie 10-15%.

Maksymalny tonaż zbioru ustalono na 18 ton/ha dla glery i 13,5 ton/ha dla pinot noir. Wina produkowane będą tylko w stylach Brut Nature – czyli bardzo wytrawne z zerowym lub śladowymi cukrem – oraz Extra Dry z wyczuwalną słodyczą nawiązującą do wiodącego wariantu białego prosecco. Wygląda na to, że Brut Nature celuje w gastronomię i jako mocno wytrawny styl sprawdzi się w charakterze aperitifu lub nawet jako akompaniament do lekkich dań. Z kolei Extra Dry dołączy do sekcji win tzw. tarasowych, przeznaczonych do picia bez jedzenia i bez okazji. 

Prosecco Rosé produkowane będzie zgodnie z pryncypiami metody zamkniętej kadzi zwanej także metodą Charmat, w której druga fermentacja odbywa się w kadzi. Wina będą mogły być wypuszczane na rynek od 1 stycznia w roku następującym po zbiorach i będą oznaczane rokiem produkcji. Consorzio Prosecco DOC przewiduje, że różowe bąbelki niebawem osiągną poziom 30 mln butelek, co stanowić będzie 5% ogólnej produkcji. 

Czas pokaże, czy różowa rewolucja obejmie także wyższą półkę prosecco, na której znajduje się Prosecco Superiore DOCG. To nie pierwszy raz w historii, kiedy zobaczymy różowe wino z regionu Veneto, ale po raz pierwszy będzie ono oznaczone magiczną nazwą prosecco. To najpopularniejsze wino musujące w Polsce, bez którego nie wyobrażamy sobie niezobowiązującego wyjścia do miasta, na grilla czy rodzinnej imprezy okolicznościowej. Jestem bardzo ciekawy, czy konsumenci i branża gastronomiczna pokochają różowy styl prosecco, ale mam przeczucie, że wakacje przyszłego roku będą w kolorze prosecco rosé.

Felieton ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Marek Kondrat odkrywa wina z Majorki

O Majorce słyszał prawie każdy, ale nie każdy zna pochodzące stamtąd wina. Powszechnie wyspa nie kojarzy się z produkcją tego rodzaju alkoholu, chociaż historia uprawy winorośli sięga tam czasów rzymskich. Czym wina z Majorki zachwyciły Marka Kondrata?

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Chile w Warszawie

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

10 pytań do Łukasza Chwojnickiego

Łukasz Chwojnicki jest właścicielem Wine Baru Probiernia, zajmuje także stanowsiko head sommeliera i menedżera w restauracjach Sztuczka i Sztuczka Bistro w Trójmieście. W swojej pracy najbardziej ceni świadomych gości, z którymi może porozmawiać o winie.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej