x

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Kategoria: Wino    11.09.2020

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.

Włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa oficjalnie zaaprobowało powstanie nowej apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé, czyli apelacji, w ramach której będzie możliwa produkcja różowej wersji bąbelków pod nazwą prosecco.

Prace nad nowym stylem wina z regionu Veneto przyspieszyły między innymi z powodu pandemii COVID-19. Zamknięcie restauracji było ogromnym ciosem dla wszystkich producentów, a ci, którzy bazowali głównie na obecności swoich win w gastronomii, notowali spadki sprzedaży sięgające nawet 90%. Pandemia zbiegła się także z lekkim spadkiem produkcji spowodowanym obniżeniem maksymalnego tonażu zbiorów z hektara (15 ton/ha dla Prosecco DOC i 12 ton/ha dla Prosecco Superiore DOCG). W stworzeniu nowego stylu prosecco postrzega się więc szansę na poprawę złych statystyk i jest to element promocji regionu oraz apelacji.

Wino będzie wytwarzane z dwóch szczepów winorośli. Pierwszy z nich to glera. Ta biała autochtoniczna włoska odmiana jest wiodącą w regionie i stanowi jeden ze składników międzynarodowego sukcesu prosecco. Glera ze swoim owocowym i kwiatowym charakterem jest bardzo atrakcyjna w odbiorze i czyni wino niezwykle pijalnym. Drugim szczepem jest szlachetna czerwona odmiana szampańska pinot noir, która oprócz koloru nada winu kwasowości i elegancji. Okazuje się, że pinot noir będzie jedynie dosmaczało nowe pro­secco, ponieważ jego ilość w kupażu ustalono na maksymalnie 10-15%.

Maksymalny tonaż zbioru ustalono na 18 ton/ha dla glery i 13,5 ton/ha dla pinot noir. Wina produkowane będą tylko w stylach Brut Nature – czyli bardzo wytrawne z zerowym lub śladowymi cukrem – oraz Extra Dry z wyczuwalną słodyczą nawiązującą do wiodącego wariantu białego prosecco. Wygląda na to, że Brut Nature celuje w gastronomię i jako mocno wytrawny styl sprawdzi się w charakterze aperitifu lub nawet jako akompaniament do lekkich dań. Z kolei Extra Dry dołączy do sekcji win tzw. tarasowych, przeznaczonych do picia bez jedzenia i bez okazji. 

Prosecco Rosé produkowane będzie zgodnie z pryncypiami metody zamkniętej kadzi zwanej także metodą Charmat, w której druga fermentacja odbywa się w kadzi. Wina będą mogły być wypuszczane na rynek od 1 stycznia w roku następującym po zbiorach i będą oznaczane rokiem produkcji. Consorzio Prosecco DOC przewiduje, że różowe bąbelki niebawem osiągną poziom 30 mln butelek, co stanowić będzie 5% ogólnej produkcji. 

Czas pokaże, czy różowa rewolucja obejmie także wyższą półkę prosecco, na której znajduje się Prosecco Superiore DOCG. To nie pierwszy raz w historii, kiedy zobaczymy różowe wino z regionu Veneto, ale po raz pierwszy będzie ono oznaczone magiczną nazwą prosecco. To najpopularniejsze wino musujące w Polsce, bez którego nie wyobrażamy sobie niezobowiązującego wyjścia do miasta, na grilla czy rodzinnej imprezy okolicznościowej. Jestem bardzo ciekawy, czy konsumenci i branża gastronomiczna pokochają różowy styl prosecco, ale mam przeczucie, że wakacje przyszłego roku będą w kolorze prosecco rosé.

Felieton ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej