x

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Kategoria: Wino    11.09.2020

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.

Włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa oficjalnie zaaprobowało powstanie nowej apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé, czyli apelacji, w ramach której będzie możliwa produkcja różowej wersji bąbelków pod nazwą prosecco.

Prace nad nowym stylem wina z regionu Veneto przyspieszyły między innymi z powodu pandemii COVID-19. Zamknięcie restauracji było ogromnym ciosem dla wszystkich producentów, a ci, którzy bazowali głównie na obecności swoich win w gastronomii, notowali spadki sprzedaży sięgające nawet 90%. Pandemia zbiegła się także z lekkim spadkiem produkcji spowodowanym obniżeniem maksymalnego tonażu zbiorów z hektara (15 ton/ha dla Prosecco DOC i 12 ton/ha dla Prosecco Superiore DOCG). W stworzeniu nowego stylu prosecco postrzega się więc szansę na poprawę złych statystyk i jest to element promocji regionu oraz apelacji.

Wino będzie wytwarzane z dwóch szczepów winorośli. Pierwszy z nich to glera. Ta biała autochtoniczna włoska odmiana jest wiodącą w regionie i stanowi jeden ze składników międzynarodowego sukcesu prosecco. Glera ze swoim owocowym i kwiatowym charakterem jest bardzo atrakcyjna w odbiorze i czyni wino niezwykle pijalnym. Drugim szczepem jest szlachetna czerwona odmiana szampańska pinot noir, która oprócz koloru nada winu kwasowości i elegancji. Okazuje się, że pinot noir będzie jedynie dosmaczało nowe pro­secco, ponieważ jego ilość w kupażu ustalono na maksymalnie 10-15%.

Maksymalny tonaż zbioru ustalono na 18 ton/ha dla glery i 13,5 ton/ha dla pinot noir. Wina produkowane będą tylko w stylach Brut Nature – czyli bardzo wytrawne z zerowym lub śladowymi cukrem – oraz Extra Dry z wyczuwalną słodyczą nawiązującą do wiodącego wariantu białego prosecco. Wygląda na to, że Brut Nature celuje w gastronomię i jako mocno wytrawny styl sprawdzi się w charakterze aperitifu lub nawet jako akompaniament do lekkich dań. Z kolei Extra Dry dołączy do sekcji win tzw. tarasowych, przeznaczonych do picia bez jedzenia i bez okazji. 

Prosecco Rosé produkowane będzie zgodnie z pryncypiami metody zamkniętej kadzi zwanej także metodą Charmat, w której druga fermentacja odbywa się w kadzi. Wina będą mogły być wypuszczane na rynek od 1 stycznia w roku następującym po zbiorach i będą oznaczane rokiem produkcji. Consorzio Prosecco DOC przewiduje, że różowe bąbelki niebawem osiągną poziom 30 mln butelek, co stanowić będzie 5% ogólnej produkcji. 

Czas pokaże, czy różowa rewolucja obejmie także wyższą półkę prosecco, na której znajduje się Prosecco Superiore DOCG. To nie pierwszy raz w historii, kiedy zobaczymy różowe wino z regionu Veneto, ale po raz pierwszy będzie ono oznaczone magiczną nazwą prosecco. To najpopularniejsze wino musujące w Polsce, bez którego nie wyobrażamy sobie niezobowiązującego wyjścia do miasta, na grilla czy rodzinnej imprezy okolicznościowej. Jestem bardzo ciekawy, czy konsumenci i branża gastronomiczna pokochają różowy styl prosecco, ale mam przeczucie, że wakacje przyszłego roku będą w kolorze prosecco rosé.

Felieton ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej