x

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Kategoria: Wino    11.09.2020

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.

Włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa oficjalnie zaaprobowało powstanie nowej apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé, czyli apelacji, w ramach której będzie możliwa produkcja różowej wersji bąbelków pod nazwą prosecco.

Prace nad nowym stylem wina z regionu Veneto przyspieszyły między innymi z powodu pandemii COVID-19. Zamknięcie restauracji było ogromnym ciosem dla wszystkich producentów, a ci, którzy bazowali głównie na obecności swoich win w gastronomii, notowali spadki sprzedaży sięgające nawet 90%. Pandemia zbiegła się także z lekkim spadkiem produkcji spowodowanym obniżeniem maksymalnego tonażu zbiorów z hektara (15 ton/ha dla Prosecco DOC i 12 ton/ha dla Prosecco Superiore DOCG). W stworzeniu nowego stylu prosecco postrzega się więc szansę na poprawę złych statystyk i jest to element promocji regionu oraz apelacji.

Wino będzie wytwarzane z dwóch szczepów winorośli. Pierwszy z nich to glera. Ta biała autochtoniczna włoska odmiana jest wiodącą w regionie i stanowi jeden ze składników międzynarodowego sukcesu prosecco. Glera ze swoim owocowym i kwiatowym charakterem jest bardzo atrakcyjna w odbiorze i czyni wino niezwykle pijalnym. Drugim szczepem jest szlachetna czerwona odmiana szampańska pinot noir, która oprócz koloru nada winu kwasowości i elegancji. Okazuje się, że pinot noir będzie jedynie dosmaczało nowe pro­secco, ponieważ jego ilość w kupażu ustalono na maksymalnie 10-15%.

Maksymalny tonaż zbioru ustalono na 18 ton/ha dla glery i 13,5 ton/ha dla pinot noir. Wina produkowane będą tylko w stylach Brut Nature – czyli bardzo wytrawne z zerowym lub śladowymi cukrem – oraz Extra Dry z wyczuwalną słodyczą nawiązującą do wiodącego wariantu białego prosecco. Wygląda na to, że Brut Nature celuje w gastronomię i jako mocno wytrawny styl sprawdzi się w charakterze aperitifu lub nawet jako akompaniament do lekkich dań. Z kolei Extra Dry dołączy do sekcji win tzw. tarasowych, przeznaczonych do picia bez jedzenia i bez okazji. 

Prosecco Rosé produkowane będzie zgodnie z pryncypiami metody zamkniętej kadzi zwanej także metodą Charmat, w której druga fermentacja odbywa się w kadzi. Wina będą mogły być wypuszczane na rynek od 1 stycznia w roku następującym po zbiorach i będą oznaczane rokiem produkcji. Consorzio Prosecco DOC przewiduje, że różowe bąbelki niebawem osiągną poziom 30 mln butelek, co stanowić będzie 5% ogólnej produkcji. 

Czas pokaże, czy różowa rewolucja obejmie także wyższą półkę prosecco, na której znajduje się Prosecco Superiore DOCG. To nie pierwszy raz w historii, kiedy zobaczymy różowe wino z regionu Veneto, ale po raz pierwszy będzie ono oznaczone magiczną nazwą prosecco. To najpopularniejsze wino musujące w Polsce, bez którego nie wyobrażamy sobie niezobowiązującego wyjścia do miasta, na grilla czy rodzinnej imprezy okolicznościowej. Jestem bardzo ciekawy, czy konsumenci i branża gastronomiczna pokochają różowy styl prosecco, ale mam przeczucie, że wakacje przyszłego roku będą w kolorze prosecco rosé.

Felieton ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Nie tylko szampan, czyli o winach musujących na Sylwestra

Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Słoweńska Istria - raj dla foodies

Istria to półwysep podzielony między trzy kraje: Chorwację, Włochy i Słowenię. Słoweńska część zapewnia mieszkańcom tego kraju dostęp do morza. Miejsce słynie z trufli, oliwy, ryb oraz oczywiście wina. Jego produkcja i konsumpcja zakorzenione są głęboko w słoweńskim DNA i sięgają czasów rzymskich.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Degustacja win włoskich i chilijskich

Podczas organizowanej już po raz trzeci branżowej imprezy A Land of Wine zaprezentowanych zostanie ponad 40 marek win. Połączoną degustację jesiennej oferty trunków z różnych regionów Włoch i Chile zaplanowano na 10 października w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej