x

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Blisko

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.09.2020

Trzecia odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się między 30 września a 4 października, zarówno stacjonarnie, jak i online. Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprosiło do współpracy znanych szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych z USA, Polski oraz Izraela.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wspólnie z nimi goście Festiwalu będą rozmawiać o żydowskim jedzeniu, odkrywać jego historię, a także uczyć się je przyrządzać. Hasłem tegorocznej edycji jest słowo BLISKO.
Po raz kolejny podczas TISZ (w tradycji żydowskiej słowo to oznacza radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole) Festiwalu, Muzeum POLIN pokaże bliskie związki kuchni żydowskiej i polskiej, ich przenikanie się oraz wzajemne inspirowanie. To również zaproszenie do odkrywania swojej najbliższej okolicy przy okazji trwającej wystawy czasowej „Tu Muranów”. Bo blisko, to po prostu lokalnie, po sąsiedzku, a doświadczenie pandemii i konieczność zachowania dwumetrowej odległości od drugiego człowieka sprawiły, że słowo „blisko” nabiera nowego znaczenia.

Na 5 festiwalowych dni Muzeum POLIN zaplanowało zarówno wspólne gotowanie bez wychodzenia z domu, dzielenie się rodzinnymi historiami o jedzeniu, jak i wspólne wyszywanie wyjątkowego, festiwalowego obrusu w muzeum oraz spacery kulinarne po dawnej żydowskiej Warszawie, w której mieszały się ze sobą języki, smaki i zapachy. Uczestnicy festiwalu sprawdzą, co można ugotować z książki kucharskiej wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie i przekonają się, że kasza i makaron mogą do siebie pasować.
Na warsztatach rodzice i dzieci nauczą się, jak zaplatać szabatową chałkę i dowiedzą się, dlaczego drzewko dające słodkie, żółte owoce stało się bohaterem książki. Muzeum zaprasza także do wspólnego dekorowania roślinami i materiałami z recyclingu kuczki – tradycyjnego szałasu, który stanie przed Muzeum z okazji radosnego, żydowskiego święta Sukkot.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Festiwalowy kurs kulinarny bez wychodzenia z domu
Dlaczego religijni Żydzi nie łączą mleka i mięsa? Czy wołowy język może uchodzić za przysmak? Dlaczego polskie grzyby są uznawane za najlepsze i czy można zemdleć od zapachu koperku? Tego wszystkiego i jeszcze więcej będzie można dowiedzieć się z kursu kulinarnego „Miejsce przy stole”, którego fragmenty dzięki uprzejmości nowojorskiego Żydowskiego Instytutu Naukowego YIVO obejrzymy z napisami w języku polskim.
Muzeum zaprasza również na spotkania online z kolektywem Gefilteria. Jeffrey Yoskowitz nauczy, jak przygotować kultową, żydowską kasha varnishkes, a dzięki Liz Alpern będzie można dowiedzieć się, jak podbić serca gości zupą z kreplachami. Założycielka The Jewish Food Society, które kolekcjonuje żydowskie przepisy kulinarne z całego świata, Naama Shefi, podzieli się z uczestnikami swoim ulubionym przepisem i osobistą historią z nim związaną. Będzie też o budowaniu wspólnoty wokół stołu: izraelski szef kuchni, Asaf Shinar, opowie o znaczeniu jedzenia w relacjach z sąsiadami, a Barbara Kirshenblatt-Gimblett w rozmowie z Katją Goldmann i Joy Levitt przekona się, że wspólnotę najłatwiej stworzyć poprzez wspólne gotowanie i jedzenie.

Gołąbki, czyli holiszki
Muzeum POLIN, wzorem lat ubiegłych, w czasie TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia zaprasza do współpracy bary mleczne w Warszawie. Nie będzie trzeba jechać aż na nowojorski Brooklyn i do Jerozolimy, żeby spróbować żydowskich potraw, bo nazwy niektórych potraw w Warszawie będą uzupełnione o odpowiedniki w języku jidysz. I tak zjeść będzie można naleśniki z serem, czyli blintzesy, placki ziemniaczane, czyli latkesy oraz gołąbki – holiszki. 

Chodźmy jeść
W czasie TISZ Festiwalu nie może zabraknąć spacerów z jedzeniem w roli głównej. Festiwal zawita do Fortecy Kręglickich, gdzie na wielu stoiskach będzie można kupić żydowskie jedzenie po polsku lub polskie po żydowsku. W tym, jak znaleźć gefilte fisz i składniki na cymes w targowym gąszczu pomoże przewodnik z Muzeum POLIN, który zaproponuje kulinarne spacery między stoiskami. 

Udział w wydarzeniach online w ramach TISZ Festiwalu jest bezpłatny.
Pełny program festiwalu na https://www.polin.pl/pl/tisz2020

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ WYJĄTKOWYCH RESTAURACJI

Już w dniach 20-28 lutego w Warszawie i w Krakowie odbywa się druga edycja festiwalu Fine Dining Week. To nowa inicjatywa organizatorów Restaurant Week.

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Festiwalowy Fine Dining

W dniach 29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej. Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne można zarezerwować na stronie www.FineDiningWeek.pl w festiwalowej cenie 119 zł.

Kolacja Charytwatywna w Poznaniu

Już 6. kwietnia o 19:00 w restauracji Figa odbędzie się kolacja charytatywna z okazji 10-lecia DRUŻYNA SZPIKU.

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej