x

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Kategoria: Miejsca    09.09.2020

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.
Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.

Dlatego odnajdziemy tu zarówno kawiarnię, śniadaniownię, lunchownię serwującą kuchnię wegetariańską, jak i sklep spożywczy z regionalnymi produktami, bio kosmetykami i ekochemią gospodarczą oraz księgarnię z dobrymi książkami kulinarnymi. Wkrótce w ofercie ma się również pojawić piwo rzemieślnicze i autorska selekcja win. 

Właścicielami tego interesującego konceptu są Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica. Ją być może znacie – jest autorką serii książek „W kuchni mamy i córki” oraz bloga Meller na Dokładkę. Wyznaje na nim, że kocha jeść, gotować dla bliskich i pić wino, a o jedzeniu pisze, czyta, rozmawia. Nic więc dziwnego, że w końcu otworzyła swój lo­kal. Wraz z drugim współwłaścicielem tworzyła go z myślą o gościach ceniących dobre, zdrowe i jakościowe jedzenie. 

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Stery w nim oddała jednak komuś innemu – szefem kuchni jest George Lagorashvili z Vegelabbu, firmy cateringowej specjalizującej się w po­trawach wegetariańskich i wegańskich. Jego popisowe dania to Buddha bowl w różnych wariantach (np. Madrid z wege chorizo, fritatą ryżo­wą, groszkiem, papryką, rukolą i melonem – 28 zł), bułeczki Bun Bao (np. z chlebowcem i kimchi – 28 zł) i domowa pizza (np. z pesto lub­czykowo-­bazyliowym i kozim serem, 20­26 zł). Do popicia – oprócz kawy – można zamówić kilka wersji smoothie.

Mellina oferuje także śniadania (np. sezonowe owoce z jogurtem czy tosty francuskie z kozim serem) oraz menu lunchowe – codziennie coś innego. Zupa (np. krem z buraka, kukurydziany chowder czy biały chłodnik) kosztuje 8 zł, a drugie danie (np. roladki z bakłażana nadziewane orzechami, tofu duszone z chlebowcem i kolorowym ryżem czy tagliatelle z zielonym pesto) – 18 zł. Lokal jest czynny od godziny 8 do 22. 

Adres: Warszawa, ul. Bernardyńska 16b 
Liczba miejsc: 30 (92 mkw.) 
Ceny: dania główne – 20 - ­38 zł; 
Typ: casual 
Właściciele: Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica
Szef kuchni: George Lagorashvili 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej