x

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Kategoria: Miejsca    09.09.2020

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.
Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.

Dlatego odnajdziemy tu zarówno kawiarnię, śniadaniownię, lunchownię serwującą kuchnię wegetariańską, jak i sklep spożywczy z regionalnymi produktami, bio kosmetykami i ekochemią gospodarczą oraz księgarnię z dobrymi książkami kulinarnymi. Wkrótce w ofercie ma się również pojawić piwo rzemieślnicze i autorska selekcja win. 

Właścicielami tego interesującego konceptu są Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica. Ją być może znacie – jest autorką serii książek „W kuchni mamy i córki” oraz bloga Meller na Dokładkę. Wyznaje na nim, że kocha jeść, gotować dla bliskich i pić wino, a o jedzeniu pisze, czyta, rozmawia. Nic więc dziwnego, że w końcu otworzyła swój lo­kal. Wraz z drugim współwłaścicielem tworzyła go z myślą o gościach ceniących dobre, zdrowe i jakościowe jedzenie. 

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Stery w nim oddała jednak komuś innemu – szefem kuchni jest George Lagorashvili z Vegelabbu, firmy cateringowej specjalizującej się w po­trawach wegetariańskich i wegańskich. Jego popisowe dania to Buddha bowl w różnych wariantach (np. Madrid z wege chorizo, fritatą ryżo­wą, groszkiem, papryką, rukolą i melonem – 28 zł), bułeczki Bun Bao (np. z chlebowcem i kimchi – 28 zł) i domowa pizza (np. z pesto lub­czykowo-­bazyliowym i kozim serem, 20­26 zł). Do popicia – oprócz kawy – można zamówić kilka wersji smoothie.

Mellina oferuje także śniadania (np. sezonowe owoce z jogurtem czy tosty francuskie z kozim serem) oraz menu lunchowe – codziennie coś innego. Zupa (np. krem z buraka, kukurydziany chowder czy biały chłodnik) kosztuje 8 zł, a drugie danie (np. roladki z bakłażana nadziewane orzechami, tofu duszone z chlebowcem i kolorowym ryżem czy tagliatelle z zielonym pesto) – 18 zł. Lokal jest czynny od godziny 8 do 22. 

Adres: Warszawa, ul. Bernardyńska 16b 
Liczba miejsc: 30 (92 mkw.) 
Ceny: dania główne – 20 - ­38 zł; 
Typ: casual 
Właściciele: Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica
Szef kuchni: George Lagorashvili 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska w Oławie (ok. 20 minut od Wrocławia) to restauracja z małym gospodarstwem.

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej