x

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Kategoria: Miejsca    09.09.2020

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.
Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.

Dlatego odnajdziemy tu zarówno kawiarnię, śniadaniownię, lunchownię serwującą kuchnię wegetariańską, jak i sklep spożywczy z regionalnymi produktami, bio kosmetykami i ekochemią gospodarczą oraz księgarnię z dobrymi książkami kulinarnymi. Wkrótce w ofercie ma się również pojawić piwo rzemieślnicze i autorska selekcja win. 

Właścicielami tego interesującego konceptu są Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica. Ją być może znacie – jest autorką serii książek „W kuchni mamy i córki” oraz bloga Meller na Dokładkę. Wyznaje na nim, że kocha jeść, gotować dla bliskich i pić wino, a o jedzeniu pisze, czyta, rozmawia. Nic więc dziwnego, że w końcu otworzyła swój lo­kal. Wraz z drugim współwłaścicielem tworzyła go z myślą o gościach ceniących dobre, zdrowe i jakościowe jedzenie. 

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Stery w nim oddała jednak komuś innemu – szefem kuchni jest George Lagorashvili z Vegelabbu, firmy cateringowej specjalizującej się w po­trawach wegetariańskich i wegańskich. Jego popisowe dania to Buddha bowl w różnych wariantach (np. Madrid z wege chorizo, fritatą ryżo­wą, groszkiem, papryką, rukolą i melonem – 28 zł), bułeczki Bun Bao (np. z chlebowcem i kimchi – 28 zł) i domowa pizza (np. z pesto lub­czykowo-­bazyliowym i kozim serem, 20­26 zł). Do popicia – oprócz kawy – można zamówić kilka wersji smoothie.

Mellina oferuje także śniadania (np. sezonowe owoce z jogurtem czy tosty francuskie z kozim serem) oraz menu lunchowe – codziennie coś innego. Zupa (np. krem z buraka, kukurydziany chowder czy biały chłodnik) kosztuje 8 zł, a drugie danie (np. roladki z bakłażana nadziewane orzechami, tofu duszone z chlebowcem i kolorowym ryżem czy tagliatelle z zielonym pesto) – 18 zł. Lokal jest czynny od godziny 8 do 22. 

Adres: Warszawa, ul. Bernardyńska 16b 
Liczba miejsc: 30 (92 mkw.) 
Ceny: dania główne – 20 - ­38 zł; 
Typ: casual 
Właściciele: Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica
Szef kuchni: George Lagorashvili 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Premiery w Browarach Warszawskich: nowe restauracje, foodcourt i piwo rzemieślnicze

Odmieniony Browar Warszawski, Food Hall pod historycznymi kolebkami Leżakowni, 4-poziomowa restauracja i sports bar Roberta Lewandowskiego - NINE’s, starowarszawska Gastronomja oraz Japonka - sushi i japoński grill - to tylko niektóre z otwarć zaplanowanych na jesień w Browarach Warszawskich.

THE COOL CAT TR

The Cool Cat TR otworzyli w połowie maja 2018 Zosia Pazik i Jakub Kaftański. To ich drugi lokal, pierwszy na Solcu powstał w październiku 2015 r. Szefem kuchni w obydwu Cool Catach jest Jakub "Kaftan" Kaftański znany z udziału w jeden z edycji programu "Top Chef ". ul. Marszałkowska 8, Warszawa

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości

W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Forum Kulinarne z Wrocławia - oaza śródziemnomorskich smaków

- W krajach basenu Morza Śródziemnego doświadczyliśmy wspaniałych wrażeń kulinarnych. Dlatego zamarzyło nam się stworzenie miejsca we Wrocławiu, które oferowałoby gościom bogactwo tamtejszych smaków - mówią Barbara i Jacek Szydłowscy, właściciel Restauracji Forum Kulinarne we Wrocławiu.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej