x

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Kategoria: Lifestyle - książki    09.09.2020

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Tamimi oddaje tą publikacją hołd kuchni swej matki oraz babci ze Wschodniej Jerozolimy. Symbolicznie wraca w rodzinne strony, ale przedstawia nowe in­terpretacje tradycyjnych dań i smaków. Wśród 110 przepisów znajdziecie takie potrawy jak: młoda sałata rzymska z jogurtem z palonym bakłażanem i shattą (bliskowskodnią pastą z ostrych papryczek i ziół), kurczak musak­ han z orzeszkami pinii i sumakiem, rybna kofta z jogurtem i chilli czy sernik labneh z pieczo­nymi brzoskwiniami, miodem i kardamonem. Dużo tu za’ataru, cytryn, chilli, kuminu czy oliwy i... historii niesamowitych ludzi. Jeśli jesteście fanami bliskowschodnich receptur Ottolenghiego, zakochacie się również w pro­ pozycjach jego współpracowników. 

„FALASTIN”, SAMI TAMIMI I TARA WIGLEY, WYD. EBURY PUBLISHING, 2020 R. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Kolejny Fine Dining Week już w lutym

W dniach 7 - 18 lutego 2018 roku, odbędzie się czwarta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem cztery miasta: Warszawę, Poznań, Wrocław oraz Kraków.

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

"Alimentari" Lindy i Paula Jonesów

"Alimentari" to po włosku określenie sklepu spożywczego. To także nazwa rodzinnej restauracji oraz delikatesów Lindy i Paula Jonesów na przedmieściach Melbourne. Aktualnie mają oni dwa lokale z kuchnią włoską i bliskowschodnią.

Przewodnik Michelin Szwajcaria 2018

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej