x

"Bitter Honey: Recipes and Stories from the Island of Sardinia"

Kategoria: Lifestyle - książki    09.09.2020

Tego lata wyprawa na Sardynię może być trud­na do zrealizowania, więc zachęcam do men­talnej przygody z tamtejszą kulturą kulinarną.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Letita Clark jest Brytyjką, która zamieszkała na wyspie na stałe. Dzięki temu może nam zaprezentować charakterystyczne dla Sardynii smaki i aromaty w daniach, które miejscowi gotują na co dzień. Część przepisów to rodzin­ne receptury jej byłego partnera. Naprawdę smaczne muszą być: grillowana ośmiornica z cytrynowym ziemniaczanym purée, pieczone bakłażany z miodem, miętą i czosnkiem, ma­ oreddus, czyli tradycyjne sardyńskie pierożki nadziewane kiełbasą i pomidorami czy karczo­chy z szałwią, cytryną, oliwkami i szafranowym aioli. A na deser: lody z oliwy z pomarańczą. Autorka książki daje nam poznać tradycyjne produkty, takie jak pecorino sardo czy bottarga i wiele innych. Wszystko to przeplata barw­nymi anegdotami z życia Sardynii. Poczujcie klimat tej niezwykłej wyspy i zwolnijcie trochę! 

„BITTER HONEY: RECIPES AND STORIES FROM THE ISLAND OF SARDINIA”, WYD. HARDIE GRANT BOOKS, 2020 R. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

"Coconut & sambal" Lary Lee

Z czym kojarzy się wam kuchnia indonezyjska? Już sam tytuł książki "Coconut & sambal" przenosi nas do egzotycznych, azjatyckich wspomnień z wakacji i pobudza apetyt.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

"Chleb i okruszki" Elizy Mórawskiej-Kmity

Blog kulinarny Elizy Mórawskiej-Kmity był jednym z pierwszych w Polsce. Przez kilkanaście lat blogerka zainspirowała mnóstwo ludzi do gotowania i pieczenia w domu, prowadząc także warsztaty, fotografując i pisząc kolejne książki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej