x

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze

Kategoria: Wino    07.09.2020

Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Polskie wina od kilku lat są fenomenem na skalę światową. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu to wina z Polski cieszą się już uznaniem na międzynarodowych konkursach i targach. Wraz z nagrodami pojawiły się także polskie miejsca na enoturystycznej mapie świata.

Poznaj wina wszystkim zmysłami
W Polsce coraz więcej winnic otwiera się na turystów i wspiera winną edukację. Podczas wizyty
w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu, można również poznać proces produkcji wina „od kuchni”.
– Mapa polskich winnic zmienia się bardzo dynamicznie, ale każdy region ze względu na inną historię
i odmienne tradycje warto odwiedzić. Województwo lubuskie ma najdłuższe tradycje winiarskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w Małopolsce. W zachodniopomorskim znajduje się największa winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza i Jasła. Na uwagę zasługuje także Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir – mówi Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wraz ze wzrostem sprzedaży win w Polsce, z każdym rokiem przybywa również świadomych konsumentów, którzy chcą dokonywać właściwych wyborów więc podążają za wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwuje się wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzyła się głównie z podróżami do najsłynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im już nie ustępuje. Wiele miejsc może poszczycić się naprawdę wysokim, europejskim standardem.

Kropla historii
Dzięki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnieźnie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ślady po krzewach winorośli oszacowano, że pierwsze polskie uprawy winorośli i produkcja wina pojawiły się w X wieku. Jest to ściśle powiązane z przyjęciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.  
Początkowo winorośl była uprawiana głównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczęły powstawać również winnice mieszczańskie, których największy rozwój przypada na przełom XIV i XV wieku i ten czas jest również uważany za okres największego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich.
Najważniejszymi regionami w tamtym czasie były dolina Odry i Wisły, w pobliżu takich miast jak Kraków, Sandomierz, Płock i Toruń. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie początek upraw winorośli datuje się na 1150 rok, a największy rozkwit miał miejsce w pierwszej połowie XIX wieku.
Według oficjalnych danych, aktualny areał uprawy winorośli jest nadal mniejszy niż 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, ponieważ warunki klimatyczne, a także późniejsza sytuacja polityczna nie sprzyjała rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcję wina przerwała II Wojna Światowa.
Na początku XXI wieku ponownie zaczęły pojawiać się miejsce, w których uprawia się winorośl. Według oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczyła już 600 ha*, ale nie uwzględnia ona jeszcze tych nowopowstałych i oczekujących na pierwsze zbiory.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

Adam Pawłowski: Sake

Ryż, woda, drożdże i koji. Te cztery składniki są niezbędne do produkcji sake. Każdy z tych elementów ma niebagatelny wpływ na styl i jakość finalnego produktu. Do tego dochodzi tzw. ręka producenta sake zwanego Toji oraz element dojrzewania, ale zacznijmy od początku.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Kilka pytań do Magdaleny Śleziak

Jest główną sommelierką restauracji oraz sklepu z winami Krakowska Enoteka Pergamin zlokalizowanej w miejscu, gdzie mieszkał kiedyś Wit Stwosz. Z Magdaleną Śleziak rozmawiamy o pasji do win z Europy Środkowej oraz tajnikach jej pracy.

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej