

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze


Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.
Poznaj wina wszystkim zmysłami
W Polsce coraz więcej winnic otwiera się na turystów i wspiera winną edukację. Podczas wizyty
w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu, można również poznać proces produkcji wina „od kuchni”.
– Mapa polskich winnic zmienia się bardzo dynamicznie, ale każdy region ze względu na inną historię
i odmienne tradycje warto odwiedzić. Województwo lubuskie ma najdłuższe tradycje winiarskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w Małopolsce. W zachodniopomorskim znajduje się największa winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza i Jasła. Na uwagę zasługuje także Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir – mówi Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
Wraz ze wzrostem sprzedaży win w Polsce, z każdym rokiem przybywa również świadomych konsumentów, którzy chcą dokonywać właściwych wyborów więc podążają za wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwuje się wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzyła się głównie z podróżami do najsłynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im już nie ustępuje. Wiele miejsc może poszczycić się naprawdę wysokim, europejskim standardem.
Kropla historii
Dzięki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnieźnie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ślady po krzewach winorośli oszacowano, że pierwsze polskie uprawy winorośli i produkcja wina pojawiły się w X wieku. Jest to ściśle powiązane z przyjęciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.
Początkowo winorośl była uprawiana głównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczęły powstawać również winnice mieszczańskie, których największy rozwój przypada na przełom XIV i XV wieku i ten czas jest również uważany za okres największego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich.
Najważniejszymi regionami w tamtym czasie były dolina Odry i Wisły, w pobliżu takich miast jak Kraków, Sandomierz, Płock i Toruń. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie początek upraw winorośli datuje się na 1150 rok, a największy rozkwit miał miejsce w pierwszej połowie XIX wieku.
Według oficjalnych danych, aktualny areał uprawy winorośli jest nadal mniejszy niż 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, ponieważ warunki klimatyczne, a także późniejsza sytuacja polityczna nie sprzyjała rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcję wina przerwała II Wojna Światowa.
Na początku XXI wieku ponownie zaczęły pojawiać się miejsce, w których uprawia się winorośl. Według oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczyła już 600 ha*, ale nie uwzględnia ona jeszcze tych nowopowstałych i oczekujących na pierwsze zbiory.
Zobacz także

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Polskie wina wychodzą z (piwnicznego) cienia

Drogie, kwaśne i niedostępne - te stereotypy możemy włożyć między bajki, bo polskie wina z ery dziecięcej śmiało wkraczają w dorosłość. Rodzimych winnic przybywa w zawrotnym tempie. Oto pięć najciekawszych z nich.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

