

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze


Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.
Poznaj wina wszystkim zmysłami
W Polsce coraz więcej winnic otwiera się na turystów i wspiera winną edukację. Podczas wizyty
w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu, można również poznać proces produkcji wina „od kuchni”.
– Mapa polskich winnic zmienia się bardzo dynamicznie, ale każdy region ze względu na inną historię
i odmienne tradycje warto odwiedzić. Województwo lubuskie ma najdłuższe tradycje winiarskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w Małopolsce. W zachodniopomorskim znajduje się największa winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza i Jasła. Na uwagę zasługuje także Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir – mówi Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
Wraz ze wzrostem sprzedaży win w Polsce, z każdym rokiem przybywa również świadomych konsumentów, którzy chcą dokonywać właściwych wyborów więc podążają za wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwuje się wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzyła się głównie z podróżami do najsłynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im już nie ustępuje. Wiele miejsc może poszczycić się naprawdę wysokim, europejskim standardem.
Kropla historii
Dzięki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnieźnie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ślady po krzewach winorośli oszacowano, że pierwsze polskie uprawy winorośli i produkcja wina pojawiły się w X wieku. Jest to ściśle powiązane z przyjęciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.
Początkowo winorośl była uprawiana głównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczęły powstawać również winnice mieszczańskie, których największy rozwój przypada na przełom XIV i XV wieku i ten czas jest również uważany za okres największego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich.
Najważniejszymi regionami w tamtym czasie były dolina Odry i Wisły, w pobliżu takich miast jak Kraków, Sandomierz, Płock i Toruń. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie początek upraw winorośli datuje się na 1150 rok, a największy rozkwit miał miejsce w pierwszej połowie XIX wieku.
Według oficjalnych danych, aktualny areał uprawy winorośli jest nadal mniejszy niż 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, ponieważ warunki klimatyczne, a także późniejsza sytuacja polityczna nie sprzyjała rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcję wina przerwała II Wojna Światowa.
Na początku XXI wieku ponownie zaczęły pojawiać się miejsce, w których uprawia się winorośl. Według oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczyła już 600 ha*, ale nie uwzględnia ona jeszcze tych nowopowstałych i oczekujących na pierwsze zbiory.
Zobacz także

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?
Inne kategorie
Podcasty


Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

