x

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Kategoria: Miejsca    04.09.2020

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Aleksander baron. Zdjęcie: archiwum prywatne.
Aleksander baron. Zdjęcie: archiwum prywatne.
Otwarcie baru przy Krakowskim Przedmieściu 4 – w sobotę 5 września o godz.17. Usytuowany jest on na świeżym powietrzu w przestrzeni obok Harendy, od strony ulicy Oboźnej. To drewniana platforma o powierzchni 400 m kw., która pomieści 100 gości (miejsca zarówno siedzące, jak i stojące).
– Albo i więcej, jak znikną obostrzenia – zastrzega Baron.
W miarę upływu czasu, wraz z kończącym się ciepłym sezonem, przestrzeń ta będzie powoli się zabudowywać.
– To moje wyczekane miejsce. Inne od tego, które robiłem ostatnio. Ogień i dym to składowe mojej kuchni. Nareszcie stworzyliśmy miejsce, w którym jest na nie przestrzeń – mówi Aleksander Baron.

Menu
W swym lokalu Aleksander Baron będzie serwował proste jedzenie, zrobione z najlepszych składników.
– Nasze jedzenie ma cieszyć. To comfort food w najlepszym wydaniu. Nie ograniczamy się do polskiej kuchni – pomysły na dania przywieźliśmy też z podróży, z całego świata. Dla nas to kuchnia, którą można się bawić, dla was – jedzenie, które ma bawić. I sprawiać przyjemność. Jak chłodnik ze skąpanych w dymie pieczonych pomidorów. Jak hot dog z aromatyczną kiełbasą z czarnym czosnkiem. Jak sezonowany rostbef szczepiony koji. Możecie zamówić dużo różnych dodatków, sosów, kiszonek, przez co każdy kęs burgera czy szaszłyka będzie inny. Wyjdzie z tego niezła uczta – deklaruje Aleksander Baron .

Napoje
Za selekcję alkoholi odpowiada znana sommelierka Kamila Dzierżawska, która jest także general managerem miejsca. W karcie m. in. świetny wybór polskich win, w tym aż trzy premiery: Copernico i Mr & Mrs z Winnicy Jakubów oraz „baby riesling” Jantar z Winnica Wieliczka.
– Część win została wyprodukowana specjalnie dla nas – mówi Aleksander Baron.
– Polskie wino to ziemia, na której ono powstaje, historia rodziny, która je tworzy, emocje ludzi, którzy je piją. Poprzez nasze menu opowiadamy te historie, uczymy o rzemiośle, które jest nam bliskie – opowiada Kamila Dzierżawska.
W menu znajdą się także polskie wódki, kraftowe piwa (m.in. z Browaru Trzech Kumpli) oraz inspirujące drinki, np. gin z kiszoną marchewką i tonikiem.

Co zjemy?
BURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), liście ziół i sałat od Pana Ziółko, pomidory, cebula, kimchi mayo, grillowana maślana bułka

CHEESEBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), wędzony ser z Wiżajn, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, ogórki kiszone, cebula, sos Ardbeg-U, grillowana maślana bułka

BURGER ZE SMAŻONEGO SERA Z WIŻAJN
Wędzony ser z Wiżajn (180 g), kiszone buraki, kimchi remulada, gąszcz z cebuli i Szarej Renety, liście ziół i sałat od Pana Ziółko

WEGEBURGER
Kotlet z orzechów i strączków (180 g), kiszone ogórki, buraki, rzodkiewki, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, palony por, majonez z musztardą ukraińską, grillowana chałka

KOJIBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego sezonowana z koji (180 g), smażony polski cheddar, peaso mayo, Polskie Kimchi z borowikami, grillowana maślana bułka

HOT DOG Z KIEŁBASĄ Z CZARNYM CZOSNKIEM
Kiełbasa z Czarnym Czosnkiem, relisz z ogórków, sos Maria Róża, bułka

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej