x

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Kategoria: Miejsca    04.09.2020

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Aleksander baron. Zdjęcie: archiwum prywatne.
Aleksander baron. Zdjęcie: archiwum prywatne.
Otwarcie baru przy Krakowskim Przedmieściu 4 – w sobotę 5 września o godz.17. Usytuowany jest on na świeżym powietrzu w przestrzeni obok Harendy, od strony ulicy Oboźnej. To drewniana platforma o powierzchni 400 m kw., która pomieści 100 gości (miejsca zarówno siedzące, jak i stojące).
– Albo i więcej, jak znikną obostrzenia – zastrzega Baron.
W miarę upływu czasu, wraz z kończącym się ciepłym sezonem, przestrzeń ta będzie powoli się zabudowywać.
– To moje wyczekane miejsce. Inne od tego, które robiłem ostatnio. Ogień i dym to składowe mojej kuchni. Nareszcie stworzyliśmy miejsce, w którym jest na nie przestrzeń – mówi Aleksander Baron.

Menu
W swym lokalu Aleksander Baron będzie serwował proste jedzenie, zrobione z najlepszych składników.
– Nasze jedzenie ma cieszyć. To comfort food w najlepszym wydaniu. Nie ograniczamy się do polskiej kuchni – pomysły na dania przywieźliśmy też z podróży, z całego świata. Dla nas to kuchnia, którą można się bawić, dla was – jedzenie, które ma bawić. I sprawiać przyjemność. Jak chłodnik ze skąpanych w dymie pieczonych pomidorów. Jak hot dog z aromatyczną kiełbasą z czarnym czosnkiem. Jak sezonowany rostbef szczepiony koji. Możecie zamówić dużo różnych dodatków, sosów, kiszonek, przez co każdy kęs burgera czy szaszłyka będzie inny. Wyjdzie z tego niezła uczta – deklaruje Aleksander Baron .

Napoje
Za selekcję alkoholi odpowiada znana sommelierka Kamila Dzierżawska, która jest także general managerem miejsca. W karcie m. in. świetny wybór polskich win, w tym aż trzy premiery: Copernico i Mr & Mrs z Winnicy Jakubów oraz „baby riesling” Jantar z Winnica Wieliczka.
– Część win została wyprodukowana specjalnie dla nas – mówi Aleksander Baron.
– Polskie wino to ziemia, na której ono powstaje, historia rodziny, która je tworzy, emocje ludzi, którzy je piją. Poprzez nasze menu opowiadamy te historie, uczymy o rzemiośle, które jest nam bliskie – opowiada Kamila Dzierżawska.
W menu znajdą się także polskie wódki, kraftowe piwa (m.in. z Browaru Trzech Kumpli) oraz inspirujące drinki, np. gin z kiszoną marchewką i tonikiem.

Co zjemy?
BURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), liście ziół i sałat od Pana Ziółko, pomidory, cebula, kimchi mayo, grillowana maślana bułka

CHEESEBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), wędzony ser z Wiżajn, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, ogórki kiszone, cebula, sos Ardbeg-U, grillowana maślana bułka

BURGER ZE SMAŻONEGO SERA Z WIŻAJN
Wędzony ser z Wiżajn (180 g), kiszone buraki, kimchi remulada, gąszcz z cebuli i Szarej Renety, liście ziół i sałat od Pana Ziółko

WEGEBURGER
Kotlet z orzechów i strączków (180 g), kiszone ogórki, buraki, rzodkiewki, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, palony por, majonez z musztardą ukraińską, grillowana chałka

KOJIBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego sezonowana z koji (180 g), smażony polski cheddar, peaso mayo, Polskie Kimchi z borowikami, grillowana maślana bułka

HOT DOG Z KIEŁBASĄ Z CZARNYM CZOSNKIEM
Kiełbasa z Czarnym Czosnkiem, relisz z ogórków, sos Maria Róża, bułka

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wegetariańskie karty w restauracjach Grupy Jarczyński

Restauracje z Grupy Jarczyński zazielenią się na wiosnę. Od 21 marca, czyli od pierwszego dnia wiosny, we wszystkich lokalach pojawią się wegetariańskie karty. To odpowiedź na popularny roślinny trend w gastronomii. Motywem przewodnim wszystkich dań są nowalijki i młode warzywa.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain w Warszawie

Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Piekarnia w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i kanapki.

Sieć Spar otwiera w Polsce kawiarnie Bean Tree Cafe

Kawiarnie Bean Tree Cafe będą sukcesywnie pojawiać się przy sklepach spożywczych należących do sieci Spar. Koncept sprawdził się już na innych niż polski rynkach.

Lalou wine concept - sklep z winem i tasting room w Warszawie

Lalou wine concept to nowa przestrzeń z winem otwarta w Browarach Warszawskich. Stworzył ją znany sommelier Norbert Dudziński. Miejsce oferuje obszerną selekcję win biodynamicznych, organicznych i naturalnych z klasycznych regionów Europy i Nowego Świata oraz tzw. nowej fali.

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości

W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej