

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie


Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.
– Albo i więcej, jak znikną obostrzenia – zastrzega Baron.
W miarę upływu czasu, wraz z kończącym się ciepłym sezonem, przestrzeń ta będzie powoli się zabudowywać.
– To moje wyczekane miejsce. Inne od tego, które robiłem ostatnio. Ogień i dym to składowe mojej kuchni. Nareszcie stworzyliśmy miejsce, w którym jest na nie przestrzeń – mówi Aleksander Baron.
Menu
W swym lokalu Aleksander Baron będzie serwował proste jedzenie, zrobione z najlepszych składników.
– Nasze jedzenie ma cieszyć. To comfort food w najlepszym wydaniu. Nie ograniczamy się do polskiej kuchni – pomysły na dania przywieźliśmy też z podróży, z całego świata. Dla nas to kuchnia, którą można się bawić, dla was – jedzenie, które ma bawić. I sprawiać przyjemność. Jak chłodnik ze skąpanych w dymie pieczonych pomidorów. Jak hot dog z aromatyczną kiełbasą z czarnym czosnkiem. Jak sezonowany rostbef szczepiony koji. Możecie zamówić dużo różnych dodatków, sosów, kiszonek, przez co każdy kęs burgera czy szaszłyka będzie inny. Wyjdzie z tego niezła uczta – deklaruje Aleksander Baron .
Napoje
Za selekcję alkoholi odpowiada znana sommelierka Kamila Dzierżawska, która jest także general managerem miejsca. W karcie m. in. świetny wybór polskich win, w tym aż trzy premiery: Copernico i Mr & Mrs z Winnicy Jakubów oraz „baby riesling” Jantar z Winnica Wieliczka.
– Część win została wyprodukowana specjalnie dla nas – mówi Aleksander Baron.
– Polskie wino to ziemia, na której ono powstaje, historia rodziny, która je tworzy, emocje ludzi, którzy je piją. Poprzez nasze menu opowiadamy te historie, uczymy o rzemiośle, które jest nam bliskie – opowiada Kamila Dzierżawska.
W menu znajdą się także polskie wódki, kraftowe piwa (m.in. z Browaru Trzech Kumpli) oraz inspirujące drinki, np. gin z kiszoną marchewką i tonikiem.
Co zjemy?
BURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), liście ziół i sałat od Pana Ziółko, pomidory, cebula, kimchi mayo, grillowana maślana bułka
CHEESEBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego (180 g), wędzony ser z Wiżajn, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, ogórki kiszone, cebula, sos Ardbeg-U, grillowana maślana bułka
BURGER ZE SMAŻONEGO SERA Z WIŻAJN
Wędzony ser z Wiżajn (180 g), kiszone buraki, kimchi remulada, gąszcz z cebuli i Szarej Renety, liście ziół i sałat od Pana Ziółko
WEGEBURGER
Kotlet z orzechów i strączków (180 g), kiszone ogórki, buraki, rzodkiewki, liście ziół i sałat od Pana Ziółko, palony por, majonez z musztardą ukraińską, grillowana chałka
KOJIBURGER
Wołowina z Beskidu Niskiego sezonowana z koji (180 g), smażony polski cheddar, peaso mayo, Polskie Kimchi z borowikami, grillowana maślana bułka
HOT DOG Z KIEŁBASĄ Z CZARNYM CZOSNKIEM
Kiełbasa z Czarnym Czosnkiem, relisz z ogórków, sos Maria Róża, bułka

Zobacz także

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Trzy miejsca na szampany

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na szampana.

Koncept Bakery Browary Warszawskie wystartował mimo pandemii

W Browarach Warszawskich otwarto rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery, specjalizujący się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Szefem piekarni i wspólnikiem jest Michał Paleta.

Oficyna - awangardowa kuchnia polska

Restauracja Oficyna nazwę zawdzięcza lokalizacji - została umiejscowiona w budynku powstałym na miejscu dawnej oficyny pałacu w Rozalinie. Jej otwarcie w połowie lutego poprzedziły niezwykle skrupulatne, dwuletnie przygotowania.

Bez Gwiazdek

Bez Gwiazdek to nowa restauracja na warszawskim Powiślu, której właścicielami są Robert Trzópek (wcześniej szef kuchni m.in. Tamka 43, The Harvest) oraz Jan Kęcik (od lat sous-chef Trzópka).
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

