x

Festiwal kultury koktajlowej World Class Cocktail Festiwal

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.09.2020

Ruszyły rezerwacje na World Class Cocktail Festiwal, który potrwa od 23 września do 4 października. Za 33 zł najlepsi barmani w Polsce zaserwują gościom dwie autorskie kompozycje w koktajlbarach w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Łodzi, Szczecinie, Poznaniu i na Śląsku.

Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.

– W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Na swoich gości z niecierpliwością czekali też barmani. Liczymy na dużą frekwencję, jednak równocześnie jeszcze większy nacisk kładziemy na jakość: receptur, składników i doświadczenia koktajlowego jako całości, przy zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu uczestników imprezy – mówi Łukasz Piwowarczyk, head of reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.

Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, składników, czy mistrzowskiego poziomu menu. Wszystkie uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary zaserwują gościom światowej klasy kompozycje, wybrane i stworzone zgodnie z najnowszymi trendami. Festiwalowa cena 33 zł za zestaw dwóch, to oferta “2 za 1”, a więc z ok. 50% rabatem.

– Z roku na rok World Class Cocktail Festiwal podwaja liczbę uczestników. W 2019 roku padł frekwencyjny rekord aż 15 tysięcy gości! Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, polski Festiwal jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową. Wierzymy, że w tym roku, mimo niesprzyjających pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary odniosą kolejny, wielki sukces – mówią Maciej Żakowski i Paweł Światczyński, współorganizatorzy wydarzenia.

Podobnie jak w przypadku poprzednich edycji, tegoroczny World Class Cocktail Festiwal odbędzie się w duchu zero-waste. Barmani w koktajlach starają się wykorzystać cały składnik – „od kwiatu do korzenia”. W miejscach biorących udział w wydarzeniu nie znajdziemy też sztucznych ozdób drinków, ale ekologiczne papierowe słomki od firmy Bagstar oraz dekoracje ze świeżych owoców.
Uczestnicy Festiwalu będą recenzować każde wyjście do lokalu i doświadczenie. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2019 roku triumfował bar 17 schodów ze Szczecina).

Rezerwacje
Rezewracja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczy dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl. Rezerwując dwa koktajle za 33 zł, goście zapłacą nawet 50% mniej za najbardziej wyszukane propozycje.

UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia – weryfikacja przy odbiorze koktajli.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

GWIAZDKI MICHELIN 2018

Ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin na kraje nordyckie. Największym zaskoczeniem okazała się informacja o trzech gwiazdkach dla restauracji Frantzén w Sztokholmie. To pierwsza w historii restauracja w Szwecji, która otrzymała trzy gwiazdki.

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Blisko

Trzecia odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się między 30 września a 4 października, zarówno stacjonarnie, jak i online. Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprosiło do współpracy znanych szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych z USA, Polski oraz Izraela.

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ

Od 25 sierpnia do 3 września w Warszawie odbędzie się trzecia edycja festiwalu Fine Dining Week. Restauracje biorące udział w wydarzeniu przygotują 5-daniowe menu degustacyjne w specjalnej cenie 119 zł.

Koral przekazuje sprzęt dla małopolskich ratowników

W obliczu pandemii firma Koral, największy producent lodów w Polsce, zakupiła i przekazała małopolskim ratownikom ponad 200 profesjonalnych masek, które zabezpieczają twarz oraz drogi oddechowe medyków.

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Sukces Festiwalu Wódki i Zakąski 2018

W dniach 19-20 października 2018 r. kilka tysięcy gości odwiedziło Festiwal Wódki i Zakąski w Reducie Banku Polskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej