x

Festiwal kultury koktajlowej World Class Cocktail Festiwal

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.09.2020

Ruszyły rezerwacje na World Class Cocktail Festiwal, który potrwa od 23 września do 4 października. Za 33 zł najlepsi barmani w Polsce zaserwują gościom dwie autorskie kompozycje w koktajlbarach w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Łodzi, Szczecinie, Poznaniu i na Śląsku.

Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.

– W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Na swoich gości z niecierpliwością czekali też barmani. Liczymy na dużą frekwencję, jednak równocześnie jeszcze większy nacisk kładziemy na jakość: receptur, składników i doświadczenia koktajlowego jako całości, przy zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu uczestników imprezy – mówi Łukasz Piwowarczyk, head of reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.

Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, składników, czy mistrzowskiego poziomu menu. Wszystkie uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary zaserwują gościom światowej klasy kompozycje, wybrane i stworzone zgodnie z najnowszymi trendami. Festiwalowa cena 33 zł za zestaw dwóch, to oferta “2 za 1”, a więc z ok. 50% rabatem.

– Z roku na rok World Class Cocktail Festiwal podwaja liczbę uczestników. W 2019 roku padł frekwencyjny rekord aż 15 tysięcy gości! Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, polski Festiwal jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową. Wierzymy, że w tym roku, mimo niesprzyjających pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary odniosą kolejny, wielki sukces – mówią Maciej Żakowski i Paweł Światczyński, współorganizatorzy wydarzenia.

Podobnie jak w przypadku poprzednich edycji, tegoroczny World Class Cocktail Festiwal odbędzie się w duchu zero-waste. Barmani w koktajlach starają się wykorzystać cały składnik – „od kwiatu do korzenia”. W miejscach biorących udział w wydarzeniu nie znajdziemy też sztucznych ozdób drinków, ale ekologiczne papierowe słomki od firmy Bagstar oraz dekoracje ze świeżych owoców.
Uczestnicy Festiwalu będą recenzować każde wyjście do lokalu i doświadczenie. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2019 roku triumfował bar 17 schodów ze Szczecina).

Rezerwacje
Rezewracja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczy dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl. Rezerwując dwa koktajle za 33 zł, goście zapłacą nawet 50% mniej za najbardziej wyszukane propozycje.

UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia – weryfikacja przy odbiorze koktajli.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Paco Pérez pomaga w Gdańsku

Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku, a teraz pomaga gdańskiemu szpitalowi zakaźnemu.

Essity zdobywa dwie nagrody European Cleaning and Hygiene Awards

15 listopada ogłoszono zwycięzców European Cleaning Awards 2018. Firma Essity zdobyła dwie prestiżowe nagrody w kategoriach: "Najlepsza praktyka - zrównoważony rozwój" oraz "Innowacja technologiczna roku".

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

Sukces Festiwalu Wódki i Zakąski 2018

W dniach 19-20 października 2018 r. kilka tysięcy gości odwiedziło Festiwal Wódki i Zakąski w Reducie Banku Polskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej