x

Festiwal kultury koktajlowej World Class Cocktail Festiwal

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.09.2020

Ruszyły rezerwacje na World Class Cocktail Festiwal, który potrwa od 23 września do 4 października. Za 33 zł najlepsi barmani w Polsce zaserwują gościom dwie autorskie kompozycje w koktajlbarach w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Łodzi, Szczecinie, Poznaniu i na Śląsku.

Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.

– W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Na swoich gości z niecierpliwością czekali też barmani. Liczymy na dużą frekwencję, jednak równocześnie jeszcze większy nacisk kładziemy na jakość: receptur, składników i doświadczenia koktajlowego jako całości, przy zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu uczestników imprezy – mówi Łukasz Piwowarczyk, head of reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.

Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, składników, czy mistrzowskiego poziomu menu. Wszystkie uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary zaserwują gościom światowej klasy kompozycje, wybrane i stworzone zgodnie z najnowszymi trendami. Festiwalowa cena 33 zł za zestaw dwóch, to oferta “2 za 1”, a więc z ok. 50% rabatem.

– Z roku na rok World Class Cocktail Festiwal podwaja liczbę uczestników. W 2019 roku padł frekwencyjny rekord aż 15 tysięcy gości! Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, polski Festiwal jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową. Wierzymy, że w tym roku, mimo niesprzyjających pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary odniosą kolejny, wielki sukces – mówią Maciej Żakowski i Paweł Światczyński, współorganizatorzy wydarzenia.

Podobnie jak w przypadku poprzednich edycji, tegoroczny World Class Cocktail Festiwal odbędzie się w duchu zero-waste. Barmani w koktajlach starają się wykorzystać cały składnik – „od kwiatu do korzenia”. W miejscach biorących udział w wydarzeniu nie znajdziemy też sztucznych ozdób drinków, ale ekologiczne papierowe słomki od firmy Bagstar oraz dekoracje ze świeżych owoców.
Uczestnicy Festiwalu będą recenzować każde wyjście do lokalu i doświadczenie. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2019 roku triumfował bar 17 schodów ze Szczecina).

Rezerwacje
Rezewracja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczy dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl. Rezerwując dwa koktajle za 33 zł, goście zapłacą nawet 50% mniej za najbardziej wyszukane propozycje.

UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia – weryfikacja przy odbiorze koktajli.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej