x

Festiwal kultury koktajlowej World Class Cocktail Festiwal

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.09.2020

Ruszyły rezerwacje na World Class Cocktail Festiwal, który potrwa od 23 września do 4 października. Za 33 zł najlepsi barmani w Polsce zaserwują gościom dwie autorskie kompozycje w koktajlbarach w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Łodzi, Szczecinie, Poznaniu i na Śląsku.

Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koktajl z warszawskiego baru Spatif. Zdjęcie: materiały prasowe.
Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.

– W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Na swoich gości z niecierpliwością czekali też barmani. Liczymy na dużą frekwencję, jednak równocześnie jeszcze większy nacisk kładziemy na jakość: receptur, składników i doświadczenia koktajlowego jako całości, przy zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu uczestników imprezy – mówi Łukasz Piwowarczyk, head of reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.

Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, składników, czy mistrzowskiego poziomu menu. Wszystkie uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary zaserwują gościom światowej klasy kompozycje, wybrane i stworzone zgodnie z najnowszymi trendami. Festiwalowa cena 33 zł za zestaw dwóch, to oferta “2 za 1”, a więc z ok. 50% rabatem.

– Z roku na rok World Class Cocktail Festiwal podwaja liczbę uczestników. W 2019 roku padł frekwencyjny rekord aż 15 tysięcy gości! Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, polski Festiwal jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową. Wierzymy, że w tym roku, mimo niesprzyjających pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary odniosą kolejny, wielki sukces – mówią Maciej Żakowski i Paweł Światczyński, współorganizatorzy wydarzenia.

Podobnie jak w przypadku poprzednich edycji, tegoroczny World Class Cocktail Festiwal odbędzie się w duchu zero-waste. Barmani w koktajlach starają się wykorzystać cały składnik – „od kwiatu do korzenia”. W miejscach biorących udział w wydarzeniu nie znajdziemy też sztucznych ozdób drinków, ale ekologiczne papierowe słomki od firmy Bagstar oraz dekoracje ze świeżych owoców.
Uczestnicy Festiwalu będą recenzować każde wyjście do lokalu i doświadczenie. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2019 roku triumfował bar 17 schodów ze Szczecina).

Rezerwacje
Rezewracja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczy dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl. Rezerwując dwa koktajle za 33 zł, goście zapłacą nawet 50% mniej za najbardziej wyszukane propozycje.

UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia – weryfikacja przy odbiorze koktajli.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bar Warmut świętuje drugie urodziny

To już dwa lata, odkąd działa warszawski Warmut przy Marszałkowskiej 45/49, popularyzując kulturę picia wermutu. Z tej okazji ekipa baru zaprasza w weekend między 18 a 20 września do świętowania - zabierze was na wakacje last minute w Śródmieściu Południowym.

Tematyczne festiwale kulinarne w Nadbużańskim Domu

Najbliższe wydarzenie to II Nadbużański Festiwal Truskawek, który odbędzie się 26 czerwca. Ucztę przygotuje Anna Klajmon, szefowa kuchni w Kulturalna Cafe, uczestniczka 5. edycji TOP CHEF Polska.

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

Kolacja Charytwatywna w Poznaniu

Już 6. kwietnia o 19:00 w restauracji Figa odbędzie się kolacja charytatywna z okazji 10-lecia DRUŻYNA SZPIKU.

Stołeczny The Roots zwycięzcą plebiscytu gości World Class Cocktail Festival

11 miast, 81 wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji oraz ponad 13 500 gości - to bilans trzeciej edycji World Class Cocktail Festival. Mimo ograniczeń związanych z pandemią wydarzenie odniosło sukces.

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej