x

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Kategoria: Miejsca    03.09.2020

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
W restaurację zainwestowali Robert Lewandowski, Jacek Trybuchowski – ceniony menedżer z branży gastronomicznej oraz Jerzy Krzanowski, meblowy potentat i współwłaściciel Grupy Nowy Styl. Lokal powstaje w Dzielnicy Spotkań i Smaków na terenie Browarów Warszawskich, w kwartale ulic Grzybowskiej, Krochmalnej, Wroniej i Chłodnej. Konkretnie będzie zlokalizowany w budynku XIX-wiecznej zabytkowej Warzelni, która jest sercem kwartału na warszawskiej Woli.

Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Restauracja zajmie całą Warzelnię, największy zachowany fragment dawnego kompleksu piwowarskiego. Charakterystyczny, ceglany budynek położony jest przy nowej ulicy Haberbuscha i Schielego, której nazwę upamiętniającą założycieli browaru wybrali warszawiacy w ubiegłorocznym plebiscycie.

Tadeusz Müller formalnie pracuje przy współtworzeniu projektu od maja tego roku. Jest odpowiedzialny nie tylko za menu, ale także za pomoc w wykreowaniu całego food-konceptu: określenie charakteru miejsca, grupy docelowej, specyfiki oferty barowej, wybór szefa kuchni. Właściciele chcą stworzyć miejsce z kuchnią nowojorską "złamaną" śródziemnomorską lekkością i kolorami.

Początkowo planowano, że restauracja zostanie otwarta na przełomie września i października tego roku. Jest jednak opóźnienie. Jacek Trybuchowski poinformował wczoraj portal money.pl, że otwarcie zostaje przesunięte na pierwszy lub drugi kwartał 2021 roku ze względu na wydłużające się prace remontowe w zabytkowym budynku.

Restauracja będzie miała ponad 1,3 tys. mkw.
– W murach dawnej Warzelni powstanie otwarte, gościnne i tętniące życiem miejsce, do którego będzie się chciało przyjeżdżać nawet z drugiego końca miasta. Nasza restauracja będzie miała charakter i ogromną siłę przyciągania. Będzie można tu wpadać w drodze do pracy na śniadanie, spotykać się na biznesowy lunch, zjeść dobrą kolację z rodziną, a wieczorem, z przyjaciółmi wspólnie obejrzeć świetny mecz. Jestem przekonany, żeby każda wizyta u nas będzie przyjemna i zapewni gościom maksimum wygody, zaangażujemy do tego najlepszych ludzi oraz nowoczesne technologie. Restauracja w Warzelni będzie sumą naszych wizji, najlepszych doświadczeń i wiedzy – zapowiadał przed rokiem Jacek Trybuchowski.

W restauracji znajdzie zatrudnienie około 70-100 osób. Rekrutacja rozpocznie się grudniu lub na początku przyszłego roku.




Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

Open Kitchen - gdyńska restauracja, która stawia na otwartość

Open Kitchen to nowa restauracja w Gdyni przeznaczona na 47 miejsc siedzących. Właścicielami są Ryszard i Magdalena Piaseccy.

Batumi - piekarnie gruzińsko-ormiańskie

W maju powstała w Polsce sieć piekarni Batumi łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością. W jej ofercie znajdują się wyłącznie produkty bez polepszaczy i konserwantów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej