x

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Kategoria: Miejsca    03.09.2020

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
W restaurację zainwestowali Robert Lewandowski, Jacek Trybuchowski – ceniony menedżer z branży gastronomicznej oraz Jerzy Krzanowski, meblowy potentat i współwłaściciel Grupy Nowy Styl. Lokal powstaje w Dzielnicy Spotkań i Smaków na terenie Browarów Warszawskich, w kwartale ulic Grzybowskiej, Krochmalnej, Wroniej i Chłodnej. Konkretnie będzie zlokalizowany w budynku XIX-wiecznej zabytkowej Warzelni, która jest sercem kwartału na warszawskiej Woli.

Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Restauracja zajmie całą Warzelnię, największy zachowany fragment dawnego kompleksu piwowarskiego. Charakterystyczny, ceglany budynek położony jest przy nowej ulicy Haberbuscha i Schielego, której nazwę upamiętniającą założycieli browaru wybrali warszawiacy w ubiegłorocznym plebiscycie.

Tadeusz Müller formalnie pracuje przy współtworzeniu projektu od maja tego roku. Jest odpowiedzialny nie tylko za menu, ale także za pomoc w wykreowaniu całego food-konceptu: określenie charakteru miejsca, grupy docelowej, specyfiki oferty barowej, wybór szefa kuchni. Właściciele chcą stworzyć miejsce z kuchnią nowojorską "złamaną" śródziemnomorską lekkością i kolorami.

Początkowo planowano, że restauracja zostanie otwarta na przełomie września i października tego roku. Jest jednak opóźnienie. Jacek Trybuchowski poinformował wczoraj portal money.pl, że otwarcie zostaje przesunięte na pierwszy lub drugi kwartał 2021 roku ze względu na wydłużające się prace remontowe w zabytkowym budynku.

Restauracja będzie miała ponad 1,3 tys. mkw.
– W murach dawnej Warzelni powstanie otwarte, gościnne i tętniące życiem miejsce, do którego będzie się chciało przyjeżdżać nawet z drugiego końca miasta. Nasza restauracja będzie miała charakter i ogromną siłę przyciągania. Będzie można tu wpadać w drodze do pracy na śniadanie, spotykać się na biznesowy lunch, zjeść dobrą kolację z rodziną, a wieczorem, z przyjaciółmi wspólnie obejrzeć świetny mecz. Jestem przekonany, żeby każda wizyta u nas będzie przyjemna i zapewni gościom maksimum wygody, zaangażujemy do tego najlepszych ludzi oraz nowoczesne technologie. Restauracja w Warzelni będzie sumą naszych wizji, najlepszych doświadczeń i wiedzy – zapowiadał przed rokiem Jacek Trybuchowski.

W restauracji znajdzie zatrudnienie około 70-100 osób. Rekrutacja rozpocznie się grudniu lub na początku przyszłego roku.




Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Coctail Bar Max & Dom Whisky

W lutym br. otworzył się w Warszawie przy ul. Nowy Świat piąty lokal pod szyldem Coctail Bar Max.

Szum w Warszawie - niekonwencjonalne menu i pizza w 14 wariantach

Szum to restauracja, która zadebiutowała w kwietniu na warszawskiej Woli. Szefem kuchni jest w niej Patryk Banaszczuk, a w menu zrezygnowano z klasycznego podziału na przystawki i dania główne, opierając się potrawach i przekąskach do współdzielenia w większym gronie.

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Pascal Brodnicki uruchamia sieć restauracji. Start w tym roku

Pascal Franchise, sieć popularnego kucharza i celebryty ma objąć lokale szybkiej obsługi z posiłkami na wynos, codzienną restaurację i boksy w abonamecnie. Biznes ma ruszyć w marcu 2021 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej