x

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    03.09.2020

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

W wydarzeniu uczestniczyć mogą nie tylko miłośnicy dobrego piwa i wołowiny, lecz także wszyscy ci, którzy chcieliby poznać ten świat i towarzyszącą mu otwartą społeczność. Program wydarzenia pełen jest rozmów o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym oraz o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze.
W festiwalu udział wezmą także goście specjalni: John Palmer – światowa legenda piwowarstwa rzemieślniczego – oraz Tomek Kopyra i Grzegorz Zwierczyna – dystrybutor i twórca Browaru PINTA.
Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo – mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii.

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny. Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które współpracują z WFP.  Wszystkie festiwalowe piwa mają swoją legendę i historię. Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych.
– Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni! – zapewnia Michał „Docent” Maranda. – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu.

Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmuje się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szuka specjalnej formuły, która połączy ludzi, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Program festiwalu – 5 września (sobota)

 

14:00 START FESTIWALU
14:10 PROSTE ĆWICZENIA Z PIWEM – BEERFIT
14:30 PIWO I ZDROWY TRYB ŻYCIA – CZY DA SIĘ TO POŁĄCZYĆ?
15:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 1
16:00 UWARZYLIŚMY DLA WAS PIWO – ZOBACZ, JAK!
16:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 2
17:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 1
17:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 3
18:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 2
18:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 4
19:00 KUCHNIA WFP – DOSKONAŁE STEKI I BURGERY Z AMERYKAŃSKIEJ WOŁOWINY
20:00 ORGIA SMAKU – SZLACHETNE ALKOHOLE I DOSKONAŁE PRZEKĄSKI
20:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 5
21:00 ILE NAPRAWDĘ WARTE JEST PIWO RZEMIEŚLNICZE? – DYSKUSJA
21:50 ZAKOŃCZENIE

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowości w Too Good To Go

Świetna wiadomość dla wszystkich pizzomaniaków w Warszawie! Od dziś do walki Too Good To Go z marnowaniem jedzenia włączyła się sieć pizzerii Pizza Hut. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce będzie oferować pozycje ze swojego menu w 15 miejscach w Warszawie.

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

#WspieramLokalneLokale - kampania społeczna Smazymy.com

20 marca ruszyła kampania społeczna #WspieramLokalneLokale. Jej celem jest zachęcenie konsumentów do składania zamówień z dostawą do domu w lokalnych restauracjach i tym samym wsparcie lokali w czasie wprowadzonego na terenie kraju stanu zagrożenia epidemicznego.

Tydzień rumuńskiej kuchni w restauracji Banjaluka

Restauracja Banjaluka i finalista MasterChefa Lorek Zediu łączą siły! Od 28 sierpnia do 5 września zapraszają na bałkańską ucztę. Pochodzący z Rumunii Lorek przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej