x

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    03.09.2020

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

W wydarzeniu uczestniczyć mogą nie tylko miłośnicy dobrego piwa i wołowiny, lecz także wszyscy ci, którzy chcieliby poznać ten świat i towarzyszącą mu otwartą społeczność. Program wydarzenia pełen jest rozmów o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym oraz o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze.
W festiwalu udział wezmą także goście specjalni: John Palmer – światowa legenda piwowarstwa rzemieślniczego – oraz Tomek Kopyra i Grzegorz Zwierczyna – dystrybutor i twórca Browaru PINTA.
Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo – mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii.

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny. Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które współpracują z WFP.  Wszystkie festiwalowe piwa mają swoją legendę i historię. Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych.
– Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni! – zapewnia Michał „Docent” Maranda. – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu.

Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmuje się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szuka specjalnej formuły, która połączy ludzi, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Program festiwalu – 5 września (sobota)

 

14:00 START FESTIWALU
14:10 PROSTE ĆWICZENIA Z PIWEM – BEERFIT
14:30 PIWO I ZDROWY TRYB ŻYCIA – CZY DA SIĘ TO POŁĄCZYĆ?
15:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 1
16:00 UWARZYLIŚMY DLA WAS PIWO – ZOBACZ, JAK!
16:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 2
17:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 1
17:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 3
18:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 2
18:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 4
19:00 KUCHNIA WFP – DOSKONAŁE STEKI I BURGERY Z AMERYKAŃSKIEJ WOŁOWINY
20:00 ORGIA SMAKU – SZLACHETNE ALKOHOLE I DOSKONAŁE PRZEKĄSKI
20:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 5
21:00 ILE NAPRAWDĘ WARTE JEST PIWO RZEMIEŚLNICZE? – DYSKUSJA
21:50 ZAKOŃCZENIE

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czym jest kuchnia polska?

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota."

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

GASTRONOMIA OD A DO Z

Najnowsze trendy w gastronomii, znakomici szefowie kuchni z całego świata, ogromna dawka kulinarnego know-how. Tak zapowiada się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-28 września.

ADRIAN KLONOWSKI OBEJMUJE NOWE STERY

W ostatnim numerze informowaliśmy o zamknięciu restauracji Metamorfoza. Teraz wiemy, że na początku marca Adrian Klonowski, wieloletni szef kuchni restauracji, objął stanowisko szefa kuchni w Pädaste Manor i Alexander Restaurant na wyspie Muhu w Estonii.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Chef’s Table w Water & Wine

Chef's Table to nowa propozycja wyjątkowego konceptu restauracyjnego dla pasjonatów fine diningu. W specjalnie zaaranżowanym nowym miejscu, w małych (maksymalnie 8-osobowych) grupach goście spotkają się przy stole, który sąsiaduje z otwartą kuchnią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej