x

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    03.09.2020

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

W wydarzeniu uczestniczyć mogą nie tylko miłośnicy dobrego piwa i wołowiny, lecz także wszyscy ci, którzy chcieliby poznać ten świat i towarzyszącą mu otwartą społeczność. Program wydarzenia pełen jest rozmów o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym oraz o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze.
W festiwalu udział wezmą także goście specjalni: John Palmer – światowa legenda piwowarstwa rzemieślniczego – oraz Tomek Kopyra i Grzegorz Zwierczyna – dystrybutor i twórca Browaru PINTA.
Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo – mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii.

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny. Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które współpracują z WFP.  Wszystkie festiwalowe piwa mają swoją legendę i historię. Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych.
– Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni! – zapewnia Michał „Docent” Maranda. – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu.

Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmuje się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szuka specjalnej formuły, która połączy ludzi, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Program festiwalu – 5 września (sobota)

 

14:00 START FESTIWALU
14:10 PROSTE ĆWICZENIA Z PIWEM – BEERFIT
14:30 PIWO I ZDROWY TRYB ŻYCIA – CZY DA SIĘ TO POŁĄCZYĆ?
15:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 1
16:00 UWARZYLIŚMY DLA WAS PIWO – ZOBACZ, JAK!
16:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 2
17:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 1
17:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 3
18:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 2
18:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 4
19:00 KUCHNIA WFP – DOSKONAŁE STEKI I BURGERY Z AMERYKAŃSKIEJ WOŁOWINY
20:00 ORGIA SMAKU – SZLACHETNE ALKOHOLE I DOSKONAŁE PRZEKĄSKI
20:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 5
21:00 ILE NAPRAWDĘ WARTE JEST PIWO RZEMIEŚLNICZE? – DYSKUSJA
21:50 ZAKOŃCZENIE

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej