x

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    03.09.2020

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

W wydarzeniu uczestniczyć mogą nie tylko miłośnicy dobrego piwa i wołowiny, lecz także wszyscy ci, którzy chcieliby poznać ten świat i towarzyszącą mu otwartą społeczność. Program wydarzenia pełen jest rozmów o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym oraz o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze.
W festiwalu udział wezmą także goście specjalni: John Palmer – światowa legenda piwowarstwa rzemieślniczego – oraz Tomek Kopyra i Grzegorz Zwierczyna – dystrybutor i twórca Browaru PINTA.
Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo – mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii.

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny. Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które współpracują z WFP.  Wszystkie festiwalowe piwa mają swoją legendę i historię. Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych.
– Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni! – zapewnia Michał „Docent” Maranda. – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu.

Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmuje się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szuka specjalnej formuły, która połączy ludzi, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Program festiwalu – 5 września (sobota)

 

14:00 START FESTIWALU
14:10 PROSTE ĆWICZENIA Z PIWEM – BEERFIT
14:30 PIWO I ZDROWY TRYB ŻYCIA – CZY DA SIĘ TO POŁĄCZYĆ?
15:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 1
16:00 UWARZYLIŚMY DLA WAS PIWO – ZOBACZ, JAK!
16:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 2
17:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 1
17:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 3
18:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 2
18:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 4
19:00 KUCHNIA WFP – DOSKONAŁE STEKI I BURGERY Z AMERYKAŃSKIEJ WOŁOWINY
20:00 ORGIA SMAKU – SZLACHETNE ALKOHOLE I DOSKONAŁE PRZEKĄSKI
20:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 5
21:00 ILE NAPRAWDĘ WARTE JEST PIWO RZEMIEŚLNICZE? – DYSKUSJA
21:50 ZAKOŃCZENIE

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej