x

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    03.09.2020

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

W wydarzeniu uczestniczyć mogą nie tylko miłośnicy dobrego piwa i wołowiny, lecz także wszyscy ci, którzy chcieliby poznać ten świat i towarzyszącą mu otwartą społeczność. Program wydarzenia pełen jest rozmów o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym oraz o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze.
W festiwalu udział wezmą także goście specjalni: John Palmer – światowa legenda piwowarstwa rzemieślniczego – oraz Tomek Kopyra i Grzegorz Zwierczyna – dystrybutor i twórca Browaru PINTA.
Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo – mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii.

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny. Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które współpracują z WFP.  Wszystkie festiwalowe piwa mają swoją legendę i historię. Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych.
– Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni! – zapewnia Michał „Docent” Maranda. – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu.

Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmuje się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szuka specjalnej formuły, która połączy ludzi, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Program festiwalu – 5 września (sobota)

 

14:00 START FESTIWALU
14:10 PROSTE ĆWICZENIA Z PIWEM – BEERFIT
14:30 PIWO I ZDROWY TRYB ŻYCIA – CZY DA SIĘ TO POŁĄCZYĆ?
15:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 1
16:00 UWARZYLIŚMY DLA WAS PIWO – ZOBACZ, JAK!
16:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 2
17:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 1
17:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 3
18:00 GOŚĆ SPECJALNY WFP BEZ GRANIC – JOHN PALMER – cz. 2
18:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 4
19:00 KUCHNIA WFP – DOSKONAŁE STEKI I BURGERY Z AMERYKAŃSKIEJ WOŁOWINY
20:00 ORGIA SMAKU – SZLACHETNE ALKOHOLE I DOSKONAŁE PRZEKĄSKI
20:30 RAZEM DEGUSTUJEMY PIWA FESTIWALOWE – część 5
21:00 ILE NAPRAWDĘ WARTE JEST PIWO RZEMIEŚLNICZE? – DYSKUSJA
21:50 ZAKOŃCZENIE

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Brzmienie jedzenia ideą wiosennej edycji Restaurant Week. Wystartowały rezerwacje

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach Restaurant Week - czyli festiwal popisowych menu w restauracjach - powraca pod hasłem #FoodSoundsGood! Jak dobrze brzmi jedzenie? Będzie można się przekonać od 22 marca do 30 kwietnia w około 400 lokalach w Polsce. Cena trzech dań i koktajlu wynosi 69 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej