x

Zamojski festiwal "W poszukiwaniu prawdziwego smaku"

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    02.09.2020

Już 5 września Zamość, jedno z najpiękniejszych miast w Polsce i serce Roztocza, za sprawą festiwalu win polskich oraz produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku", zamieni się w prawdziwą stolicę rodzimego winiarstwa.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe

Miłośnicy i poszukiwacze doskonałych smaków i regionalnych produktów będą mieli okazję odkryć je w Zamościu. 5 września „Perła Renesansu” stanie się prawdziwą stolicą rodzimego winiarstwa. Wszystko za sprawą organizowanego tam festiwalu polskich win i produktów regionalnych, odbywającego się na Rynku Wielkim w Zamościu, pod hasłem „W poszukiwaniu prawdziwego smaku”. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Winiarnie Zamojskie oraz miasto Zamość. 

Wielkie święto wina w Zamościu
Na odwiedzających czekać będzie wiele atrakcji, w tym możliwość degustacji regionalnych dań oraz kilkudziesięciu polskich win. Wśród wystawców spotkać będzie można przedstawicieli wielu rodzimych winnic, w tym m.in. Dworu Sanna, Dwórzno, Turnau czy Jadwiga.  
– Jako organizacja, której głównym celem jest wspieranie rozwoju polskiego winiarstwa postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, które będzie łączyło w sobie ideę promocji polskich win, owoców i naturalnych, regionalnych produktów, a także regionu Roztocza i miasta Zamość. Festiwal „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” pozwoli z jednej strony właścicielom winnic zaprezentować szerokiemu gronu odbiorców swoje wyroby, z drugiej zaś umożliwi odkrycie bogatej oferty polskich win odwiedzającym, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć – tłumaczy Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie. – Liczymy, że impreza będzie stanowiła także doskonałą okazję do rozmów oraz wymiany doświadczeń pomiędzy samymi winiarzami i na stałe wpisze się w coroczny kalendarz wydarzeń odbywających się w Zamościu – dodaje. 
– Powstawanie winnic i rozwój winiarstwa ma w Polsce znaczenie drogowskazu. Winiarstwo przekształciło w Europie setki tysięcy rolników w winiarzy, czyniąc z ubogich dostawców surowca, producentów szlachetnego i cenionego produktu, jakim jest wino – mówi Robert Ogór, Prezes Ambra. – Tworzenie winnicy pokazuje kierunek awansu dla uprawiających ziemię, żeby wyjść z pułapki taniego surowca. To przykład upodmiotowienia rolników jako uczestników rynku. Winnice powstające na Zamojszczyźnie są inspiracją dla ogromnej rzeszy sadowników: Zmieńcie swoje sady w „owocowe winnice”. Winogrono nie dostało od natury monopolu na szlachetne wino. Inspirowane doświadczeniami światowego winiarstwa gronowego wina z naszych owoców mogą stać się wielką niespodzianką dla miłośników wina na całym świecie. Dzisiejsze pierwsze Święto Wina w Zamościu to początek długiej podróży „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” – dodaje.

Cudze chwalimy, swego nie znamy 
Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca zarówno bogactwem natury, jak i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów. Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Ten ogromny potencjał sprawia, że region coraz śmielej nazywany jest polską Toskanią.
Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto wierzył, że w Polsce może powstawać dobre, jakościowe wino. Nic w tym dziwnego, Polska nigdy nie była postrzegana jako kraj winiarski, a największym zainteresowaniem konsumentów cieszyły się wina hiszpańskie, francuskie czy chilijskie. Od kilku lat jednak można zaobserwować wyraźny wzrost zainteresowania rodzimymi produktami. Wszystko za sprawą dynamicznego rozwoju lokalnych winnic, których obecnie w Polsce istnieje kilkaset. W większości są to nieduże, rodzinne firmy, których działalność opiera się na butikowej produkcji. 
Odradzaniu się winiarstwa w Polsce sprzyjają m.in zmiany preferencji konsumentów oraz popularyzacja trendu skierowanego na zainteresowanie lokalną żywnością i ruchem „slow food” oraz „slow life”. 
– Konsumenci, nastawieni na naturalne, polskie wyroby coraz chętniej otwierają się także na rodzime produkty winiarskie. Poszukują ich na półkach specjalistycznych sklepów, wine barach i restauracjach. Jednak mimo swojej doskonałej jakości polskie wina wciąż stanowią niewielki odsetek wszystkich win kupowanych w naszym kraju. Problem polega na dosyć wąskim kanale ich dystrybucji. Ciężko znaleźć je w ofercie dużych supermarketów czy dyskontów. Dlatego też uważamy, że świetną okazją do ich odkrywania mogą być wszelkiego rodzaju festiwale i wydarzenia winiarskie – tłumaczy Wioletta Wilkos, Prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie. 

Wstęp na festiwal „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” jest bezpłatny. 

Festiwal win polskich oraz produktów regionalnych „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” 5 września 2020 r. Rynek Wielki w Zamościu od godziny 11:00.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KOLACJA DLA ZIEMI Z JRE

22 kwietnia br. w Pałacu Ciekocinko odbyła się "Kolacja dla Ziemi" - wydarzenie, którego inicjatorem była organizacja JRE Polska. W wydarzeniu wzięli udział polscy i zagraniczni szefowie należący do JRE Polska: Adrian Klonowski, Paweł Dołżonek, Luca Marchini, Lukas Kapeller.

Polskie Skarby Kulinarne teraz też w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach

Pyra z gzikiem, czernina, kartacze gołdapskie, kaczka po poznańsku - to tylko kilka potraw z oferty dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur. Oba regiony dołączyły do programu Polskie Skarby Kulinarne, w którym MAKRO Polska zaprasza do odkrywania polskiej kuchni.

Women in Coffee - wsparcie dla kobiet popłynie także z Polski

Women in Coffee to projekt mający na celu wsparcie emancypacji kobiet z krajów rozwijających się zaangażowanych w proces produkcji kawy. W tym roku w projekt angażuje się także Polska.

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

WKRÓTCE WYPŁYWA TRANSATLANTYK

14-21 lipca br. w Łodzi odbędzie się festiwal filmowy Transatlantyk. Organizatorzy jak co roku przygotowali bogaty program Kina Kulinarnego. Sekcja Kina Kulinarnego odbędzie się w dniach 15-19 lipca 2017.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej